Aftenposten

Gode porsjoner hjemmelage­t mat har vært suksess i 70 år

Håvard Rustad på Rustad Kafé er blant dem som har funnet ut hvordan man gjør landets veikro-gjester fornøyde.

- Hilde Bjørhovde og Mylena Kifle

Medeier og økonomians­varlig i Aarnes Kafeteria, Gunn Anita Stenstad, merker at gjestene forventer bedre kvalitet i maten som serveres nå.

Vår filosofi er å servere god, hjemmelage­t mat i fredelige omgivelser. Vi har drevet kafé her i over 70 år og er vel blant de veldig få som lager våre egne schnitzler, sier Håvard Rustad. Han er innehaver av Rustad kafé på Sokna, som fikk karakter 6 i Aftenposte­ns store veikro-test i helgen. Hos Rustad lages det meste fra bunnen, noe gjestene setter pris på.

– God, hjemmelage­t mat i gode porsjoner har vært slagordet vårt i alle år, sier Rustad, som har fem kokker og ekstrahjel­p for å holde hjulene i gang.

Han er fornøyd med 6'eren og anmelderne­s begeistrin­g for en saftig og velsmakend­e schnitzel. Testens beste steder ser ut til å ha lykkes med omtrent det samme som Rustad Kafé på riksvei 7 en times kjøring fra Oslo.

Selv om kokk og skribent Henrik J. Henriksen i Aftenposte­n i går pekte på at nivået på landets veikroer generelt er lavt, oppnådde 6 av 56 steder toppkarakt­er i testen.

Tredje generasjon Rustad

Håvard Rustad tror suksessen skyldes at kundene liker tradisjons­mat. I tillegg selger han i økende grad vegetarret­ter.

– Min farmor startet kafeen i august 1947, og jeg har vokst opp her. De tre barna mine har vært litt involvert. Men det er en livsstil å drive sånn. Dessverre er dette en bransje som er dårlig betalt, og marginene er små, sier han.Rustad tror også beliggenhe­ten gjør at så mange stikker innom.

– Vi har god parkering, ladestasjo­n for elbiler og ikke no'’ stress. Mange stopper her for å strekke på bena og ta seg en matbit, sier han.

– Lager mat slik bestemor lærte oss

I en krapp sving på riksvei 7 etter Haugastøl ligger Gretteberg kafé. Ifølge anmelderne er dette et «utrolig hyggelig og hjemmekose­lig sted med spennende meny og fantastisk god mat».

– Vi har oppskrifte­ne i hodet og lager mat sånn som bestemor lærte oss, forklarer kokk og innehaver Marianne Gretteberg Engedal, som sammen med broren driver stedet besteforel­drene åpnet på 1950-tallet.

Hun ble litt overveldet da gjestene ramlet inn døren og ville ha akkurat den burgeren Aftenposte­ns testpanel skryter av i testen.

– Så mange burgere har jeg aldri laget i hele mitt liv! Vi merker trøkket, og i går gikk vi tom for alt, men det holdt akkurat. Mamma måtte komme og hjelpe oss!

Hos Gretteberg skal så mye som mulig være hjemmelage­t. Menyen består av retter som rømmegrøt, ertesuppe, ørret og elgkarbona­der. Oppskrifte­ne har hun i hodet.

– Her serverer vi fjellmat, sier hun.

– Folk er mer bevisste på hva de spiser

– Å drive en veikro er ikke en vanlig ni til fire-jobb, forteller medeier og økonomians­varlig i Aarnes Kafeteria, Gunn Anita Stenstad.

Stedet var blant dem som fikk toppkarakt­er i veikro-testen. Stenstad forteller at de har merket en endring i hva gjestene forventer av dem de siste årene.

– Folk er mer bevisste på hva de spiser nå, og vi er nødt til å holde kvaliteten oppe til enhver tid. Det er mye jobb, men det er dette vi trives med, at det skjer ting hele tiden, sier Stenstad.

Stenstad forteller at de etterstreb­er å servere tradisjons­rik mat. Men de tilpasser seg også nye trender og behov. Aarnes Kafeteria kan tilby vegetarmat til gjestene sine, blant annet en vegansk mandelbiff.

– Vi tuller ikke med maten vi lager, men tror på god, hjemmelage­t mat. Alt er laget og tilberedt her. Og så prøver vi å ta or

 ??  ??
 ?? Foto: Telemark ??
Foto: Telemark

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway