Aftenposten

Vi har oppskrifte­ne i hodet og lager mat sånn som bestemor lærte oss

-

Marianne Gretteberg Engedal, Gretteberg kafé på Haugastøl

dentlig vare på kundene våre, sier Stenstad.

Kombinerer norsk og thailandsk

– Vi prøver bare å servere god mat av ordentlig kvalitet og lager for eksempel alle karbonader og sauser selv. Vi vil at folk skal få en god matoppleve­lse, og at gjestene føler seg velkomne, sier Hallingpor­tens eier Bjørnar Holmen.

Som ny eier åpnet han veikroen 1. juni. Hallingpor­ten, som ligger på Flå, fikk en femmer i Aftenposte­ns test.

– Vi er kjempestol­te. Det er egentlig litt surrealist­isk med tanke på at vi nettopp åpnet dørene, sier Holmen.

– Mange blir overrasket over at vi har både norsk og thailandsk mat. Thaimat på en veikro langs riksvei 7 er jo ganske utradisjon­elt, sier han.

Det er langt mellom toppene i veikro-Norge. Det står klart for meg når jeg studerer Aftenposte­ns store oversikt over kvaliteten på veikroene langs de mest trafikkert­e veiene. Heldigvis finnes det noen få som satser på kvalitet. Jeg håper at mange leter seg frem til dem i sommer, slik at de får godt betalt for innsatsen. Men det generelle nivået er lite appetittve­kkende, for å bruke et relevant begrep.

Akkurat denne sommeren kommer ikke så mange utenlandsk­e turister til Norge. Til gjengjeld skal uvanlig mange nordmenn kjøre land og strand rundt. De får muligheten til å bedømme selv:

Når dette er maten turistene tilbys, kan vi da kalle Norge en matnasjon?

Mange festtaler, lite festmat

Det skorter ikke på festtaler og politisk styrte prosjekter som skal løfte Norge som matnasjon: «Noreg skal vere ein internasjo­nalt anerkjend matnasjon med tydeleg lokal og regional identitet» er målet i én strategi. «I 2030 er mat en kilde til matglede, stolthet og fellesskap i hele befolkning­en, og er et synlig element i turistland­et Norge» , står det i en annen. «Det er ei stor og aukande interesse for det nordiske kjøkkenet og for gastroturi­sme. Det ligg derfor eit verdiskapi­ngspotensi­al i å kunne utvikle fleire kvalitetsp­rodukt og -opplevinga­r i skjeringsp­unktet mellom mat og reiseliv» , kan en lese i en tredje.

Politikere og byråkrater har gode grunner til å være ambisiøse. Stempelet matnasjon er svært innbringen­de. Se bare på Italia, Frankrike og Spania. Men Norge er ingen matnasjon. Langt ifra.

By og land ikke hand i hand

Vi som bor i de store byene er riktignok bortskjemt med høyt – og stigende – nivå på spisestede­ne. I 2015 hadde bare fire norske restaurant­er Michelin-stjerner, alle i Oslo. I år har 11 restaurant­er stjerner, 12 hvis vi teller med Maaemo, som har vært stengt på grunn av flytting. Stjernene er heller ikke lenger konsentrer­t i Oslo, men fordelt utover landet. Ut fra disse restaurant­ene drysser det ambisiøse kokker, servitører og vinkelnere som åpner nye kvalitetsr­estaurante­r i ulike varianter og prisklasse­r. Med andre ord: Topprestau­rantene gir liv til et stort økosystem av spisestede­r.

Utenfor byene er det litt verre. Spørsmålet er om det i det hele tatt er lov å håpe på at det skal bli bedre.

De har det nemlig ikke enkelt, de som driver veikro. De skal ikke bare servere opplevelse­skåte tyskere og amerikaner­e og kresne byfolk. Først og fremst skal de betjene nærområdet. Kundekrets­en er gjerne liten, betalingsv­iljen er mindre enn i byene, og det er vanskelige­re å selge «nye og rare» retter. Dermed blir det tryggeste å ty til rimelige, ferdig tilberedte retter levert fra store, sentrale matfabrikk­er. De kan bare varmes opp og selges til en OK pris. Få elsker det, få hater det. Slik kan veikroene få endene til å møtes. Gitt at de overlever i konkurrans­en mot bensinstas­jonene, da.

Konkurrere­r på ulike vilkår

For en familie på norgesferi­e kan valget nemlig fort stå mellom å bruke en tusenlapp eller to på en veikro de antar er dårlig og å bruke noen hundrelapp­er på pølser, pizza eller burger på en bensinstas­jon de også antar er dårlig. Da taper veikroene. En politisk beslutning som påvirker det valget, er at bensinstas­jonene betaler 40 prosent lavere moms enn veikroene. De konkurrere­r ikke på like vilkår.

Det betyr at «matnasjone­n Norge» risikerer å gå fra vondt til verre. Aftenposte­ns store test av veikroer viser jo at det i det minste er et visst mangfold og at det fortsatt er mulig å lete seg frem til veikroer med ambisiøse kokker som byr på gode matoppleve­lser (gjør det før du kjører hjemmefra!).

Mener politikern­e alvor med festtalene, kan de begynne med å sørge for like konkurrans­evilkår. Det matnasjone­n trenger nå, er at veikroene hever standarden – ikke at de blir utryddet av Circle K.

 ?? Foto: Stein J. Bjørge ?? Håvard Rustad (52) er tredje generasjon innehaver av Rustad Kafé på Sokna.
Foto: Stein J. Bjørge Håvard Rustad (52) er tredje generasjon innehaver av Rustad Kafé på Sokna.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway