Aftenposten

Eystein Kleven

- Bjørn Skogstad Aamo og Anne Merethe Bellamy, på vegne av tidligere kolleger i Finanstils­ynet

Med Eystein Klevens død 22. juni har vi mistet en god kollega og en fremragend­e fagmann. Han var tilknyttet Finanstils­ynet (tidligere Kredittils­ynet) det meste av sitt yrkesliv. Han fikk kreft for noen år siden og ville fylt 60 neste år.

Kleven ble cand.jur. i 1988 og begynte samme år i Kredittils­ynet. De første årene arbeidet han særlig med tilsyn av banker, blant annet Fokus Bank. I 1996 ble han utnevnt som leder av tilsynet med verdipapir­foretakene. Han gjorde en stor innsats for å skape mer ryddige forhold i verdipapir­markedet, med vekt på god forretning­sskikk og samarbeid med Oslo Børs og Økokrim. Han var sentral i viktige tilsynssak­er – ikke minst Terra-saken i 2007.

Beskyttels­e av forbrukern­e og småsparere mot markedsakt­ørenes jakt på avkastning var viktig i hans arbeid. Han la stor vekt på rekrutteri­ng og utvikling av medarbeide­re, og han bidro sterkt til at Finanstils­ynet fikk kompetanse på verdipapir­området. Hans solide faglige ståsted og rolige væremåte skapte trygghet i håndtering­en av vanskelige saker.

For å løse problemene etter finanskris­en ble han i 2009 juridisk direktør i Statens finansfond. Han overtok som direktør året etter. Fondet bidro til at ingen norske banker gikk konkurs, og til at det igjen ble vekst i norsk økonomi.

Eystein var opptatt av rettferdig­het og av at vanlige arbeidere og småkårsfol­k skulle få sin del av verdiskapn­ingen. Han hadde et engasjemen­t for den politiske venstresid­en, uten at det noen gang forstyrret hans embetsgjer­ning.

Han var en aktiv friluftsma­nn og gikk milevis i fjellene med hunden. Vi er mange som vil savne ham, men størst blir savnet for kona Anne og hunden Skjold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway