Aftenposten

Alle skylder på alle, ingen gjør noe med det

For andre år på rad er det fritt frem å sette ut elsparkesy­kler. Byrådet i Oslo mener de ikke har myndighet til å regulere og peker på regjeringe­n.

- Beth-Kajsa Elveos, Sigrid Gausen og Monica Strømdahl (foto)

Problem. Elsparkesy­kler står eller ligger overalt mens det krangles om ansvar, lover og regler.

Sandra Milena Iden ble til slutt så lei av rot med elsparkesy­klene at hun kjøpte sin egen. Hun bruker sparkesykk­el hver dag til jobb på Grønland i Oslo. – De var ofte tomme for batteri, de sto bare rundt omkring og ble ikke ivaretatt. Jeg fant ut at hvis jeg har min egen, kan jeg passe på den, sier Iden.

Hun mener hvert enkelt firma må ta ansvar.

– Jeg ser at noen er flinkere enn andre og kjører rundt og henter dem. Men flere steder ligger de bare strødd rundt omkring og er direkte farlige for folk, sier hun.

Setter ut stativer selv

I februar varslet byrådet strengere regulering, men uten at det foreløpig er skjedd noe.

Forrige uke skrev Aftenposte­n at elsparkesy­kkel-firmaet Voi og Transportø­konomisk institutt skal teste ut en ordning med egne parkerings­stativer i én bydel. Men selskapet etterlyser samtidig at kommunen må ta større ansvar.

Voi og fire andre større aktører har satt ut flere tusen elsparkesy­kler også i år. Men ingen har oversikt over hvor mange det faktisk er.

Mangler juridisk handlingsr­om

I lovverket er elsparkesy­kler sidestilt med ordinære sykler. Det har gitt både Oslo og andre byer hodebry.

Arild Hermstad (MDG), fungerende samferdsel­sbyråd i Oslo, sier at de gjerne skulle ha regulert markedet, men at kommunen mangler juridisk makt til å gjøre det.

Vurderinge­n til kommunen er at de ikke har lov til å bestemme hvem, hvor og hvor mange gjennom en anbudskonk­urranse eller lignende.

– Oslo, i likhet med flere norske byer, er enig om at vi trenger et bedre regelverk fra regjeringe­n, så vi kan gjøre det trygt for alle å ferdes i byen, enten man er barn, blind eller besteforel­der. Vi har bedt om det lenge, men regjeringe­n har skjøvet ansvaret fra seg, sier Hermstad.

Oslo kommune ventet lenge på en dom fra Trondheim. Den kom sent i april, og Trondheim kommune tapte i tingretten.

De kan ikke nekte et selskap å sette ut elsparkesy­kler bare fordi selskapet ikke har en avtale med kommunen, konkludert­e tingretten. Kommunen har anket.

Oslo har imidlertid en bestemmels­e i de lokale politivedt­ektene, som sier at man ikke kan benytte kommunal grunn til kommersiel­l aktivitet uten tillatelse. Dette kan kanskje brukes. Men det må i så fall politiet, ikke kommunen, håndheve.

Bergen med hardere linje

Bymiljøeta­ten i Oslo samler inn en liten andel av elsparkesy­klene som er feilplasse­rt. De har ikke tall på hvor mange det er snakk om. Disse kan firmaene hente ut igjen uten å betale.

I Bergen har det første firmaet startet opp først i år. Byrådet i Vestlandet­s hovedstad har varslet en langt hardere linje.

Til Bergensavi­sen forteller byråd Thor Haakon Bakke (MDG) at kommunens ansatte er instruert til å samle inn elsparkesy­kler som står i veien for folk eller er henslengt.

– Vi kan ikke ha det slik det er i Oslo, der kommunen jobber gratis for aktørene. Der går kommunen rundt for skattebeta­lernes penger og plasserer dem på et lager, hvor aktøren bare henter dem, sier Bakke til avisen.

Nye prøveprosj­ekter i Oslo

Det eneste Oslo-byrådet mener de har mulighet til å gjøre, er å forsøke å samarbeide med selskapene. Denne uken instruerte Hermstad Bymiljøeta­ten om å forsøke å inngå frivillige avtaler med alle aktørene.

Selv om det ikke er juridisk bindende, vil det formaliser­e hvem som har ansvar for blant annet innsamling. De ønsker også tydelige oppstillin­gsplasser, avgrenset parkering og holdbarhet på sparkesykl­ene.

Oslo vil i sommer også starte et prøveprosj­ekt hvor det settes av arealer til oppstillin­g.

– Kommer det en ny aktør på markedet i morgen, kan de like godt nekte å følge disse kravene. Nå er det på tide at samferdsel­sministere­n kommer på banen og rydder opp i kaoset som hans forgjenger fra Frp skapte, sier Hermstad.

– Hva mangler du, Hermstad?

Dersom byrådet ikke har de virkemidle­ne som trengs for å regulere, bør Hermstad konkret etterlyse dem fra regjeringe­n, sier Helge Orten.

Høyre-politikere­n leder transport- og kommunikas­jonskomite­en på Stortinget. Nå utfordrer han Oslo:

– Hva mangler du, Hermstad? Jeg er åpen for å diskutere problemsti­llingen, men da må han konkretise­re hva som ikke er tilstrekke­lig i dagens regelverk.

Han savner at Oslo-byrådet selv tar et mer aktivt grep.

Orten mener mye av problemet rundt elsparkesy­klene kunne vært løst dersom

Oslo selv hadde ryddet fortauene. Dette, mener han, ville hatt en preventiv effekt.

– Det er lettvint å skyve ansvaret over til regjeringe­n. Jeg tror Hermstad har de virkemidle­ne han trenger, men vi er åpne for å diskutere hvordan dette kan løses på en best mulig måte, sier stortingsp­olitikeren.

Selv er han positiv til elsparkesy­kler og mener det er et positivt tilskudd i bybildet. Han understrek­er at han ikke er så opptatt av å begrense antallet aktører eller kjøretøyer.

– Det er viktig med konkurrans­e, også på dette området. Hovedutfor­dringen er å få orden på oppstillin­gen og at de ikke ligger slengt rundt over alt.

Vil ha lovendring

Byråd Hermstad mener det bør være lovpålagt at om man skal drive slik kommersiel­l virksomhet på kommunal grunn, så må man ha tillatelse.

– Som kommune har vi slitt med at jusen er så uklar. Det hadde hjulpet oss veldig om vi hadde et regelverk som kunne gi oss hjemmel til å sanksjoner­e, sier Hermstad.

Han ønsker seg spesielt et regelverk hvor kommunen, med loven i hånd, kan si nei til aktører som for eksempel ikke oppfyller krav til forsvarlig produksjon og sikkerhet. Dette er ett av kravene som han ønsker å ta opp med samferdsel­sministere­n og håper å få til et møte med ham – over sommeren.

Men han ønsker ikke å begynne å rydde fortauene, slik Bergen har varslet. Hermstad mener at det kan sende et signal til utleieaktø­rene om at de ikke behøver å ta ansvar selv. Han mener dessuten at det kan stjele ressurser fra andre områder.

Det hadde hjulpet oss veldig om vi hadde et regelverk som kunne gi oss hjemmel til å sanksjoner­e

Arild Hermstad (MDG), vikarieren­de samferdsel­sbyråd

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sandra Milena Iden kjøpte etter hvert sin egen elsparkesy­kkel, siden hun brukte de kommersiel­le så mye. – Jeg hadde alle appene, og det ble veldig dyrt til slutt, sier hun.
Sandra Milena Iden kjøpte etter hvert sin egen elsparkesy­kkel, siden hun brukte de kommersiel­le så mye. – Jeg hadde alle appene, og det ble veldig dyrt til slutt, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway