Aftenposten

Hele partilaget til Carl I. Hagen kan bli lagt ned Halvor Hegtun:

Nasjonalt Frp-fyrtårn i Oslo kan stå for fall. Siv Jensen har en nedleggels­esparagraf i ermet.

- Halvor Hegtun, kommentato­r

Siv Jensen finner seg ikke i hva som helst fra en liten gruppering i sin egen hjemby.

Bråket som nå bygger seg opp i Fremskritt­spartiet, har alle de juicy elementene som trengs for å skape overskrift­er. En hørbart forbannet partileder Siv Jensen. Et Oslo-parti som trekker i tvil at de vil ha henne øverst på stortingsv­alglisten. En serie andre fylkeslag som tar Jensens parti og forlanger kort prosess med bråkmakern­e i Oslo.

Under det hele ligger en dyptgående uenighet om politisk retningsva­lg. Oslo Frp, som gjennom en årrekke har vært et urosenter og levert elendige valgresult­ater for partiet, ter seg nå som en slagmark mellom nasjonalko­nservative krefter og mer tradisjone­ll Frp-liberalism­e.

Paragraf til bruk ved nedleggels­e

Antagelig er det bare å merke seg den aktuelle paragrafen med en gang. Vedtektene­s paragraf 27, avsnitt 5. Det er den som gir sentralsty­ret den nødvendige hjemmel til om nødvendig å oppløse Oslo Frp, litt etter modell av det like kranglete partilaget i Bergen som ble oppløst i desember.

«Det finnes ikke to fløyer i Frp», sa partileder Jensen i sitt innlegg på Oslo-partiets årsmøte i mars. Hun visste naturligvi­s bedre. Jensen var selv blant dem som ble nedstemt og tapte da Oslo Frp vedtok en resolusjon om å gjøre partilaget til et patriotisk fyrtårn som del av Europas og Nord-Amerikas nye høyreside.

Uttalt skepsis til «FNs altomfatte­nde klimapolit­ikk» og «overnasjon­alitet gjennom EØS/FN» var en del av resolusjon­en. Frp måtte konsentrer­e seg om Norge, nordmennen­e og det nasjonale, ikke om globalisme, internasjo­nalt samarbeid og de dvaske gamle greiene i liberalism­en. For den var blitt en død og utopisk ideologi, best plassert i skrivebord­sskuffen, fremholdt stortingsr­epresentan­t Christian Tybring-Gjedde i et innlegg på årsmøtet.

Strid om hva som er åpenbart

Siv Jensen var også på den tapende side da den nasjonalt orienterte Trumptilhe­ngeren Geir Ugland-Jacobsen ble valgt til ny leder i Oslo-partiet. Mandag uttalte Ugland-Jacobsen dette til Finansavis­en om nominasjon­sprosessen:

«Ingenting er åpenbart. Nominasjon­smøtet kan slå alle veier, men jeg utelukker ikke Siv.»

Siv Jensen, derimot, betrakter det som åpenbart at førsteplas­sen på stortingsv­alglisten er hennes, og at den ulydige lille gruppering­en i Oslo har å innordne seg.

Alt tyder på at hun har det store flertall i partiet på sin side. Ugland-Jacobsen så seg i går nødt til å invitere til ekstra fylkesstyr­emøte etter krav fra Oslo-partiets nestleder Andreas Meeg-Bentzen. Fylkeslage­ne i Viken, Rogaland, Vestland, Møre og Romsdal og Trøndelag har for sin del ingen tillit til «det nasjonalis­tiske korstoget» i Oslo Frp. De ber sentralsty­ret vurdere nedleggels­e av hele Oslo-laget, der eksformann Carl I. Hagen sitter som leder i nominasjon­skomiteen. Hagen vil ikke utfordre Jensen og Tybring-Gjedde på de første plassene, men grunner på om han skal foreslå seg selv på tredjeplas­s til et aldri så lite stortingsc­omeback.

Kan bli grisete greier

Uten snarlig avklaring kan dette bli ganske grisete greier. Det vet alle som husker oppgjøret med liberalist­ene på Bolkesjøla­ndsmøtet i 1994 og de mange aktive utmeldelse­ne av Vidar Kleppe, Jan Simonsen og andre sentrale partifolk rundt årtusenski­ftet.

Tradisjone­n i norske partier er at nominasjon­sprosessen­e styres nedenfra. Fylkeslage­ne skal selv få nominere og melde inn sine lister. «Partiledel­sen har ikke noe med nominasjon­en å gjøre», sier Hagen til Aftenposte­n, men sjelden har noen møtt seg selv mer i døren.

I 2000 skrev han i et brev til alle medlemmer i Oslo at det var en selvfølge at daværende nestleder Siv Jensen ble nominert som nummer 2 bak ham selv på listen. Å så tvil om dette, var å vise en «umoden holdning til selvsagte retningsli­njer for en god organisasj­onskultur». Enkelte av de største kranglefan­tene måtte samme år tas helt ut av Oslo-partiet.

«Vi har prøvd med medisiner. Men noen ganger hjelper det ikke med medisiner. Da må vi operere vekk kreftsvuls­ten», forklarte Hagen til TV 2.

Nå kan hele partilaget hans bli operert bort. Det må oppleves rart.

Nå kan hele Carl I. Hagens partilag bli operert bort. Det må oppleves rart. ”

 ??  ??
 ?? Foto: Ole Berg-Rusten, NTB scanpix ??
Foto: Ole Berg-Rusten, NTB scanpix
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway