Aftenposten

Hun er sikker på at skaden vil gjøre henne sterkere

Ada Hegerberg har vært av banen i et halvt år snart.

-

Ada Hegerbergs store prosjekt er først og fremst å skape historie på fotballban­en. Å få resultater. Å vinne. De fire forrige sesongene kulminerte med at hun løftet den store Champions League-pokalen. Ved tre av tilfellene scoret hun selv i finalen, i fjor attpåtil tre ganger. Det mest symboltung­e øyeblikket var kanskje da hun som første kvinne i historien tok imot Gullballen, symbolet på at hun var kåret til verdens beste.

Kanskje var det også derfor hun følte seg så ekstremt sårbar da hun våknet i sykehussen­gen 4. februar i år? Til TV 2 like etterpå sa Hegerberg at hun følte seg som en liten jente.

For hva ville skje nå? Hva hadde dette å si for karrieren videre? For det er jo fotballspi­ller hun er. Det er det som er identitete­n.

– Som idrettsutø­ver på høyt nivå er du vant til å ha full kontroll på egen kropp. Det har du ikke etter en sånn kneoperasj­on. Det tar tid å kjenne seg selv igjen, sier Lyon-angriperen til Aftenposte­n.

Hun snakker om følelsen etter inngrepet der korsbåndet i kneet ble sydd sammen igjen. Det røk under en trening 25. januar. Det var nå den viktigste delen av sesongen skulle ta til. Den hvor alle pokalene deles ut. Den hvor det virkelig gjelder. Erstatning­en ble operasjon og rehabilite­ring. Plutselig var hun ikke sammen med lagvenninn­ene i garderoben, og plutselig var fremtiden usikker.

– Jeg ble satt ut av laget og kulturen der. Det er fotballspi­ller jeg er, og jeg følte at litt av identitete­n ble tatt fra meg. Det var en utfordring, sier Hegerberg.

Til slutt kom det til et punkt der hun klarte, eller kanskje er valgte det riktige ordet, å se positivt på situasjone­n. Også dette skulle gjøre henne sterkere. Også dette skulle gjøre henne bedre rustet for de neste årene i karrieren.

– Noen dager er det veldig synd

Yrket er å være fotballspi­ller, men Hegerberg vet at hun som alle andre samfunnsbo­rgere må ta stilling til det som skjer rundt henne. Og som fotballspi­ller er hun tilfeldigv­is ansatt i en bransje hvor forskjelle­n mellom kjønnene fortsatt er enormt stor.

Selv er Hegerberg en av de kvinnelige aktørene som tjener best. Hennes mannlige kolleger rasker likevel med seg langt større summer. I barne- og ungdomsfot­ballen er forskjelle­ne store.

– Jeg kommer stadig til å uttale meg om likestilli­ng, spesielt unge jenters muligheter innen fotball, sport og samfunnet ellers. Jeg ser først og fremst på meg selv som fotballspi­ller, ikke sam

Jeg skulle g jerne bare svart på fotballspø­rsmål i intervjuer og ikke snakket om likestilli­ng hele tiden ” Ada Hegerberg om fotball og kvinner

funnsdebut­ant. Men jeg kan si noe fornuftig når muligheten byr seg, hvis ikke er det vanskelig å få sporten i rett retning, sier Hegerberg.

Denne kampen for rettferdig­het kommer fra et sted dypt inni henne. Samtidig er det tosidig. Hun har bygd seg opp en posisjon internasjo­nalt som gir muligheter. Hun har en plattform og et publikum som lytter. Likevel skulle hun gjerne fått muligheten til å snakke om de samme tingene som «gutta» i Lyon gjør.

– Jeg skulle gjerne bare svart på fotballspø­rsmål i intervjuer og ikke snakket om likestilli­ng hele tiden. Men når det er kvinnespor­t, så er det dessverre sånn realiteten er. Noen dager synes jeg det er veldig synd, andre dager forstår jeg det, for det er viktig for å få sporten videre, sier Hegerberg, som fra sidelinjen har sett storesøste­r Andrine ta et oppgjør med avgjørelse­n om å sette en stopper for den italienske kvinneliga­en etter koronapaus­en. Andrine Hegerberg spiller for Roma.

Herrelaget er i gang igjen i Serie A, mens damene altså fikk en lang sommerferi­e.

– Det var utrolig kjipt. En ting er fotballdel­en, men det knøt seg i magen når man nok en gang følte seg forbigått av herrefotba­llen. Vi hadde fått indikasjon­er på at herre- og damefotbal­len skulle prioritere­s likt. I denne situasjone­n følte vi at det ikke var tilfellet, sa Andrine Hegerberg til TV 2.

I Frankrike sitter lillesøste­r og mener avgjørelse­n sier nok i seg selv.

– Du ser at herrefotba­llen er i gang over hele Europa, mens for damene tror jeg bare det er i Tyskland de har startet. Jeg trenger ikke å si noe mer enn det, sier Ada Hegerberg.

Et eventyr

En turnering som vil bli fullført, er Champions League. Hegerbergs Lyon jakter på den femte strake triumfen. På grunn av pandemien vil alle kvart- og semifinale­ne samt den store finalen spilles i spanske Bilbao og San Sebastian i løpet av ti dager fra 21. august.

Da er det gått syv måneder siden korsbåndet røk. Er det mulig at hun likevel rekker å være med når den viktigste pokalen skal deles ut?

– Det er helt umulig å si. Dette er en veldig alvorlig skade. Jeg er litt over halvveis, det er masse tid og arbeid igjen. Jeg tenker langsiktig, svarer Hegerberg.

Skaden har uansett gitt henne muligheten til – kanskje for første gang på en skikkelig måte – å ta et steg tilbake og se på «reisen» så langt. Det har på mange måter gått inflasjon i uttrykket, og det kan være vanskelig å si hva det egentlig betyr.

Å kjempe seg fra en industriby­gd skvist inn mellom bratte fjell på Nordmøre til fotballens største scene må uansett kunne kalles litt av en tur.

Det hjelper ikke å synes synd på seg selv. Jobben må g jøres.

Ada Hegerberg om skaden

– Det har vært et eventyr, sier hun.

Medynk hjelper ikke

Tilbakebli­kkene har samtidig gitt tid til å reflektere over sporten og den personlige utviklinge­n på en ny måte. Hun leter etter nye kilder å hente næring fra. Det skal gjøre verdens beste enda bedre.

Noen uker etter operasjone­n ville hun neppe sett på skaden som en utrolig god erfaring. Nå er hun på et annet stadium. Hun har lært noe.

– Det viktigste er å være forberedt før problemet oppstår. Ting skjer ofte uten forvarsel. Du må ha en mental beredskap for å klare det. Jeg visualiser­er daglig og tenker over fremtidssc­enarioer som kan dukke opp, sier Hegerberg.

Som fotballspi­ller vil nedturene nesten garantert komme på en eller annen måte. Det er en realitet hun er klar over.

– Det hjelper ikke å synes synd på seg selv. Jobben må gjøres. Du må jobbe for at alt du må gjennom, gjør deg klokere og sterkere. Mens Ada Hegerberg var skadet, kom pandemien og snudde opp ned på verden. For henne var sesongen uansett over, for lagvenninn­ene forsvant det store målet ut av vinduet.

Hverdagen ble uansett brått endret – for alle.

– Jeg tror det har gitt folk muligheten til å reflektere på en litt annen måte, til å verdsette de små tingene i livet. Vi lever i et samfunn hvor alt skal gå veldig fort. Det er veldig individual­isert, vi må ta et steg tilbake og finne medmennesk­eligheten og det kollektive, der alle bidrar.

– Hva er det du først og fremst kjenner at du setter pris på?

– Friheten som jo ble satt litt på pause. Så kan det gi oss en oppkvikker på at vi må ta vare på hverandre og verden. Ikke bare miljøet, men også samfunnet. Tenke på hverandre. Jeg har funnet ut at familie og venner er veldig viktig. Det er jo essensielt, å ta vare på dem du er glad i.

 ??  ??
 ?? Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters/NTB Scanpix ?? Det er en lang vei tilbake til fotballban­en. Ada Hegerberg har tilbrakt mye tid på styrkeromm­et i rehabilite­ringen etter den alvorlige kneskaden.
Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters/NTB Scanpix Det er en lang vei tilbake til fotballban­en. Ada Hegerberg har tilbrakt mye tid på styrkeromm­et i rehabilite­ringen etter den alvorlige kneskaden.
 ??  ?? Hegerberg ble kåret til verdens beste spiller i 2018.
Hegerberg ble kåret til verdens beste spiller i 2018.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Alle foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters/ NTB scanpix ?? Ada Hegerberg vil tilbake til fotballen så fort om mulig. Disse bildene er tatt i et treningsst­udio i polske Poznan 5. juni. Lyon-spilleren er usikker på om hun rekker finaleuken i Champions League, men jobber beinhardt for å komme tilbake.
Alle foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters/ NTB scanpix Ada Hegerberg vil tilbake til fotballen så fort om mulig. Disse bildene er tatt i et treningsst­udio i polske Poznan 5. juni. Lyon-spilleren er usikker på om hun rekker finaleuken i Champions League, men jobber beinhardt for å komme tilbake.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway