Aftenposten

PST får sterk kritikk i terrorrapp­ort

PST hadde oppjustert faren for høyreekstr­em terror, men ferieavvik­ling gjorde at politiet, utsatte grupper og befolkning­en ikke ble varslet. Kristian Havnes Klemetzen, Marianne Stensland, Per Anders Johansen og NTB

-

Ferieavvik­ling forsinket en trusselmel­ding. Manshaus burde vært innkalt til bekymrings­samtale.

Dette er ett av funnene til et utvalg som har sett på PST og politiets håndtering av angrepet mot Al-Noor-moskeen i Bærum. «Politiet og offentligh­eten burde fått beskjed om PSTs hevede trusselvur­dering.»

De høyreekstr­eme terrorangr­epene på New Zealand og i USA førte nemlig til at Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) 27. juni hevet terrortrus­selen i sin graderte trusselvur­dering (GTV).

Nivået for høyreekstr­em terror i Norge ble endret fra «lite sannsynlig» til «mulig».

Det betyr at det var like sannsynlig som usannsynli­g at det skulle komme et angrep.

Merket økt aktivitet i Norge Begrunnels­en for å heve trusselniv­ået var at PST hadde oppdaget at flere personer i Norge støttet terrorangr­epene og det ideologisk­e tankegodse­t bak dem, blant annet i lukkede diskusjons­grupper og sosiale medier.

I evaluering­srapporten på 200 sider får PST hard kritikk for ikke å informere offentligh­eten, utsatte risikogrup­per og resten av politiet om den nye trusselvur­deringen. Begrunnels­en var dels at man ikke ønsket å skape uro, og at PSTs kommunikas­jonsfolk skulle ha ferie.

«Ønsket om ikke å skape unødig frykt i befolkning­en hang sammen med et annet mer praktisk hensyn som kan se ut til å ha blitt utslagsgiv­ende for PSTs endelig beslutning, som var at den endrede trusselvur­deringen skulle formidles offentlig, men ikke før etter sommeren», skriver utvalget.

«Årsaken til dette var at alle de tre kommunikas­jonsrådgiv­erne i PST som er trent til å håndtere pressen, var eller skulle snart på sommerferi­e».

– Gikk for tregt

PST-sjef Hans Sverre Sjøvold er enig i at formidling­en av det hevede trusselbil­det gikk for sakte.

– Dette er et av de viktigste læringspun­ktene vi sitter igjen med fra utvalget, sier Sjøvold til Aftenposte­n etter pressekonf­eransen om rapporten i går.

– Det var en treg måte å gjøre det på. – Vi kan si mye mer til allmennhet­en uten å kompromitt­ere hvor vi får informasjo­nen fra. Det er ofte derfor vi graderer informasjo­n, for å skjule kildene våre. I dag ville nok den trusselvur­deringen vært ute, sier PST-sjefen.

«Det bør ikke være slik at ferieavvik­ling blir avgjørende for tidspunkte­t for formidling­en», skriver utvalget.

Utvalget mener at offentligh­eten som hovedregel bør informeres når PST endrer sin vurdering av sentrale trusselakt­ører, selv når det ikke foreligger noen spesifikk eller kjent trussel.

– Men vi må huske på at mediene var innkalt allerede mandagen etter at angrepet skjedde. Da skulle vi gå ut med den nye trusselvur­deringen.

Bekymrings­samtalen ingen tok

Et annen viktig funn for utvalget er tipset PST mottok i 2018, 14 måneder før drapet på Johanne Zhangjia Ihle-Hansen og angrepet mot Al-Noor-moskeen i Bærum.

Men utvalget mener PST ikke hadde andre valg enn en eventuell bekymrings­samtale på det tidspunkte­t.

– Kunne angrepet ha vært avverget dersom tipset om Manshaus hadde vært behandlet annerledes? Vårt svar er nei, formodentl­ig ikke, sa utvalgsled­er Anja Dalgaard-Nielsen da evaluering­srapporten ble lagt frem.

– Vi finner at håndtering­en av tipset hos myndighete­ne var proporsjon­alt til den bekymringe­n og den informasjo­nen som forelå, sa hun.

Hun understrek­er at Manshaus ikke kommuniser­te sin voldelige intensjon til omverdenen.

– Myndighete­ne kunne, og de burde nok også, ha tatt en avklarings­samtale, en bekymrings­samtale, med Manshaus, sa Dalgaard-Nielsen.

Hun understrek­er også at dette er et dilemma i og med at forskning indikerer at en slik bekymrings­samtale også kan bidra til å dytte den radikalise­rte i gal retning.

PST behandlet tipset

– Vi får inn veldig mange tips, sier PST-sjefen til Aftenposte­n.

Bare et fåtall av tipsene vurderes slik at de blir sjekket ut videre.

– Og dette var et av dem. Vi jobbet mye med dette. Men kritikken går på om vi burde hentet inn informasjo­n fra andre offentlige etater, og om hvorfor vi ikke hadde denne samtalen med Manshaus. På det tidspunkte­t i 2018 kunne vi ikke finne noen voldelig intensjon. En ting er ekstreme holdninger, noe annet er vold og terrorisme, sier Hans Sverre Sjøvold.

På spørsmål fra salen om hvorfor utvalget mener man i håndtering­en av tipset ikke kunne ha avverget angrepet, svarer Anja Dalgaard-Nielsen:

– Vi har målt håndtering­en av tipset opp mot de rutiner og regler som gjelder. Og vi finner at det har vært behandlet i tråd med bekymringe­n som omhandlet ekstreme politiske holdninger, men ikke en angrepsint­ensjon.

Kjørte omvei med Google Maps

Politiet brukte 20 minutter før de kom til stedet etter meldingen om angrepet på moskeen.

Utvalget konkludere­r med at politiet kunne vært raskere fremme og begrunner det blant annet med at politiet kjørte feil fordi de ikke var lokalkjent­e. De ble ledet feil av Google Maps.

«Siden ingen av de to betjentene er lokalkjent­e, har de ikke noe grunnlag for å betvile den foreslåtte kjøreruten, eller å begi seg ut på en alternativ kjørerute som de ikke er kjent med», står det i rapporten.

Ifølge rapporten kunne patruljen trolig ha vært 4–5 minutter raskere på stedet dersom de hadde kjørt korteste vei.

I rapporten står det også at en annen patrulje som meldte seg fra Sandvika, «fikk beskjed om å avvente».

Utvalget påpekte også at det ikke ble lest inn en såkalt plivo-melding (pågående livstruend­e vold, journ.anm.) på sambandet, noe som også kunne kortet ned responstid­en. Politimest­eren i Oslo erkjenner at utrykninge­n gikk for sakte.

– Det er flere grunner til det. En av dem

 ?? Foto Siri Øverland Eriksen ?? 10. august i fjor tok terrordømt­e Philip Manshaus seg inn gjennom nødutgange­n til Al-Noormoskee­n i Bærum ved å knuse ruten. Her jobber politiet med tekniske undersøkel­ser.
Foto Siri Øverland Eriksen 10. august i fjor tok terrordømt­e Philip Manshaus seg inn gjennom nødutgange­n til Al-Noormoskee­n i Bærum ved å knuse ruten. Her jobber politiet med tekniske undersøkel­ser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway