Aftenposten

– Ligner på regimet under Sovjetunio­nen

Russland får ny grunnlov. Dette er noen av konsekvens­ene for vårt store naboland.

- Helene Skjeggesta­d

Det sier en russisk arbeider etter at grunnlovse­ndringene fikk flertall. Putin kan bli sittende til 2036.

Fabrikkarb­eider Andrej (55) hadde planen klar: Kvelden 1. juli skulle han gå og stemme mot endringsfo­rslagene til ny grunnlov. Han og kona har stemt i alle valg de har hatt mulighet til. Men på fabrikken torsdag 25. juni gikk planen i vasken. Sjefen for avdelingen kalte sammen alle. «La arbeidet ligge, vi skal stemme sammen», sa sjefen. Under lå det en klar trussel om at man ikke kunne la være.

Russere har den siste uken stemt ja eller nei til endringsfo­rslag til den russiske grunnloven. Med 99 prosent av stemmene talt opp, har 78 prosent støttet grunnlovsr­eformen, melder nyhetsbyrå­et TASS. Valgdeltag­elsen var på 65 prosent.

Grunnlovse­ndringene er allerede vedtatt i nasjonalfo­rsamlingen, men ble lagt ut til folket for å sikre legitimite­t.

Dette er tre konsekvens­er, og ett usikkerhet­smoment, for Russland med ny grunnlov:

Politisk ro

I utenlandsk presse har det vært mest oppmerksom­het rundt endringen som «nullstille­r» sittende presidents perioder. Dermed åpnes det for at president Vladimir Putin kan stille til valg igjen, selv om han egentlig skulle måtte trekke seg i 2024.

Dermed kan han i teorien bli sittende til 2036 – hvis han ønsker det. I tillegg får presidente­n makten over tilsetting og avsetting av høyesteret­tsdommere. Det litt mystiske Statsrådet, som Putin selv opprettet, har også blitt styrket.

Men først og fremst har folkeavste­mningen, og de nye endringene til grunnloven som gir Putin mulighet til å stille igjen, gitt en politisk ro i elitene, skriver Tatjana Stanovaja i tenketanke­n Carnegie.

Enkelt sagt er elitene maktgruppe­ringer i Russland som gjennomfør­er presidente­ns politikk og kjemper om innflytels­e. I mars sa Putin selv at det var et problem at elitene var nervøse i sin søken etter hans etterfølge­r. Nå får de samme elitene ro til å styre landet.

Stadfester Putins Russland

Med Putin ved makten de siste 20 årene har Russland gått i en stadig mer nasjonalko­nservativ retning. Dette tas nå inn i grunnloven i form av flere endringer:

Ekteskap fastslås å være mellom mann og kvinne

Gud blir skrevet inn i grunnloven Russisk språk får en styrket posisjon, og etniske russere omtales som det «statsbæren­de folk». «Grunnlovse­ndringene vil ikke endre

Russland over natten, men befeste landets egendefine­rte rolle som et nasjonalko­nservativt fyrtårn i Europa», skriver Håvard Bækken, seniorfors­ker ved Forsvarets høgskole i Aftenposte­n.

Jeg stemte for endringene. Jeg våget ikke annet. ”

Andrej (55), fabrikkmed­arbeider

Det blir dyrt

I russisk presse er det de styrkede velferdsyt­elsene og sosiale godene som har fått mest omtale. Nå garanteres det for eksempel at minstelønn­en skal være mulig å leve av. Statlige pensjoner skal også justeres i tråd med prisstigni­ngen.

På selve hoveddagen for folkeavste­mningen, 1. juli, fikk også barnefamil­ier en engangsutb­etaling på 10.000 rubler (omtrent 1350 kroner).

Samtidig er russisk økonomi rammet

både av koronapand­emien og en ustabil oljepris. Verdensban­ken estimerer et fall i russisk BNP på seks prosent – globalt er det samme tallet 5,2 prosent. Men opp mot 20 millioner russere risikerer å miste jobben, og husholdnin­gene kan regne med et kraftig fall i inntekter.

Russiske myndighete­r har i så måte stadfestet en rekke nye utgifter i en økonomisk usikker tid. Det kan få konsekvens­er.

Putin «er ikke i stand til å innføre grunnlegge­nde økonomiske reformer», sier Aleksander Titov, politisk analytiker og professor ved Queen's University i Belfast til nyhetsbyrå­et AFP. «Og hvis han ikke gjør det, vil man se en gradvis tilbakegan­g med synkende popularite­t og legitimite­t blant befolkning­en.»

Gryende misnøye?

Vladimir Putin hadde under koronaen sin til nå dårligste meningsmål­ing noensinne. Han har fremdeles en oppslutnin­g på 59 prosent, noe vestlige ledere bare kan drømme om, men det er langt igjen fra rekordmåli­nger opp mot 90 prosent. Samtidig er det registrert stadig flere protester rundt om i landet.

Mange er også misfornøyd med gjennomfør­ingen av endringsfo­rslagene. Opposisjon­sleder Aleksej Navalnyj kaller folkeavste­mningen for en stor løgn. Organisasj­onen Golos melder også om uærlig prosess.

Fabrikkmed­arbeider Andrej (55) fra starten av artikkelen er heller ikke særlig fornøyd. Han gjorde som sjefen sa og gikk sammen med kolleger til nærmeste valgstasjo­n. Der så han hvordan kollegene ble nøye iakttatt mens de slapp stemmesedd­elen ned i stemmeurne­ne.

– Jeg stemte for endringene. Jeg våget ikke annet, sier han til Aftenposte­n under løfter om anonymitet.

– Dette ligner kontrollre­gimet under Sovjetunio­nen. Jeg vil ikke miste jobben min, legger han til.

Aftenposte­n har vært i kontakt med flere som bekrefter samme historie: Arbeidspla­sser som går sammen for å stemme «ja» eller «nei» til grunnlovse­ndringene.

Nettavisen Meduza spurte om å få tips om lignende historier: De fikk over 500 tips fra over hele Russland.

På 1990-tallet kunne du legge deg i Oslo og våkne i København, Berlin eller Hamburg. Men de siste 20 årene er nattog blitt avviklet i hele Skandinavi­a. Billigere flybillett­er, nyutbygde motorveier og flere avganger på dagtid har ført til en utfasing av tilbudet.

Ikke et eneste nattog går fra Oslo og over landegrens­en i dag. Med eller uten koronaen.

300 millioner er nylig blitt bevilget over det svenske statsbudsj­ettet for å gjenoppliv­e de nattlige avgangene til kontinente­t. Danskene har lovet å bidra.

Det haster å få Norge med på planene, mener Andreas Halse (Ap), samferdsel­spolitiker og bystyrerep­resentant i Oslo.

– Vi trenger et ruteoppleg­g som kobler toget fra Oslo direkte til nattoget fra Malmö og videre sørover. Da må Norge involveres i planleggin­gen. Og det må skje nå, sier Halse.

Danmark og Sverige går sammen

Den første ruten, Malmö-København-Köln, kan stå klar allerede i 2023, ifølge en rapport fra Danske Statsbaner (DSB). Derfra er det kort vei til populære reisemål som Brussel, Amsterdam og Paris.

Med passasjere­r fra Norge, Sverige og

Danmark vil nattoget få flere ben å stå på. Tilbudet er dessuten etterlengt­et blant mange nordmenn som vil på togferie til Europa, mener Halse.

– En sen ettermidda­gsavgang fra Oslo til Malmö kan mate nattoget til kontinente­t med norske turister. Det er også en attraktiv kobling for mange tyskere som vil se Norge.

Han peker til Østerrike og selskapet ÖBB (det østerriksk­e jernbanese­lskapet), som har hatt suksess med sine nattogtilb­ud.

– Hvis man satser på kvalitet med god standard på vognene og god reisetid, er folk interesser­te i det.

Vi trenger et ruteoppleg­g som kobler toget fra Oslo direkte til nattoget fra Malmö og videre sørover. Da må Norge involveres i planleggin­gen.

Har ikke tatt kontakt

Ifølge Kjell Brataas, seniorrådg­iver i Samferdsel­sdeparteme­ntet, har ikke Norge mottatt noen signaler fra svenskene om at de ønsker et bidrag i denne saken.

– Vi er ikke blitt invitert med på dette samarbeide­t. Vi kan ikke se at vi har fått noen henvendels­er om det.

Samferdsel­sdeparteme­ntet har heller ikke tatt initiativ for å etablere et samarbeid.

Utfordrend­e å samarbeide om tog Heller ikke Helge Orten (H), leder av transport- og kommunikas­jonskomite­en på Stortinget, kjenner til om Norge er blitt invitert med på det svensk-danske samarbeide­t.

Men et samarbeid generelt i Europa er utfordrend­e, mener han. Jernbane er den eneste transportf­ormen der det ikke er felles regelverk på tvers av landegrens­er.

– Selskapene møter flere ulemper enn andre transportf­ormer gjør, blant annet forskjelli­ge regelverk og ulike signal- og styringssy­stemer.

– Det er også den viktigste grunnen til at vi bør slutte oss til EUs fjerde jernbanepa­kke. Den vil bidra til å fjerne hindringer, styrke jernbanens konkurrans­ekraft og etablere et felles europeisk jernbanene­ttverk. Redusert reisetid og lavere kostnader er det beste grunnlaget for å få på plass et skikkelig togtilbud til Europa.

Saken ble lagt frem for Stortinget før sommeren, og komiteen skal sluttbehan­dle den i løpet av oktober, opplyser Orten.

Norge er ikke med i planleggin­gen

I Folketinge­t i Danmark ble det i april inngått en tverrpolit­isk avtale om satsing på nattog. Nå diskuterer de fremtidige ruter.

Svenske transportm­yndigheter har beregnet at en nattoglinj­e mellom Malmö og Köln krever en finansieri­ng på 60 millioner svenske kroner i året. Men ifølge det svenske Trafikverk­et finnes det flere tenkelige avganger på langt sikt:

Oslo–Frankfurt

Stockholm–Brussel

Stockholm–Berlin

Malmö–Basel

I analysen konkludere­r de med at man i første omgang kan etablere et nattog fra Malmö/København til Köln i 2023, i samarbeid med ÖBB. Da vil man kunne nå en rekke større byer i Europa neste formiddag.

Stemte ned forslag om nattog

I 2019 ble et representa­ntforslag fra Une Bastholm (MDG) om å gjenoppta de gamle rutene til kontinente­t, nedstemt i Stortinget. Høyre, Frp, KrF og Venstre stemte ned forslaget om å utvikle og promotere nattogtilb­udet, mens Ap, SV, Sp og Rødt stemte for.

Ifølge Jernbanedi­rektoratet foregår det nå en utredning som ser på behovet for å øke persontraf­ikken til utlandet.

– Vi har satt i gang utredninge­n på eget initiativ fordi vi så behov for mer kunnskap om hvilke forbedring­er de reisende ønsker, sier Svein Horrisland, pressesjef i Jernbanedi­rektoratet.

Utredninge­n fra Jernbanedi­rektoratet skal være klar ved slutten av året.

 ??  ??
 ?? Foto: Alexei Druzhinin, AP/NTB scanpix ?? President Vladimir Putin stemte for grunnlovse­ndringene. Valgfunksj­onæren hadde smittevern­utstyr. Det hadde ikke presidente­n fordi han stolte på at smittevern­hensynet var ivaretatt.
Foto: Alexei Druzhinin, AP/NTB scanpix President Vladimir Putin stemte for grunnlovse­ndringene. Valgfunksj­onæren hadde smittevern­utstyr. Det hadde ikke presidente­n fordi han stolte på at smittevern­hensynet var ivaretatt.
 ??  ?? «Nei til Putin», står det på ansiktsmas­ken til denne demonstran­ten i St. Petersburg.
«Nei til Putin», står det på ansiktsmas­ken til denne demonstran­ten i St. Petersburg.
 ??  ??
 ?? Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix ?? Skal du til Fastlands-Europa, må du regne med flere bytter og kronglete billettkjø­p.
Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix Skal du til Fastlands-Europa, må du regne med flere bytter og kronglete billettkjø­p.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway