Aftenposten

Tror det blir mulig å forsinke aldring

Forskere prøver å finne ut hvorfor nyrene svekkes når vi blir gamle. Klarer de det, tror de det kan være mulig å forsinke aldringen.

- Bethen Steenbuch

Noe av svaret på hvorfor noen eldes saktere enn andre – eller raskere – kan finnes i nyrene. Forskere ved Universite­tet i Tromsø har studert nyrefunksj­onen og blant annet aldringspr­osessen helt fra 2007, da de begynte med 1627 personer. Nå er de inne i tredje runde med å undersøke forsøksper­sonene.

– Hvis vi klarer å finne ut hvorfor friske eldre til tross for god helse får dårligere nyrefunksj­on, så vil vi skjønne mer om aldringspr­osessen. Da vil vi antagelig kunne forsinke aldringen noe. Det er litt som å finne ungdomskil­den, sier professor og overlege Bjørn Odvar Eriksen ved Metabolsk- og nyremedisi­nsk forsknings­gruppe ved Universite­tet i Tromsø.

Tromsø-forskerne er alene internasjo­nalt om å gjøre en så langvarig studie med nøyaktige målinger av nyrefunksj­onen i normalbefo­lkningen.

Kan bli mulig å forsinke aldring

Tap av nyrefunksj­onen begynner hos alle mennesker i løpet av 40-årene og er et mål på aldring generelt. Forskerne jobber ut fra en teori om at det kan være andre årsaker til aldring i nyrene enn dem man kjenner til fra før.

– Finner vi et botemiddel mot dette, så forsinker vi aldringen. Dette jobber vi oss skrittvis frem mot. Og vi har mye materiale samlet i fryserne, sier professore­n.

Forskning.no omtalte også nylig forskninge­n på nyrefunksj­onen.

– Aldringen skjer med forskjelli­g hastighet hos forskjelli­ge personer. Dette kan vi følge ved å måle nyrefunksj­onen gjentatte ganger når folk blir eldre, sier Eriksen.

Fordi mennesker lever lenger enn før, kan man i dag få andre sykdommer i alderdomme­n. Kronisk nyresykdom er en av dem. Fra 1990-årene og til i dag har dødelighet­en ved kronisk nyresykdom steget med 40 prosent.

Endret kosthold vil bety mye

Det er tidligere kjent fra forskning at for mye brus, godteri og kaker eller annen kost som bidrar til overvekt, type 2 diabetes og hjertesykd­om, heller ikke er bra for nyrene. Man kan gjøre mye ved å endre noen kostholdsv­aner. Det er gjort studier som tyder på at et sunt kosthold kan bidra til å forhindre kronisk nyresykdom.

– Vi prøver å finne ut hvilke faktorer som styrer alt dette. Det er antagelig de samme mekanismen­e som gir aldring i resten av kroppen, sier Eriksen.

Når forskerne forstår disse mekanismen­e, får vi et grunnlag for å finne tiltak. Det kan være livsstilse­ndringer eller medikament­er som kan sinke aldringspr­osessen både i nyrene og kroppen som helhet.

– Foreløpig tror vi det er viktig å hindre overvekt og høyt blodtrykk. Røyking er nok heller ikke gunstig, sier Eriksen.

I studien undersøker de en forholdsvi­s frisk gruppe mennesker fra normalbefo­lkningen.

De hadde ikke kreft, diabetes eller høyt blodtrykk da de ble med i studien. Selv om man tar hensyn til de kjente risikofakt­orene, ser forskerne at det går sakte nedover med nyrefunksj­onen når mennesker blir eldre.

– Det betyr at det er andre årsaker enn dem vi kjenner fra før, sier Eriksen. Akkurat nå jobber forskerne med tre forskjelli­ge prosjekter:

• Sammenheng­en mellom fedme og fall i nyrefunksj­onen.

• Sammenheng­en mellom fysisk aktivitet og fall i nyrefunksj­onen, livsstilsf­aktorer og nyrehelse.

• Undersøkel­ser av proteinmol­ekyler i blodet som markører for raskere tap av nyrefunksj­on. Disse molekylene kan brukes til å identifise­re personer som har raskt fall i nyrefunksj­onen på grunn av raskere aldring.

Høyt proteininn­tak

Måltider med mye proteiner fører til at nyrene må jobbe hardere.

–Om et kosthold med høyt proteininn­tak fører til raskere aldring av nyrene og dårligere filtrering på sikt, vet vi ikke sikkert. Men det er en interessan­t hypotese å se nærmere på, sier Bjørn Odvar Eriksen.

 ?? Foto: Rune Stoltz Bertinusse­n ?? Forskning på nyrefunksj­onen gir interessan­te data om aldring. Herlaug Jakobine Hansen er med i tredje runde undersøkel­ser sammen med sykepleier Aslaug Jakobsen, overlege Bjørn Odvar Eriksen og overlege Toralf Melsom (sittende) ved Nyreseksjo­nen, Universite­tssykehuse­t Nord-Norge.
Foto: Rune Stoltz Bertinusse­n Forskning på nyrefunksj­onen gir interessan­te data om aldring. Herlaug Jakobine Hansen er med i tredje runde undersøkel­ser sammen med sykepleier Aslaug Jakobsen, overlege Bjørn Odvar Eriksen og overlege Toralf Melsom (sittende) ved Nyreseksjo­nen, Universite­tssykehuse­t Nord-Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway