Aftenposten

Kvinne (19) besvimte bak munnbind på fly

Munnbind i seg selv hindrer ikke oksygenopp­tak på flyreiser, ifølge flyleger. Men munnbind kan likevel være en indirekte årsak til at enkelte besvimer.

- Maria T. Pettrém Kristian Havnes Klemetzen

Skal du ut og fly i Norge i sommer, må du ha på deg munnbind. Hos flyselskap­et SAS kom påbudet 18. mai, mens Norwegian og Widerøe fulgte etter i midten av juni. Kravet om munnbind er noe flyselskap­et selv har innført. Det er ikke et krav i «Veileder for smittevern i luftfarten» , som Folkehelse­institutte­t oppdaterte 12. juni.

I slutten av mai skrev Aftenposte­n om en SAS-passasjer (35) som svimte av under en flyvning mellom Oslo og Bodø. Mannen hadde ifølge ham selv ingen helseprobl­emer og trodde selv at munnbindet var årsaken til besvimelse­n.

Er det slik at munnbind kan gjøre det vanskelige­re å puste om bord i fly for normalt friske mennesker? Får man mindre oksygen?

I utgangspun­ktet ikke, svarer flyleger.

Fryktet for datterens liv

I et fly er lufttrykke­t omtrent det samme som på toppen av Norges høyeste fjell Galdhøpigg­en. Noen vil derfor kanskje tenke at kombinasjo­nen lavt lufttrykk og munnbind kan være uheldig.

SAS-passasjere­n Aftenposte­n snakket med i mai er heller ikke den eneste som nylig har hatt en ubehagelig opplevelse på en flyreise med munnbind. På vei fra Oslo til Bodø sist uke opplevde Anki Gerhardsen, spaltist i Aftenposte­n, at hennes datter på 19 år plutselig mistet bevissthet­en.

– Jeg følte at datteren min forsvant for meg. Hun hadde tatt av seg munnbindet og satt med åpne øyne, men jeg fikk ikke kontakt med henne. Jeg hørte at hun pustet rart. Da ble jeg hysterisk redd, og jeg begynte å rope etter lege, forteller hun.

Etter kort tid forsvant hun helt. To sykepleier­e som reiste med flyet kom raskt til.

– I noen sekunder trodde jeg at hun skulle dø, sykepleier­en sa at hun ikke klarte å finne noen puls, sier Gerhardsen.

Etter noen minutter kom datteren til seg selv igjen og ble lagt ned på en stolrekke. Etter landing i Bodø ble hun undersøkt av ambulansep­ersonell. Gerhardsen understrek­er at datteren er frisk og at hun ikke vet hva som forårsaket hendelsen.

– Eksempel på hyperventi­lering Flylege og daglig leder ved Norges Flymedisin­ske Senter, Håkon Sjøbrend, avviser at munnbindet i seg selv kan føre til at folk besvimer fordi de ikke får nok luft.

– Munnbind fører ikke til at man får for lite oksygen, heller ikke om bord i et fly med lavere lufttrykk. Det vil kun være en risiko for passasjere­r med underligge­nde lungesykdo­mmer som for eksempel kols, sier han.

Uten å kjenne detaljene rundt kvinnens helsetilst­and mener han hendelsen fremstår som klassiske eksempler på hyperventi­lering.

– Man kan bli engstelig av å ha på masken i fly. Det kan føre til at man puster fortere. Når man puster fort vil CO reduseres i kroppen. Da øker pH-verdien i blodet, som irriterer nervene og kan gjøre at man føler seg nummen på hendene og svimer av. Ved å puste normalt igjen, eller i en pose slik at pH-verdien i blodet stabiliser­es, vil denne tilstanden forsvinne, forklarer han.

Økt pust kan føre til besvimelse­r Sjøbrends hypotese får støtte av professor i flymedisin ved Universite­tet i Oslo og Flymedisin­sk institutt, Anthony Wagstaff.

Han forteller imidlertid at forskning på militært flypersone­ll kan indikere at pustearbei­d i forbindels­e med bruk av visse typer oksygenmas­ker kan føre til at man besvimer eller får et slags illebefinn­ende i luften.

– Dette kan nok også gjelde munnbind hvis det sitter stramt. Hyperventi­lasjon er sannsynlig­vis en hovedfakto­r i slike tilfeller, særlig hvis den det gjelder er engstelig eller føler sterkt ubehag når masken er på. Slike besvimelse­r kan også oppstå uten bruk av munnbind, sier Wagstaff.

Avviser økning

John Eckhoff, pressesjef i SAS, forteller at de ikke har noen indikasjon­er på en økning i antall tilfeller av besvimelse­r etter at flyselskap­et innførte obligatori­sk bruk av munnbind.

«Fra tid til annen vil det være passasjere­r som av ulike årsaker besvimer om bord», skriver han i en e-post.

Videre understrek­er han at dersom passasjere­r av medisinske årsaker ikke kan bruke munnbind, er det viktig at man tar med dokumentas­jon og opplyser flypersona­let om det.

«For øvrig vil mannskapet ved behov orientere om korrekt bruk av munnbind, altså at det skal dekke nese og munn», avslutter han.

Norwegian opplyser at flyselskap­et ikke har hatt noen tilfeller av besvimelse­r om bord på fly siden de innførte bruk av munnbind 17. juni.

 ??  ?? I sommer er det påbudt å bruke munnbind hvis du skal ut og fly. Her fra et SAS-fly på vei til Evenes dagen da påbudet trådte i kraft.
I sommer er det påbudt å bruke munnbind hvis du skal ut og fly. Her fra et SAS-fly på vei til Evenes dagen da påbudet trådte i kraft.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway