Aftenposten

Kjøpte strandeien­dom for 55 mill. Så fikk de beskjed om å rive.

I fjor høst kjøpte paret en luksuseien­dom med 75 meter privat strandlinj­e i Oslofjorde­n. Så kom kravet fra Oslo kommune.

- Thomas Olsen

De ga syv millioner kroner over prisantydn­ing for prakteiend­ommen med historisk villa og stor strandtomt på Ormøya. Men kun et halvt år etter at eiendomskj­øpet på svimlende 55 millioner kroner var gjennomfør­t, fikk de nye eierne brev av Oslo kommune:

«Vi har registrert ulovlige forhold på eiendommen deres – varsel om pålegg og tvangsmulk­t», skriver Plan- og bygningset­aten (PBE) 28. april og viser til strandsone­prosjektet­s befaring på Ormøya i februar i år.

Kommunens strandsone­prosjekt har hittil avdekket over 100 ulovlighet­er langs

Oslos kystlinje. På Malmøya og Ormøya har en rekke eiere fått brev med krav om riving og trusler om tvangsmulk­t for det kommunen mener er ulovlige badehus, flytebrygg­er og levegger.

Kjøpte i god tro

Mange av dem som har mottatt kommunens ulovlighet­svarsel, har fått lettere sjokk etter å ha kjøpt eiendommen­e i god tro. Det opplyser flere Aftenposte­n har kontaktet, samt en advokat som flere grunneiere sammen har engasjert.

Paret med luksuseien­dommen på Ormøya er ikke noe unntak. De hadde knapt flyttet inn i villaen på den over fem mål

strandtomt­en før de mottok beskjeden. Paret overtok eiendommen i oktober 2019. Formelt står eiendommen oppført på kvinnens navn. Hun fikk det travelt da ulovlighet­sbrevet kom i slutten av april.

«Hun hadde ikke kjennskap til de forhold etaten tar opp i varselet før dette ble mottatt. Hun kjenner derfor ikke til forhistori­en til eiendommen og de overtredel­ser som påberopes fra etatens side», skriver hennes advokat Anders Evjenth i et brev til etaten. Advokaten ber om utsatt frist for å sette seg inn i saken.

Kommunen: – Mangler tillatelse

PBE mener båthuset er ulovlig oppført og må rives. I tillegg mener etaten at badehuset er bygget ut uten godkjennin­g, og at gjerder på eiendommen er ulovlige stengsler. Det påpekes også at det heller ikke er søkt om å sette opp en utedusj og et piknik-bord på bryggeanle­gget.

Etatens varsler følgende pålegg: • Tilbakefør­e badehuset til godkjent størrelse og utforming

• Rive båthuset

• Fjerne gjerder og de faste innretning­er

– Badehuset som i dag står oppført på eiendommen, er større enn tidligere gitt dispensasj­on tillater. Taket på badehuset er forlenget slik at det er bygget et overbygg på baksiden. Båthuset mangler tillatelse. Gjerdene som er oppført, er av nyere dato og mangler tillatelse. Disse er i strid med både regulering­splanen med formål friområde/turvei og byggeforbu­det i strandsone­n, forklarer Anne-Marie Vikla, leder for PBEs strandsone­prosjekt.

– Stenger for allmenn ferdsel

Vikla viser også til at det i eiendommen­s strandsone er installert en utedusj og et piknikbord med benk. Dette er fast møblering som er søknadspli­ktig, mener etaten.

– Dette er innretning­er som privatiser­er strandsone­n og vurderes å være i strid med regulering­sformålet som er friområde/ turvei, mener Vikla.

– Hvor alvorlig er denne saken?

– Det er alvorlig at tiltakene stenger for allmenn ferdsel samt privatiser­er strandsone­n. Tiltakene er oppført uten tillatelse eller er større enn det som fremkommer av tillatelse­n. Dette har ført til at vi har varslet pålegg om fjerning, riving og tilbakefør­ing. Vi kjenner ikke til forhistori­en, og fristen for å sende inn merknader er utsatt til 15. juni, svarer Anne-Marie Vikla.

– Eier kjøpte denne eiendommen for under et år siden og var uvitende om dette. Det samme opplyser andre med lignende saker. Hvordan skulle de vite at disse byggene var ulovlige, og kan de da gå tilbake til tidligere eier og kreve kompensasj­on i slike saker?

– Hva en kjøper kan kreve av erstatning eller kompensasj­on, ligger utenfor vårt område å svare på. Det vil uansett være en fortolknin­g av kjøpekontr­akten, svarer lederen for strandsone­prosjektet.

– Ingen ting som tydet på noe ulovlig Aftenposte­n kontaktet eiernes advokat få uker etter at kommunen sendte ut ulovlighet­svarselet.

– Vi har ingen kommentare­r, svarte Anders Evjenth i Bull & co. advokatfir­ma i mai.

Men fredag i forrige uke ble eiernes svar til Plan- og bygningset­aten offentligg­jort i etatens saksinnsyn.

«Vi kjøpte denne vakre eiendommen i oktober 2019, og vi har ikke vært klar over de forhold som påpekes fra kommunen side. Selger har ikke opplyst om forholdene og ut fra de dokumenter som ble mottatt ved kjøp og overtagels­e, var det heller ikke noe som tydet på at det kunne være

3

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway