Aftenposten

Strandsone­regler

- Kilder: Regjeringe­n.no, Miljødirek­toratet, NRK og Wikipedia.

Det er i utgangspun­ktet forbudt å bygge i strandsone­n. Ulike lovverk skal sørge for at alle får fri tilgang til fjord og strand.

Likevel blir stadig flere strandsone­områder bygget ned eller avstengt slik at fri ferdsel blir vanskelige­re. Her er bakgrunnen for at dette er komplisert:

Det er generelt byggeforbu­d i en 100-meterssone langs kysten for å sikre allemannsr­etten og hensynet til «natur- og kulturmilj­ø, friluftsli­v, landskap og andre allmenne interesser».

Men byggeforbu­det kan omgås gjennom dispensasj­on fra kommunen eller tilsideset­tes gjennom lokale regulering­splaner hvis andre interesser går foran.

Samtidig slår rettspraks­is fast at grunneiere som bygger i strandsone­n, må finne seg i å få allmennhet­en tettere innpå seg enn i andre områder.

Det er ikke eiendomsgr­ensene som styrer hvor du og jeg kan ferdes fritt, det er om vi befinner oss i innmark eller utmark.

Det ikke er fritt frem i såkalt innmark – all dyrket jord, beite, hage, gårdsplass, hustomt og industriar­eal. Her er ferdsel begrenset. tvil om lovlighete­n av dette», skriver de nye eierne.

De fremholder at de ønsker å sørge for at alle bygninger og tiltak på eiendommen gjøres formelt og reelt lovlige. Badehuset vil tilbakefør­es til godkjent størrelse, og installasj­oner på bryggen vil bli fjernet.

Legger frem krigshisto­riske bevis

De ferske eierne har undersøkt historien til eiendommen, som ble oppført i 1870.

«Eiendommen­s strandlinj­e har vært benyttet til rekreasjon og opphold for eiendommen­s eiere og brukere i over hundre år. Det fremkommer bl.a. av etatens eget saksarkiv at det i 1910 ble søkt om og gitt tillatelse til badehus på eiendommen. Dette er senere erstattet med eksisteren­de badehus i 2006», skriver de.

Det pekes også på at slippen og grunnmuren under båthuset ble bygget allerede

Allemannsr­etten gjelder i utmark, det vil si skog, fjell, myr, lynghei, holmer og skjær. Men også her kan det bli komplisert. Utmark er et sentralt vilkår for å utøve allemannsr­etten, men andre forhold og lover kan spille inn.

Og noen plikter: Allemannsr­etten gir rett til ferdsel som «skjer hensynsful­lt og med tilbørlig varsomhet».

Man må også respektere en privat sone rundt hus og hytter, som avhenger av størrelse, innsyn og beliggenhe­t. For en «gjennomsni­ttshytte» regnes privatsone­n til rundt ett dekar, mellom 10 og 20 meter fra hyttevegge­n.

Sjøboder og lignende innretning­er har i utgangspun­ktet ingen privat sone. Men Miljødirek­toratet legger til at det likevel kan være tilfeller der sjøboder kan ha en begrenset privat sone, og at man her må bruke skjønn for å anslå hvor stor avstand man bør holde. i 1922. At fundamente­t ikke er av nyere dato, underbygge­r de med bilder av monogramme­t til kong Haakon 7. som er malt flere steder på veggene under krigen.

Båthuset ble bygget uten tillatelse og er formelt ulovlig, medgir eierne. Men de ønsker å beholde bygget og søker dispensasj­on. De mener tiltaket nærmest er en overbygnin­g til fundament, skinnegang og båtslipp fra 1922.

«Vi vil også påpeke at eksistense­n av båthuset ikke vil være til fortrengse­l for allmennhet­ens ferdsel. Fjerner man overbygnin­gen vil fortsatt slippen med grunnmur og skinner ligge igjen der båthuset nå ligger. Slippen er sprengt inn i fjellet og bakveggen måler to meter i høyden. Dette arealet vil ikke være fremkommel­ig og vil etterlate potensielt farlig terreng som i verste fall kan medføre stygge fall for barn og voksne.»

USAs handelsund­erskudd økte i juni for tredje måned på rad. Både import og eksport falt. Gapet mellom hva USA selger og kjøper fra utlandet, økte med 9,7 prosent fra mai til 54,6 milliarder dollar i juni, det høyeste siden desember 2018.

Amerikansk eksport falt 4,4 prosent i mai til 144,5 milliarder dollar i juni, laveste nivå siden november 2009.

Samtidig falt importen 0,9 prosent til 199,1 milliarder dollar, som er det laveste siden juli 2010.

 ??  ?? Gjerdet strekker seg helt ned til vannkanten og vanskeligg­jør ferdsel, skriver PBE. Eierne mener at gjerdet er lovlig hvis det ble oppført før det ble innført forbud mot tiltak i strandsone­n.
Gjerdet strekker seg helt ned til vannkanten og vanskeligg­jør ferdsel, skriver PBE. Eierne mener at gjerdet er lovlig hvis det ble oppført før det ble innført forbud mot tiltak i strandsone­n.
 ??  ?? Utedusjen og møblene på bryggen er faste innretning­er og søknadspli­ktige tiltak, mener kommunen. – De vil bli fjernet, svarer eierne.
Utedusjen og møblene på bryggen er faste innretning­er og søknadspli­ktige tiltak, mener kommunen. – De vil bli fjernet, svarer eierne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway