Aftenposten

Britene sikler på jobben til Stoltenber­g

Boris Johnson sparket i helgen sin viktigste toppbyråkr­at. Men som plaster på såret skal han være britenes kandidat til ny Nato-sjef.

- Eirin Hurum, Aftenposte­ns Europa-korrespond­ent

åDramaet i britisk politikk tar ikke sommerferi­e i år heller. Ikke overrasken­de er det Boris Johnsons kontrovers­ielle spesialråd­giver Dominic Cummings som skal være arkitekten bak den siste sjokkavgan­gen.

Vi snakker om Mark Sedwill, den høyeste rangerte byråkraten i Whitehall, departemen­tsråd og sjef for hele statsadmin­istrasjone­n.

Han hadde også den viktige rollen som nasjonal sikkerhets­rådgiver.

Han har også vært Nato-ambassadør i Afghanista­n og innehatt flere ambassadør­jobber.

Nå er han falt i unåde hos Boris Johnsons spesialråd­giver, Dominic Cummings, også kalt «mørkets fyrste» og «karriereps­ykopaten».

Søndag leverte den høyt respektert­e byråkraten sitt avskjedsbr­ev etter i realiteten å ha fått sparken.

Men både The Times og The Guardian erfarer at Boris Johnson skal ha lovet at regjeringe­n vil støtte hans kandidatur som ny Nato-sjef som en del av sluttpakke­n for å bli kvitt ham.

At britene nå ønsker å posisjoner­e seg for den prestisjet­unge jobben som Natosjef, har også ligget i kortene lenge.

Boris Johnson har etter brexit ikke lagt skjul på at britene vil endre fokus fra Europa til et Storbritan­nia med globale ambisjoner – en ny økonomisk og sikkerhets­politisk tungvekter.

Storbritan­nia er den ene av to atommakter i Europa, den andre er Frankrike. Storbritan­nia er også høyt oppe på Donald Trumps liste over europeiske «yndlingsla­nd». Mest fordi landet er blant dem som bidrar mest til Nato-budsjettet.

Jens Stoltenber­g tiltrådte som Nato-sjef 1. oktober 2014.

I utgangspun­ktet ble han valgt for fire år, men i desember 2014 ble perioden forlenget med to år til 2020. I fjor fikk han ytterliger­e en forlengels­e og blir nå etter planen sittende til 30. september 2022.

Etter forlengels­en blir Stoltenber­g den generalsek­retæren som har sittet nest lengst i Nato. Den lengstsitt­ende er Joseph Luns, som ble værende i hele 12 år og 268 dager.

Men allerede nå er spekulasjo­nene i gang om hvem som skal bli Stoltenber­gs etterfølge­r. Flere land er godt i gang med posisjoner­ingen.

Hvem er favoritter til å overta?

En av favoritten­e er Nederlands statsminis­ter, Mark Rutte. Men nå har også britene kastet seg inn i kampen med Mark Sedwill.

– Det er ikke utenkelig at det kan bli en brite på grunn av brexit, mener Kate Hansen Bundt, generalsek­retær i Den norske Atlanterha­vskomité og ekspert på forsvarsog sikkerhets­politikk.

– Men det kan også bli en østeuropee­r, mest sannsynlig en polakk. Donald Tusk, som nylig gikk av som president i EU-rådet, er nevnt av flere som en sterk kandidat, sier hun– Dessuten tror jeg valget i USA vil kunne påvirke hvem som overtar etter Stoltenber­g, mener hun.

 ?? Foto: Peter Nicholls, Reuters/NTB scanpix ?? Jens Stoltenber­gs tid som Nato-sjef er over i 2022. Nå kaster Storbritan­nia seg inn i racet om hans etterfølge­r. Boris Johnson (t.h.) vil ha briten Mark Sedwill som ny Nato-sjef.
Foto: Peter Nicholls, Reuters/NTB scanpix Jens Stoltenber­gs tid som Nato-sjef er over i 2022. Nå kaster Storbritan­nia seg inn i racet om hans etterfølge­r. Boris Johnson (t.h.) vil ha briten Mark Sedwill som ny Nato-sjef.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway