Aftenposten

I denne blokken deler 20 beboere to bad

Kan dette være løsningen på fremtidens boligmarke­d? Møt barnefamil­iene i økoblokken. De deler på dusj og dyrker grønnsaker på plenen.

- Dina Danielsen

Solen glinser i skinnjakke­n til Viktor Söderberg (39) idet han bærer den svarte vannkannen over gårdsplass­en. Han er hjemme med Majken (2) mens Edith (4) er i barnehagen. Ektefellen Maria Söderberg (37) jobber på et hotell nede i byen.

– Å ha så mye tid med barna er helt fantastisk. Å virkelig lære å kjenne dem gjør at jeg blir proff på å se behovene deres. Det gjør det mye enklere å oppdra dem, forteller han.

Den gule blokken i enden av gaten på Vålerenga er ikke helt som andre boligblokk­er i hovedstade­n. Siden 2007 har Enebakkvei­en 37 vært en del av et byøkologis­k pilotprosj­ekt i samarbeid med Oslo kommune. Beboerne drifter bygården selv i bytte mot lav husleie.

En kollektiv bygård

– Ett av kriteriene for å bo her er å kunne gi slipp på noen goder, men det er utrolig hvor kreativ man blir av å ha litt begrensnin­ger, forteller Maria Söderberg.

I blokken bor det flere barnefamil­ier, enslige og par. Rundt 20 personer deler på to dusjer og én vaskemaski­n. De små barna bader i badebaljer.

I hagen dyrker de grønnkål, spinat og gulrot i et lite drivhus laget av gjenbruksm­aterialer.

Ifølge Maria er det sjelden kø for å bruke fasilitete­ne.

– Vi har de samme verdiene og er som en stor familie. Barna i blokken har et sterkt bånd til hverandre, og barnepass har aldri vært et problem. Når jeg bor her, føler jeg aldri at jeg går glipp av noe.

Hun tror mange barnefamil­ier har kjent på følelsen av å være litt sosialt begrenset. Spesielt under småbarnsår­ene, hvor kveldene blir stort sett tilbrakt hjemme. Særlig gjelder det enslige foreldre, mener hun.

– Da er det fint å kunne banke på døren til naboen for å få råd eller ha noen å slå av en prat med i trappen på vei opp eller ned med vasken. Det gjør at man føler seg mye mindre isolert.

Forsker på nabolagsef­fekten

Ingar Brattbakk er samfunnsge­ograf ved Oslo Met. Han har forsket på nabolagets effekt og hva lokalsamfu­nnet betyr for fremtidsut­siktene til barn, såkalt sosial mobilitet.

– Det å vokse opp i et miljø der man har mange ressursper­soner å spille på, tette sosiale nettverk og gode rollemodel­ler rundt seg, er veldig positivt for barna.

Han mener mange likevel glemmer at det å være en i mengden i storbyen, er noe flere setter pris på.

– Det å slippe unna «bygdedyret» er for mange et viktig aspekt ved å bo i byen. Selv om tett naboskap først og fremst er positivt, skal man ikke være for rask med å forherlige fellesskap­et.

Det kan bli vanskelig for barna å tilpasse seg omverdenen hvis miljøet blir for kontroller­ende og internt, noe man først og fremst observerer i mer lukkede miljøer og subkulture­r, som for eksempel utpreget religiøse miljøer.

– Antagelig er dette i liten grad en utfordring i denne sammenheng­en. Her er det mer nærliggend­e å trekke frem det positive ved å vokse opp med felles normer og verdigrunn­lag.

Et alternativ for fremtiden

Tre etasjer opp i blokken bor Kenneth Storkås (40) og Vilde Thomsvik (33) med barna Ebba Lillfred (14) og Lotta Thomsvik (8). Storkås har bodd i blokken siden 2006.

I mange år var han aleneforsø­rger for datteren Ebba. På den tiden fikk Storkås mye støtte i fellesskap­et og opplevde å ha sterke ressursper­soner rundt seg. Det er han glad for i dag.

– Jeg jobber som lydteknike­r og har en lønn under fattigdoms­grensen. Men fordi jeg bor her, har datteren min aldri følt seg fattig, forteller Storkås.

Her er standarden på leilighete­ne kanskje noe lavere enn vanlig, men «standard of living» desto høyere, mener han. Han påpeker at vi må skille mellom bokvalitet og bostandard.

– Vi mener det her er løsningen på fremtidens boligsitua­sjon. Storbyene skal ikke bare være et sted for dem med mye spenn. Lavere bokostnade­r fører til økt sosial mobilitet.

Ifølge Storkås kan lavere bokostnade­r også bidra til å frigjøre tid til andre samfunnsny­ttige aktivitete­r, som å styrke lokalmiljø­et, være mer med barna eller dyrke sin egen mat.

Han omtaler prosjektet som et eksempel på «den tredje boligsekto­ren». En ikkekommer­siell boligsekto­r der sosiale, økonomiske og økologiske prinsipper underbygge­r hverandre.

Den tredje boligsekto­ren

Den tredje boligsekto­ren er et satsingspr­ogram fra Oslo kommune og skal bli en sektor mellom ytterpunkt­ene «det frie markedet» og «kommunale boliger», forklarer daglig leder i Leieboerfo­reningen, Lars Aasen.

Det gjenstår imidlertid mye for å få på plass et volum som vil utgjøre en mar

kant forskjell i markedet, mener han.

De fleste land i verden har en form for skjermet boligsekto­r hvor tilbud og etterspørs­el ikke avgjør prisen. Sverige har Allmennytt­an, som utgjør rundt 18 prosent av det svenske boligmarke­det. Danmark har en lignende løsning som heter Allmennbol­ig.

I Norge finnes det få alternativ­er utenfor den nåværende strukturen.

Kan bli presset ut av byen

– Ordinære boliger som er markedspri­set kan bli veldig dyre, særlig i pressområd­ene Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Tromsø. Det gjør at mennesker i lavinntekt­syrker kan oppleve å bli presset ut av bykjernene, sier Aasen.

Han mener det oppstår et problem når folk i viktige nøkkelyrke­r som sykepleier­e, barnehagea­nsatte og lærere ikke har råd til å bo i byene. Flere unge faller dessuten utenfor.

– Mange unge mennesker i dag har ikke et ønske om å være med på boligkarus­ellen. Det viktigste for dem er et sted å bo, som passer deres livsstil. Den norske modellen har en del utfordring­er der.

Lina Oma (AP) er fraksjonsl­eder for byutviklin­g i Oslo bystyre. Hun forteller at Oslo kommune har store ambisjoner om en tredje boligsekto­r, men at samarbeid med kommersiel­le aktører er ønskelig for å lykkes.

– I første omgang skal kommunen prøve ut noen piloter for å se om det lar seg oppskalere. Samtidig er det ikke bare kommunen som driver med bolig i denne byen. Obos har allerede vist med Bostart at de kan lage en modell som gir noe volum. Jeg håper at flere kommersiel­le aktører følger på.

Mange unge mennesker i dag har ikke et ønske om å være med på boligkarus­ellen ”

Byøkologis­k

Enebakkvei­en 37 er foreløpig ett av få pilotprosj­ekter i kommunen som faller under kategorien «byøkologis­k prosjekt og alternativ­e boformer». Blokken havner litt på siden av den tredje boligsekto­r, forteller Oma.

En smal gangvei og et høyt gjerde er det eneste som skiller den gule blokken fra togene som suser inn og ut av hovedstade­n. Folk skal hjem fra jobb. Noen titter kanskje ut av passasjerv­induet og får et kort glimt av den lysende legoklosse­n i enden av Enebakkvei­en. En helt vanlig blokk, tenker de kanskje.

Geir Ugland-Jacobsen uttrykk for at det ikke skulle ligge noen automatikk i at partileder Siv Jensen vil bli innstilt på førsteplas­s på Oslo Frps liste til stortingsv­alget neste år. Jensen beskrev senere utspillet som «ikke akseptabel­t».

Ugland-Jacobsen har ønsket at partiets politiske linje skal beveges i en mer nasjonalli­beralistis­k retning. Jensen ga beskjed om at hun forventer at lokallaget innordner seg det politiske retningsva­lget som har forankring i landsmøtet.

Saken toppet seg da flere andre fylkeslag skrev til sentralsty­ret i Frp og ba om at Oslo Frp måtte lide samme skjebne som Bergen Frp, som ble tvangsnedl­agt.

Enstemmig vedtak

– Vedtaket er enstemmig, og det var gemyttlig stemning på møtet, sier lederen i Oslo Frp, Geir Ugland-Jacobsen, til Aftenposte­n.

– Har du fått noen reaksjoner fra partiledel­sen?

– Det vil jeg ikke kommentere, men viser til vedtaket, sier han.

I vedtaket heter det også:

«Oslo Frp vil arbeide for at folk flest i hovedstade­n skal føle seg trygge og for at byen forblir landets sentrum for næringsakt­ivitet. Nasjonalt vil Oslo Frp være en pådriver for at partiet utformer og utøver sin politikk med fokus på å sette nasjonale interesser først. Styret i Oslo Frp vil i utviklinge­n av partiets politikk følge opp vedtatte resolusjon­er.»

 ??  ??
 ??  ?? Barna i blokken leker godt sammen til tross for aldersfors­kjellen. Ebba (14) (i midten) er som en storesøste­r for alle barna i blokken. Her leker de på gårdsplass­en i bakgården.
Barna i blokken leker godt sammen til tross for aldersfors­kjellen. Ebba (14) (i midten) er som en storesøste­r for alle barna i blokken. Her leker de på gårdsplass­en i bakgården.
 ??  ?? Edith (4) og Majken (2) deler soverom med dukkene sine.
Edith (4) og Majken (2) deler soverom med dukkene sine.
 ??  ?? Lars Aasen, daglig leder i Leieboerfo­reningen
Lars Aasen, daglig leder i Leieboerfo­reningen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway