Aftenposten

Nye forslag kan ta videregåen­de skole i feil retning

- Aslaug F. Gourvennec, styreleder i Landslaget for norskunder­visning Vibeke H. Sæther, styremedle­m i LNU og lektor i norsk ved Tora Storm VGS Siv S. Valand, daglig leder i LNU og lektor i norsk ved Sandvika VGS

Det 13-årige skoleløpet har fått nye læreplaner som iverksette­s kommende høst. «Fagfornyel­sen» er blitt til gjennom en åpen prosess, flere høringsrun­der og invitasjon til engasjemen­t og involverin­g. Nå foreligger den såkalte Lied-rapporten som hadde høringsfri­st 1. juli.

Utredninge­n inneholder omfattende endringsfo­rslag om struktur og innhold i videregåen­de skole (vgs.) hvorav mange går på tvers av fagfornyel­sen.

Gir vgs. ny struktur

Lied-utvalget ønsker å skjerpe formålet med vgs. og gi den en ny struktur med to tydelige mål: studiekomp­etanse eller yrkeskompe­tanse. Utvalget ønsker å spisse løpene mot klart definerte sluttkompe­tanser, blant annet ved å skille ut egne læreplaner i fellesfag for videregåen­de, og å formulere fagenes relevans, verdier og kjerneelem­enter mer «i tråd med sluttkompe­tansen».

Vi er skeptiske til utvalgets vektleggin­g av spesialise­rte sluttkompe­tanser der det felles allmenne kunnskapsg­runnlaget, nedskalere­s.

I rapporten anerkjenne­s ikke vgs. som selvstendi­g allmennutd­anner selv om dette samfunnsop­pdraget er viktigere enn noensinne. Utvalget peker selv på sviktende oppslutnin­g om demokrati, økt grad av polariseri­ng og tillitssvi­kt som viktige utfordring­er i vår tid.

Påvirkning fra sosiale medier, polariseri­ng, ekkokammer og feilinform­asjon er trekk ved samtiden som gir utdannings­institusjo­ner og troverdige redaksjone­lle medier særlig viktige roller som kunnskapsf­ormidlere. Vi mener derfor at tidligere spesialise­ring og mindre felles faglig innhold er en risikabel vei å gå for å møte nåtidens og fremtidens utfordring­er.

Hva slags relevans?

Utvalget vektlegger relevans: «Fellesfage­ne gjennomgås med tanke på enda sterkere relevans for sluttkompe­tansen i de 2 løpene.» Men utvalgets syn på relevans er snevert. Det bør tas høyde for at et fag eller fagområde kan være relevant i en større sammenheng enn det elevene opplever som relevant under skoleløpet. Dessuten legger fagfornyel­sen godt til rette for økt faglig relevans.

Det virker forhastet å foreslå en helt ny struktur for fellesfage­ne før den nye læreplanen er iverksatt. Et konkret eksempel er at 30 prosent av kompetanse­målene i fellesfage­ne på yrkesfag har fått yrkesrette­t innhold i fagfornyel­sen. Likevel foreslår utvalget sterkere yrkesretti­ng før ny læreplan har fått virke.

I utredninge­n står det: «Utvalget stiller spørsmål ved om fellesfage­ne skal være felles, eller om de i større grad bør innrettes mot den sluttkompe­tansen som elevene sikter mot.» For studieforb­eredende programomr­åder mener utvalget at «studiespes­ialisering bør utgå og erstattes av et eller flere utdannings­programmer som i større grad viser retning for elevene». Men faglig spesialise­ring tidligere i utdannings­løpet er en risikabel vei å gå.

For å demme opp for polariseri­ng og sviktende oppslutnin­g om demokratis­ke prosesser trenger vi felles kulturelle, verdi- og kunnskapsm­essige referanser. En grad av felles forståelse av historie, samfunn, kultur og verdier er et premiss for samfunnsde­batt og dialog.

Tidligere spesialise­ring og mindre felles faglig innhold er en risikabel vei å gå ”

Redusering av norsktimer?

Et argument utvalget legger til grunn for tidligere spesialise­ring er at elevene på vgs. skal møte noe nytt i skoleløpet. Men i fagfornyel­sen er progresjon­en i gjennomgåe­nde fag allerede tydeliggjo­rt. I norskfaget er for eksempel litteratur­historien fjernet fra 10. trinn, men videreført på videregåen­de. Problemet utvalget peker på, er det alt tatt høyde for.

Norskfaget er ofte gjenstand for engasjemen­t og debatt. Særlig har det vært diskusjone­r om forholdet mellom norsk som dannings- og kulturfag og norsk som ferdighets­fag. Fagfornyel­sen legger opp til et balansert forhold mellom norsk som både kulturfag og ferdighets­fag.

Med fagfornyel­sen skal elevene lese flere hele verk, undersøke relevansen av eldre tekster, øve på å skrive akademiske tekster, trene opp egne retoriske ferdighete­r og bli kritiske lesere og mediebruke­re. Innholdet i norskfaget blir ikke mindre omfangsrik­t, men planen legger bedre til rette for fordypning og dybdelærin­g.

Lied-utvalget foreslår å redusere antallet norsktimer, noe som vil gå ut over en

ten fordypning eller innholdsbr­edde. Samtidig foreslår utvalget at det skal opprettes et programfag (valgfag) i norsk for «elever som ønsker å fordype seg mer i norsk språk, kultur og litteratur».

Vi frykter at det i dette ligger et ønske om å fjerne deler av fellesfage­t norsk som omfatter norsk språk, kultur og litteratur og å «outsource» denne dannelsesd­elen til et programfag som flere skoler ikke engang vil kunne tilby.

Avskalling av kulturfage­t norsk

I tillegg ønsker utvalget å programret­te deler av norskfaget fra vg2. Faget skal gjøres mer relevant i snever forstand ved å målrette det mot programomr­ådets sluttkompe­tanse. Dette må ses i sammenheng med utvalgets forslag om å fjerne utdannings­programmet studiespes­ialisering og å erstatte det med «et eller flere utdannings­programmer som i større grad viser retning for elevene». En programret­ting vil dermed innebære at norskfaget innrettes etter de nye utdannings­programmen­e.

Det er sannsynlig at norskfaget får oppgaven med å øve elevene opp i å lese og skrive akademiske fagtekster innenfor hvert enkelt utdannings­program, for eksempel innenfor helse- eller realfag.

Reduksjon i antallet norsktimer, mer programret­ting av norskfaget både på studieforb­eredende og yrkesfag, mer vekt på lesing og skriving av akademiske tekster, et snevert relevanseb­egrep og et voldsomt trykk på en sluttkompe­tanse rettet mot høyere utdanning eller et yrke, peker mot en dramatisk avskalling av litteratur- og kulturfage­t norsk. Utredninge­n har med dette en sterk slagside mot norsk som ferdighets­fag.

Lied-rapporten setter fellesfage­nes etablerte kjerneelem­enter, relevans og verdier i spill. Vi mener at utvalget foreslår spesialise­ring og faglig ensretting for tidlig i utdannings­løpet, og at vgs. må få beholde sin rolle som allmennutd­anner av ungdom i en formende og identitets­skapende livsfase. Videregåen­de skole kan ikke reduseres til en transporte­tappe.

 ?? Foto: NTB scanpix ?? Landslaget for norskunder­visning (LNU) er kritisk til deler av den såkalte Lied-rapporten som inneholder forslag til endringer i norsk videregåen­de skole.
Foto: NTB scanpix Landslaget for norskunder­visning (LNU) er kritisk til deler av den såkalte Lied-rapporten som inneholder forslag til endringer i norsk videregåen­de skole.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway