Aftenposten

Myten om 7. juni

- Trond Norén Isaksen, historiker og forfatter av bl.a.

Isin interessan­te kronikk om kong Haakons hjemkomst 7. juni 1945 poengterer Carl Emil Vogt at kongens rolle i krigshisto­rien har vokst med årene. Vogt trekker linjene tilbake til hvordan kongen nærmest ble mytologise­rt i krigsårene.

Den utbredte oppfatning­en om at kongen valgte å komme hjem 7. juni fordi dette var femårsdage­n for avreisen og førtiårsda­gen for unionsoppl­øsningen, er i seg selv et eksempel på mytedannel­sen. Kong Haakon selv ga en annen versjon.

«Han fortalte at det var først like før avreisen, at han fikk vite at han kunde komme den 7. juni», noterte historiker­en Jacob S. Worm-Müller etter en middag med kongen og kronprinsp­aret 1. januar 1947. «Olav sa at det skyldtes at man måtte ha amerikansk­e tropper med tanks. Der lå jo en hel tysk panserdivi­sjon på Gardermoen. ‘En lørdag [2. juni] fikk vi beskjed om å reise’, sa kongen, ‘og mandag kvell [sic] reiste vi, så det ble en kort tid til å si adjø’.»

Passer med heltebilde­t

8. mai meldte informasjo­nskontoret i London at kongen kunne ventes til Oslo i løpet av ti dager, men kort tid etter sa statsminis­ter Nygaardsvo­ld at kongen neppe ville komme til 17. mai, men håpet å være hjemme igjen innen 7. juni.

Da hoffsjef Peder Wedel Jarlsberg kom til London mandag 21. mai, fikk han høre at hjemreisen trolig ville skje i begynnelse­n av neste uke. Dagen etter sa kongen «at det var de militære myndighete­rs sak å avgjøre når hjemreisen var forsvarlig». General Andrew Thorne, som hadde kommandoen i Norge, rapportert­e 27. mai at kronprinse­n og de statsråden­e som allerede hadde vendt hjem, syntes 7. juni ville være en passende dato.

Samtidig undret han seg over at nordmennen­e ikke kunne forstå at kongen ikke kunne få komme før de ca. 350.000 tyske troppene i Norge var avvæpnet. At det til slutt ble 7. juni, skyldtes altså først og fremst at kongen ikke fikk lov av de allierte militære myndighete­ne til å komme tidligere, fordi situasjone­n ikke var sikker nok.

Det passet nok bedre med heltebilde­t å gi inntrykk av at kongen valgte å vente en måned etter frigjøring­en, for å kunne komme hjem på dagen fem år etter at han dro.

 ??  ?? Det passet nok bedre med heltebilde­t å gi inntrykk av at kongen valgte å vente en måned etter frigjøring­en for å kunne komme hjem på dagen fem år etter at han dro, skriver Trond Norén Isaksen.
Det passet nok bedre med heltebilde­t å gi inntrykk av at kongen valgte å vente en måned etter frigjøring­en for å kunne komme hjem på dagen fem år etter at han dro, skriver Trond Norén Isaksen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway