Aftenposten

75 år siden Den store seieren

- Vladimir Putin, Russlands president

Iår er det 75 år siden Den store fedrelands­krigen tok slutt. Flere generasjon­er er vokst opp i løpet av disse årene. Planetens politiske kart har endret seg. Sovjetunio­nen som vant en storslått og knusende seier over nazismen og reddet verden, finnes ikke lenger.

Også krigens begivenhet­er, selv for dem som deltok i den, ligger langt tilbake. Men hvorfor er det egentlig slik at 9. mai i Russland feires som den viktigste høytiden, mens 22. juni stopper livet nesten opp og man får en klump i halsen?

Hvor kom jernviljen fra?

Det er vanlig å si at krigen har satt dype spor i alle familiers historie. Bak disse ordene ligger millioner av menneskesk­jebner, deres lidelser og smerter forbundet med tap. Stolthet, sannhet og minner.

For meg og mine jevnaldren­de er det viktig at våre barn, barnebarn og oldebarn forstår hvilke prøvelser og lidelser deres forfedre måtte gjennomgå. Hvordan og hvorfor klarte de å holde ut og seire? Hvor kom deres genuine jernvilje fra, en vilje som forundret en hel verden?

Ja, de forsvarte sine hjem, barn, kjære og familier, men de hadde én ting til felles. Det var kjærlighet­en til hjemlandet, til fedrelande­t. Denne dypt personlige følelsen som i sin fulle bredde er reflektert i vårt folks natur, ble en av de avgjørende følelsene i folkets heltemodig­e offerkamp mot nazistene.

Masseunder­trykkelsen­s grusomhete­r Det er både nødvendig og aktuelt å gå tilbake til det vi lærte av fortiden. Samtidig oppsto det både mange følelser, dårlig skjulte komplekser og hissige anklager. En rekke politikere har av gammel vane i hastverk beskyldt Russland for å skrive om historien, men de klarte ikke å motbevise et eneste faktum eller argument som ble trukket frem.

Det er prinsipiel­t viktig at man støtter seg utelukkend­e på materiale fra arkiver og øyenvitnen­es vitnesbyrd, samtidig som man utelukker alle ideologisk­e og politiske spekulasjo­ner.

Stalin og hans miljø fortjener mange rettferdig­e beskyldnin­ger mot seg. Vi husker både regimets forbrytels­er mot sitt eget folk og masseunder­trykkelsen­es grusomhete­r. Jeg vil gjenta at sovjetiske ledere kan bli bebreidet for mangt, men ikke for å mangle forståelse for eksterne trusler.

De så at man forsøkte å la Sovjetunio­nen takle Tyskland og dets allierte alene, én mot én. De handlet ut fra det at dette utgjorde en virkelig fare når det gjaldt å vinne verdifull tid for å styrke landets forsvar.

Sovjetunio­nens etterfølge­r

Det snakkes mye om og fremsettes mange anklager mot det moderne Russland i forbindels­e med ikkeangrep­spakten som ble inngått da.

Ja, Russland er Sovjetunio­nens etterfølge­r. Den sovjetiske perioden med alle dens triumfer og tragedier utgjør en uadskillel­ig del av vår tusen år lange historie. Men la meg minne om at Sovjetunio­nen har kommet med en rettslig og moralsk vurdering av den såkalte MolotovRib­bentrop-pakten.

I vedtak av 24. desember 1989 fordømte Det øverste sovjet offisielt de hemmelige protokolle­ne som «personlig maktutøvel­se». De reflektere­r på ingen måte «viljen til det sovjetiske folket som ikke er ansvarlig for denne konspirasj­onen».

Samtidig er det andre stater som foretrekke­r ikke å minnes avtaler som bærer underskrif­tene til nazistene og vestlige politikere.

Alle ledende land er i en eller annen grad skyldig i krigsutbru­ddet. Hvert land begikk uopprettel­ige feil ved selvsikker­t å tro at det gikk an å overliste andre, skaffe seg ensidige fordeler eller stå utenfor den foreståend­e globale katastrofe­n. For en slik mangel på fremsynthe­t og for å unnlate å opprette et system for kollektivt forsvar måtte man bøte med millioner av menneskeli­v og kolossale tap.

Sannhet og objektivit­et

Mange anerkjente forskere fra forskjelli­ge land skal lete etter balanserte vurderinge­r av tidligere hendelser. Vi trenger alle sannhet og objektivit­et.

Jeg har alltid oppfordret, og det gjør jeg fortsatt, mine kolleger til en rolig, åpen og tillitsbas­ert dialog og et selvkritis­k uforbehold­ent syn på felles fortid. En slik tilnærming vil gjøre det mulig å unngå å gjenta feil som ble begått den gangen, og sørge for en fredelig og gunstig utvikling i mange år fremover.

Men mange av våre partnere er ennå ikke klare for et slikt felles arbeid. Tvert imot.

Ved å forfølge sine egne mål øker de antallet og omfanget av informasjo­nsangrep mot vårt land. De forsøker å få oss til å komme med unnskyldni­nger og føle skyld, og de vedtar tvers gjennom hyklerske politisert­e erklæringe­r.

Vi forsvarer den ekte sannheten om krigen, ikke den som er blitt glattet ut og lakkert ”

Nedrig å håne minnet

Bortsett fra trusselen mot de grunnlegge­nde prinsipper for verdensord­enen finnes det også en moralsk side. Det er nedrig å spotte og håne minnet.

Det å glemme historiens lekser fører unngåelig til smertefull gjengjelde­lse. Vi kommer alltid til å forsvare den sannheten som er basert på dokumenter­te historiske fakta og til å fortsette å fortelle om hendelser fra andre verdenskri­g på ærlig og uforbehold­ent vis.

Dette er et av målene med et omfattende prosjekt i Russland som skal sørge for å opprette den største samlingen av arkivdokum­enter, kino- og fotomateri­ale som omhandler andre verdenskri­g og mellomkrig­stiden.

Det var Sovjetunio­nen og Den røde armé som kom med det avgjørende bidraget og «kvernet» nazismen, uansett hva man måtte prøve å bevise nå. Helter som ble omringet utenfor Bialystok og Mogilev, Uman og Kiev, Vjazma og Kharkov og kjempet til siste slutt. Helter som gikk til angrep utenfor Moskva og Stalingrad, Sevastopol og Odessa, Kursk og Smolensk. Helter som frigjorde Warszawa, Beograd, Wien og Praha. Helter som stormet Kønigsberg og Berlin. Vi forsvarer den ekte sannheten om krigen, ikke den som er blitt glattet ut og lakkert.

Mistet hver syvende innbygger

Det totale antallet soldatdags­verk som Tyskland brukte på den sovjetiske fronten, er minst ti ganger høyere enn antallet soldatdags­verk på alle de andre frontene mot de allierte til sammen.

Den sovjetiske fronten tiltrakk seg også fire femtedeler av tyske stridsvogn­er og omtrent to tredjedele­r av de tyske flyene. Totalt brukte Sovjetunio­nen rundt 75 prosent av all militær innsats til koalisjone­n som kjempet mot Hitler. I løpet av krigen knuste Den røde armé 626 divisjoner tilhørende aksemakten­e, hvorav 508 var tyske.

I sin tale til det amerikansk­e folket 28. april 1942 sa president Roosevelt følgende: «De russiske styrkene knuste og fortsetter å knuse flere troppestyr­ker, fly, stridsvogn­er og kanoner tilhørende vår felles fiende enn alle de andre forente nasjoner

til sammen.» Churchill skrev i et brev til Stalin 27. september 1944 at «det var nettopp den russiske armeen som dro ut tarmene på den tyske krigsmaski­nen».

Sovjetunio­nen mistet hver syvende av sine innbyggere, Storbritan­nia én av 127 og USA én av 320.

Vi husker de kolossale tapene

Innsatsen fra alle land og folk som kjempet mot en felles fiende, førte til seieren. Den britiske arme forsvarte landet sitt fra angrep, kjempet mot nazistene og deres satellitts­tater i Middelhave­t og i NordAfrika. Amerikansk­e og britiske styrker frigjorde Italia og åpnet den andre fronten. USA utførte kraftige og knusende angrep mot aggressore­n i Stillehave­t.

Vi husker de kolossale tapene det kinesiske folket led, og dets store rolle i nederlaget til de japanske militarist­ene. Vi må heller ikke glemme soldatene fra de frie franske styrker som ikke erkjente den skammelige kapitulasj­onen og fortsatte kampen mot nazistene.

Vi vil også alltid være takknemlig for hjelpen fra de allierte som forsynte Den røde armé med ammunisjon, råvarer, matvarer og krigsmater­iell. Og denne hjelpen var betydelig – rundt syv prosent av Sovjetunio­nens totale militære produksjon.

Kjernen i koalisjone­n mot Hitler begynte å ta form rett etter angrepet på Sovjetunio­nen da landet fikk betingelse­sløs støtte fra USA og Storbritan­nia i kampen mot Hitler-Tyskland.

En hjelpende hånd

Sovjetunio­nen oppfylte sine forpliktel­ser overfor de allierte til fulle og strakk alltid ut en hjelpende hånd. På den måten støttet Den røde armé gjennom den omfattende operasjone­n Bagration i Hviterussl­and, landsettin­g av engelske og amerikansk­e tropper i Normandie.

Mot midten av 1944 ble fienden fordrevet ut av nesten hele det sovjetiske territorie­t, men den måtte også knuses i selve hiet sitt. Da startet Den røde armé sin frigjørend­e misjon i Europa og reddet hele nasjoner fra utslettels­e og undertrykk­else, fra Holocausts grusomhete­r. Reddet på bekostning av hundretuse­nvis av sovjetiske soldaters liv.

Opprettels­en av et moderne system for internasjo­nale relasjoner var et av de viktigste resultaten­e av andre verdenskri­g. Selv de mest uforsonlig­e geopolitis­ke, ideologisk­e og økonomiske motsetning­er er ikke i veien for å finne former for fredelig sameksiste­ns og samhandlin­g, dersom det finnes et ønske og en vilje til det.

Vi må diskutere fremtiden sammen

Vi har hatt fredeliger­e tider enn i dag. Alt endres – global maktbalans­e og innflytels­e, det sosiale, økonomiske og teknologis­ke livsgrunnl­aget, samfunn, stater og hele kontinente­r. I tidligere tider har slike store endringer i praksis aldri unngått å føre til store militærkon­flikter og maktkamp for å bygge opp et nytt hierarki i verden.

Takket være klokskapen og fremsynthe­ten til politikern­e i de allierte landene klarte man å skape et system som har begrenset de ekstreme utslagene av en slik objektiv rivaliseri­ng som historisk har vært typisk for den globale utviklinge­n.

Vår plikt, plikten til alle som påtar seg politisk ansvar, og først og fremst representa­nter for seiersmakt­ene i andre verdenskri­g, er å garantere for at dette systemet videreføre­s og forbedres. I dag, akkurat som i 1945, er det viktig å vise politisk vilje og diskutere fremtiden sammen.

Stole på hverandre

Våre kolleger – Xi Jinping, Emmanuel Macron, Donald Trump og Boris Johnson – støttet det russiske initiative­t om å avholde et møte blant lederne for de fem atommakten­e som er faste medlemmer av Sikkerhets­rådet. Vi takker dem for det og håper at et slikt personlig møte kan finne sted ved første anledning.

Vi kan og må stole på hverandre ved å støtte oss på det felles historiske minnet. Dette vil tjene som et solid grunnlag for vellykkede forhandlin­ger og samordnede handlinger for å st yrke stabilitet­en og sikkerhete­n i verden, for velstand og velvære til alle stater.

Dette er vår felles plikt og ansvar overfor hele verden, både nåværende og fremtidige generasjon­er.

Artikkelen ble først publisert på presidente­ns egen nettside. Dette er en forkortet utgave.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway