Aftenposten

Den verdiskape­nde offentlige sektor

- Sigbjørn Johnsen, tidligere finansmini­ster (Ap)

NHO-direktør Ole Erik Almlid har i den senere tid kommet med flere uttalelser om offentlig sektors rolle i verdiskapn­ingen. Skal vi tro uttalelsen­e, har offentlige sektor lite å fare med i den sammenheng.

Offentlig sektor spiller en stor rolle for verdiskapn­ingen i Norge. Det følger av rollen og de oppgaver offentlig sektor har. Arbeidskra­ften er vår viktigste ressurs. Den utgjør mer enn 80 prosent av vår nasjonalfo­rmue. Størstepar­ten arbeider i privat sektor. Den offentlige skolen har hovedansva­ret for å utdanne arbeidskra­ften. Kunnskap og verdier skolen gir oss, er avgjørende for hele landets verdiskapi­ng.

Universite­tene og sykehusene er avanserte forsknings- og kunnskapsb­edrifter. De formidler og deler av sin kunnskap med resten av samfunnet. Innovasjon og utvikling i offentlig sektor gjør sektoren bedre, samtidig som innkjøp og utviklings­kontrakter styrker privat sektor. Den gjensidige avhengighe­ten preger forholdet mellom offentlig og privat sektor. Samspillet har bidratt sterkt til utviklinge­n av landet vårt.

Samfunnsmo­dellen er blant våre største fortrinn ”

Fellesskap­ets betydning

I en slik sammenheng er det vanskelig å se hva NHO nå ønsker å oppnå. Fellesskap­ets betydning er blitt tydelig for alle den siste tiden. I kriser og nedgangsti­der vender vi oss dit. Bevilgning­ene Stortinget har vedtatt, er nødvendige for å hjelpe bedrifter og enkeltpers­oner som er blitt rammet av tiltakene i forbindels­e med pandemien.

Tiltakene blir finansiert gjennom økt bruk av oljepenger. Vi låner av «fremtiden» istedenfor å låne i markedet. Fremover må vi bruke mindre i statsbudsj­ettet enn det vi ellers kunne gjort. I Norge har vi tradisjon for å arbeide sammen, ikke bare i krisetider. Fellesskap og samarbeid har gjort Norge til det Norge er.

Hovedavtal­en mellom Landsorgan­isasjonen og Norsk Arbeidsgiv­erforening i 1935 var på mange måter starten. Ordnede forhold i arbeidsliv­et og gode kjøreregle­r knyttet til forhandlin­ger mellom partene har skapt store verdier for Norge i årene siden. I tillegg til partene i arbeidsliv­et stiller myndighete­ne opp. Dette trepartssa­marbeidet – «Den norske modellen» – har tjent og tjener Norge og alle som bor og arbeider i dette landet, godt.

Fortelling­en om Norge

Et eksempel er håndtering­en av den økonomiske krisen tidlig på 1990-tallet. Arbeidsled­igheten var høy, det samme var rentene. De største bankene våre sto på kanten av stupet. Den norske modellen mobilisert­e sine krefter. Sammen tok vi oss ut av krisen.

Samspillet, ikke splittelse, mellom offentlig og privat sektor ble avgjørende.

Fortelling­en om Norge handler også om politisk fremsyn og kloke vedtak. Vedtak som har utløst stor verdiskapi­ng i privat sektor og samtidig sikret at verdiene har kommet alle til gode. Konsesjons­lovene som sikret nasjonen råderetten over vasskrafte­n. Enigheten i Stortinget om at oljeog gassressur­sene tilhører folket. Opprettels­en av Oljefondet i 1990, og hvordan vi forvalter fondet og inntektene, til beste for både nåtid og fremtid.

Arbeidsdel­ingen mellom offentlig og privat sektor har kommet til gjennom mange år. Den er valgt fordi vi stort sett får de beste resultaten­e. Det gjelder både materielle verdier som blir skapt, og viktige samfunnsve­rdier. Samfunnsve­rdier knyttet til små forskjelle­r, rettferdig­het, tillit og trygghet. Slike verdier som er vanskelig å måle.

Høy internasjo­nal standard Samfunnsmo­dellen er blant våre største fortrinn. Min generasjon har fått store muligheter, gitt gjennom felles arbeid der vi står sammen om de store oppgavene. Der offentlig og privat sektor er hverandres nødvendigh­et og utfyller hverandre til felles beste. Teorier og ideologi om hvordan vi organisere­r arbeidsdel­ingen mellom privat og offentlig sektor, vil alltid kunne diskuteres. Det er ulikt fra land til land.

Norge scorer høyt i internasjo­nal sammenheng også når det gjelder offentlig sektors effektivit­et og dyktighet. Offentlig og privat sektor må både bli bedre hver for seg og sammen. Det er den overbyggen­de helheten som teller. Det er ikke slik at den ene er en klamp om foten for den andre.

Det handler om hvordan vi totalt sett forvalter landets materielle og menneskeli­ge verdier. Det handler om klokskap både i offentlig sektor og i privat sektor. De store utfordring­ene knyttet til klima og demografi, til utvikling og foredling av arbeidskra­ften, må vi løse sammen.

 ?? Foto: Jon Hauge ?? Fellesskap­ets betydning er blitt tydelig for alle den siste tiden. I kriser og nedgangsti­der vender vi oss dit, skriver Sigbjørn Johnsen.
Foto: Jon Hauge Fellesskap­ets betydning er blitt tydelig for alle den siste tiden. I kriser og nedgangsti­der vender vi oss dit, skriver Sigbjørn Johnsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway