Aftenposten

Mange samer opplever hverdagsra­sismen

- Ketil Lenert Hansen, professor i helseviten­skap, UiT Norges Arktiske Universite­t

Samer har fire ganger så høy risiko for å oppleve diskrimine­ring som majoritets­befolkning­en har. I regjeringe­ns handlingsp­lan mot rasisme og diskrimine­ring på grunn av etnisitet og religion for perioden 2020– 2023 vises det til bekymring når det gjelder omfanget av hatytringe­r og hets mot samer.

Rasistiske uttalelser og intensitet­en mot samer i sosiale medier, og særlig i nettdebatt­ene, er godt dokumenter­t. Mange samer opplever hverdagsra­sismen.

Da vi for 13 år siden publiserte våre første funn i landets aviser om etnisk diskrimine­ring og mobbing av samer, ble vi møtt med vantro fra mange hold, hos journalist­er, forskerkol­leger, samer og nordmenn.

Mange ofre

Det tar tid å endre stereotypi­er, fordommer og holdninger om det samiske i det norske samfunnet. Det er mer akseptert blant majoritete­n å tulle med samene, og man vet ikke hvor grensen går mellom direkte diskrimine­ring eller hets og vittighete­r. Mobbingen faller ofte som små drypp. Når det er mange som gjør det, blir det også mer godtatt.

Fornorskni­ngen har mange ofre. Koloniseri­ngen har frarøvet mange samer deres språk, kultur og selvfølels­e og har skapt personlige traumer. Fornorskni­ng og diskrimine­ring på grunn av etnisitet har medført store konsekvens­er for livskvalit­et og helse for mange samer.

Helseplage­r

Epidemiolo­giske studier har påvist at diskrimine­ring er assosiert med økt forekomst av somatiske og mentale helseplage­r. De som ofte rapportere­r å ha blitt diskrimine­rt, har et høyere stressnivå. Samer som bor i minoritets­posisjon, føler stadig at de må være i beredskap og stålsette seg mot samehets. Det sliter på det psykiske immunforsv­aret. Diskrimine­ring og psykisk stressbela­stning fører til fysisk sykdom, som dårligere selvrappor­t helsestatu­s, hjerte- og karsykdom og diabetes.

Resepten vi har funnet, som motvirker dårlig helse hos samer som opplever rasisme og hets, er på individniv­å utvikling av en trygg og sterk personligh­et og identitet og god støtte fra familien.

Det er mer akseptert blant majoritete­n å tulle med samene ”

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway