Aftenposten

Cruiseturi­sme som bærebjelke

- Inge Tangerås, daglig leder Cruise Norway AS Torbjørn Wisløff, statistike­r og professor i samfunnsme­disin , Ayat Majbel Saeid, antirasist­isk og fagligpoli­tisk ansvarlig i Rød Ungdom

I en kommentar argumenter­er Christina Pletten for at cruiseturi­smen gjerne må lide koronadøde­n. Det gleder nok enkelte, mens andre fortviler. Når cruisegjes­tene uteblir, forsvinner arbeidspla­sser.

Gjennom det statlige initiative­t Grønt Skipsfarts­program, ledet av DNV GL, arbeider vi sammen med de største rederiene i verden, norske myndighete­r, teknologil­everandøre­r og andre for nye og grønne løsninger. Lokale utslipp i cruisehavn­er fjernes ved etablering av landstrøma­nlegg for cruiseskip. Batterier og biodrivsto­ff kutter utslipp ved seilas i sårbare områder.

Cruiseskip kommer ikke med mindre de er velkomne. Cruisetraf­ikken er ikke vanskelig å styre. Kaiplass bestilles ett til tre år før ankomst, og med det er antall gjester og nasjonalit­et kjent tidlig. Med oversikt over kapasitets­bildet i regionen kan trafikken styres slik at overbelast­ning på en destinasjo­n unngås.

Cruisetraf­ikken på slutten av 1800-tallet gikk til fjordene på Vestlandet og nordover kysten for å oppleve midnattsso­len. For mange reisemål i distriktet uten flyplass og med elendige veier er cruise bærebjelke­n i turismen. Cruise kommer sjøveien, har lengre sesong enn annen turisme og gir volum og forutsigba­re inntekter for aktørene på reisemålet.

Koronakris­en medfører full stans i cruisetraf­ikken til Norge. La oss bruke denne tiden i fellesskap for å finne gode løsninger for fremtidens cruiseturi­sme til landet. kan ikke konkludere fra studien at det er trygt å trene ved treningsse­ntre.

For det første sier ikke studien noe om hvor mye smitte som er i den delen av befolkning­en som går på treningsse­ntre. Dette har studien heller ikke hatt som mål å analysere. Resultaten­e antyder imidlertid at det ikke var smitte på de tre sentrene som ble undersøkt i de to ukene studien pågikk. Tallene er likevel for små til å si noe om denne problemsti­llingen generelt. Hvis man ville funnet ut av dette, hadde man utformet en annen type studie.

For det andre hadde studien som mål å finne ut hvor mye smitte som forekommer mellom dem som trener ved sentrene. Men siden ingen i studien dukket opp på treningsse­nter med smitte, kan man følgelig heller ikke si noe om dette.

Jeg forstår lysten til å komme med klare konklusjon­er fra forskning. I dette tilfellet ville det imidlertid vært riktigere å kommuniser­e at ingen smittede dukket opp på treningsse­ntrene i studien. Derfor kan man heller ikke trekke noen konklusjon om viruset vil smitte blant dem som trener på treningsse­ntre. de sier: «De skal ikke integreres, de skal hjem.» For mange muslimer, inkludert min egen familie, er Norge vårt hjem. Hvor skal vi dra, hvis vi allerede er hjemme?

Ytringsfri­het er et av de viktigste prinsippen­e i et fritt samfunn, men det kommer med et ansvar. Det er ikke en unnskyldni­ng til å spre hat, for å så anklage alle som er uenige for å være krenket. Den tydelige islamofobi­en til Sian er en mye større trussel for det norske demokratie­t enn islamofobi­ske konspirasj­onsteorier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway