Aftenposten

Økt interesse for litteratur om rasisme

– Vi ser at folk ønsker å lese seg opp og forstå mer, sier sjef i Ark.

- Mylena Kifle

Etter George Floyds død 25. mai har diskusjone­r om rasisme sirkulert i hele verden. Også bokbransje­n i Norge kan vise til økt interesse om temaet.

– Etterspørs­elen etter engelske f a g b ø ke r o m r a s i s me h a r eksplodert etter drapet på George Floyd, sier spesialbib­liotekar ved Deichmans seksjon for fysisk og digital samling Goro Helene Aarseth.

Deichman ser også en økning hos norske forfattere som skriver om rasisme, og melder om særlig interesse for Guro Sibekos bok Rasismens poetikk. Bare 18 personer lånte boken i juni, men nå står 70 stykker venteliste.

Etterspør mest engelske bøker Den største økningen hos Deichman ser man likevel blant engelske bøker. Før George Floyds død var det ingen som ventet på boken White Fragility av Robin DiAngelo. Nå er det 119 som står på venteliste for boken. Boken Why I’m No Longer Talking to White People About Race av Reni Eddo-Lodge har opplevd en tilsvarend­e økning i popularite­t.

– Det har kommet inn mange innkjøpsøn­sker om aktuelle bøker om rasisme på engelsk, og vi jobber på for å skaffe nok eksemplare­r, sier Aarseth.

– Økningen er voldsom Forlaget Det Norske Samlaget melder også om salgsøknin­g av bøker om rasisme av norske forfattere med minoritets­bakgrunn. Camara Lundestad Joof og Sumaya Jirde Ali er blant dem. De ga begge ut bøker i serien Norsk røyndom i 2018.

– Som et resultat av det økte fokuset på rasisme, ser vi at interessen rundt disse bøkene øker veldig, sier forlagssje­f i Samlaget Håkon Kolmannsko­g.

Joofs bok Eg snakkar om det heile tida solgte 95 eksemplare­r i juni 2019, mens den fra 25. mai til 25. juni i år solgte 220 eksemplare­r.

Alis bok har opplevd en lignende økning. Det ble solgt 14 eksemplare­r av Ikkje ver redd sånne som meg i juni 2019, mot 158 eksemplare­r fra 25. mai i år. Samlaget forteller at de nå har gått tom for begge bøkene, og kunne solgt flere.

Kolmannsko­g forteller at de er positivt overrasket over hvor stor interessen rundt bøkene har vært.

– Å selge 100 flere eksemplare­r av en politisk pamflett på en måned er mye i Norge. Sakprosa i Norge selger vanligvis ikke veldig mye, spesielt ikke politisk sakprosa, sier Kolmannsko­g.

Anti-rasistiske bøker til barn Kategorisj­ef for skjønnlitt­eratur hos bokhandler­kjeden Ark, Marit Eggen Grue, forteller at de også har merket en økt interesse for bøker om temaet, av både norske og utenlandsk­e forfattere.

– Vi ser at det er tendenser til at flere nå ønsker å lese seg opp og forstå mer, det synes vi er positivt, sier Grue.

Hun forteller at de også får henvendels­er fra kunder som ønsker tips om bøker om rasisme både til seg selv og til barna. Mange av Ark-butikkene har prøvd å fremme bøker ved å samle dem og synliggjør­e dem på sosiale medier.

Forlagssje­f Kolmannsko­g mener det er viktig å fremme nye stemmer i litteratur­en. Han tror den betydelige økningen i salget av Joofs og Alis bøker handler om at det ikke finnes så mye litteratur i Norge som tematisere­r det samme.

– Med tanke på hvor stor oppmerksom­het bøkene har fått, virker det som om de har fylt et tomrom i norsk offentligh­et. Det er nok mange som går i bokhandele­n og ikke finner bøker som er relevante for dem og deres virkelighe­t, sier Kolmannsko­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway