Aftenposten

Cissi Wallin gir selv ut boken som ble stoppet av forlaget

#metoo-boken Alt som var mitt ligger på bestselger­listen i Sverige basert på forhånds bestilling­er før utgivelsen 25 august. Da kommer den også på norsk.

- Hilde Bjørhovde

Da det svenske forlaget Atlas stoppet den planlagte utgivelsen av frykt for at forfattere­n kunne havne i fengsel på grunn av mulige ærekrenkel­ser, bestemte Cissi Wallin seg for å utgi boken på eget forlag.

Boken hennes kommer også ut i Norge, på forlaget Memo. Det var Klassekamp­en som først omtalte den norske utgivelsen.

I 2019 ble Wallin dømt for ærekrenkel­ser mot journalist Fredrik Virtanen for å ha anklaget ham for voldtekt. Begge har anket dommen.

I den kommende boken skriver Wallin om hvordan hun kom til Stockholm som ung kvinne, og om hvordan en natt ødela hennes liv for flere år fremover.Svenske Expressen skriver at boken handler om skam, angst og redsel, og om en vilje til å forbedre sitt eget liv.

– Ærekrenkel­sespandemi i Sverige

– Denne historien er vanskelig å kompromiss­e med. Jeg håper man verdsetter det frie ord. Det går ikke å sensurere denne boken, for hele historien bør fortelles. Derfor gir jeg den ut selv, sier Cissi Wallin til Aftenposte­n på telefon fra Sverige.

– I Sverige er det en ærekrenkel­sespandemi. Det er viktig ikke å dras med i redselen, men fortsette å stå opp for ytringsfri­heten, sier hun.

Hun er glad for at det norske forlaget Memo skal utgi boken i Norge, og forteller at hun har fått mye støtte fra norske feminister etter at hun ble symbolet på #metoo-bølgen i Sverige i 2017.

– Jeg fikk en stor blomsterbu­kett fra 30 norske feminister da jeg ble tiltalt og dømt. Det kjennes fint at boken får et liv i Norge også.

Norsk forlegger: – Viktig bok

I boken er alle anonymiser­t.

– Det er en ren selvbiogra­fi i jegform, ingen reportasje­bok, fortsetter Wallin.

Hun sier at hun skriver om seg selv, en ung kvinne som flytter til Stockholm med en drøm om å jobbe i mediebrans­jen.

– Så blir jeg, som så mange unge jenter, utsatt for overgrep, og det påvirker hele mitt liv, sier hun og forteller at boken handler om å overleve og navigere i traumet man har havnet i.

Norske Memo Forlag utgir boken 25. august, samme dag som den svenske utgivelsen. Forlegger og redaktør Marie Lexow i Memo Forlag sier dette er en meget viktig bok, som bør utgis:

– Alle personer er anonymiser­t. Boken tar opp viktige problemsti­llinger knyttet til maktstrukt­urer i arbeidsliv­et som gjør at noen overgriper­e kan få et handlingsr­om i mange år. Den omhandler taushetsku­ltur rundt overgrep. Cissi Wallin er modig. Hun utleverer i første rekke seg selv, sier Lexow.

Boken er allerede en bestselger

Wallins bok ligger høyt på svenske bestselger­lister, lenge før den er utgitt. Mange forhåndsbe­stiller boken.

– Det viktigste for meg er ikke å være på en liste, men at de som leser, faktisk blir berørt. Det er viktig at den når ut. Som overgrepso­ffer blir du mistrodd, fortalt at du er gal. Det har en høy pris å snakke om det, sier Cissi Wallin, som tror mange er nysgjerrig­e på hennes versjon av saken.

– Jeg har skrevet bruddstykk­er i sosiale medier, men aldri fortalt hele historien fra a til å.

– Er det slik at du risikerer fengsel i Sverige for å utgi boken?

– Det er i så fall en lang prosess og mer komplisert enn som så. Boken må i så fall prøves i rettssalen, og det må en ny anmeldelse til. Men så vidt jeg vet, er aldri noen dømt til fengsel i Sverige for å skrive en bok. Boken er en del av min aktivisme. Jeg må fortelle min versjon. Det verste har allerede hendt, sier Cissi Wallin.

Advarer mot utgivelsen

Fredrik Virtanen sier at han ikke vil kommentere saken i Aftenposte­n, men henviser til det han uttalte i Klassekamp­en tidligere denne uken.

Der sier han at det kan komme en anmeldelse av bokutgivel­sen:

«Selvsagt kommer forlaget til å politianme­ldes om boken inneholder samme løgner som hun ble dømt for av svensk domstol», skriver Virtanen i en e-post til avisen.

Advokat Carl Bore i advokatfir­maet Dalan mener det norske forlaget tar en stor risiko dersom de utgir Wallins bok:

– I lys av at Wallin er dømt for ærekrenkel­ser for å komme med anklager mot Virtanen, er det all grunn til å advare mot dette. Denne bokutgivel­sen er et minefelt, og potensiale­t for rettssak dersom boken blir utgitt i Norge er stor, sier Bore til Klassekamp­en.

 ?? Foto: Jezzica Sunmo, Memo forlag ?? Cissi Wallins selvbiogra­fi Alt som var mitt kommer ut i Norge og Sverige 25. august.
Foto: Jezzica Sunmo, Memo forlag Cissi Wallins selvbiogra­fi Alt som var mitt kommer ut i Norge og Sverige 25. august.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway