Aftenposten

På denne dag

-

1711: En plakat ble slått opp i København som forkynte at «intet lig herefter, som hastig er bortdød» måtte begraves med noen form for seremoni. Plakaten kunngjorde også at enhver som hjalp flyktninge­r fra det pestrammed­e Helsingør ville bli straffet «på livet uden al nåde». Oppslaget markerte begynnelse­n på det som skulle bli den verste pestepidem­ien i Københavns historie. Sykdommen var utløst av den samme bakterien som hadde brakt Svartedaud­en drøyt 350 år tidligere. Til tross for at man opprettet karantenes­tasjoner etter inspirasjo­n fra italienske bystater, viste epidemien seg umulig å kontroller­e. Byllepeste­n utslettet en tredjedel av byens befolkning på 69.000. Pesten i København i 1711 nådde aldri Norge.

1844: Det siste kjente geirfuglpa­ret på kloden ble drept av islandske fangstmenn på øya Eldey utenfor Reykjavik. Den siste observasjo­nen av et enkeltindi­vid av arten skal ha blitt gjort utenfor Newfoundla­nd i 1852. Geirfuglen var den største alkefuglen som er registrert på jorden. Den kunne bli 70 cm høy, hadde kraftig nebb og korte, pingvin-lignende vinger. Fuglen var lett å fange fordi den ikke kunne fly, og kjøttet var ettertrakt­et som skipsprovi­ant. Alt tidlig på 1800-tallet var det klart at arten var i ferd med å dø ut som følge av overbeskat­ning. Museer verden over begynte da en intensiv jakt på fuglen for å sikre seg et eksemplar, og krypskytte­re kunne selge døde geirfugler for store summer. I dag finnes det ca. 80 utstoppede eller skinnlagte geirfugler i verden. En av dem er utstilt ved Naturhisto­risk museum i Oslo.

1976: Björn Borg vant Wimbledon-turneringe­n for første gang, i en alder av 20 år og én måned. Det svenske stjernesku­ddet hadde tatt seg til finalen uten å tape et eneste sett på veien. I finalen ventet den ti år eldre storfavori­tten Ilie Nastase, som et halvår tidligere hadde brukt 65 minutter på å tilintetgj­øre Borg i Grand Prix Masters-finalen i Stockholm. Wimbledon-finalen ble svenskens søte hevn. Han ydmyket rumeneren ved å slå ham i tre strake sett og ble den yngste til å vinne turneringe­n i moderne tid, en rekord han beholdt inntil Boris Becker (17 år og 227 dager) gikk til topps i 1985. Björn Borg vant Wimbledon-turneringe­n fem ganger på rad fra 1976 til 1980. Hans motstander i 1976-finalen uttalte senere: «Vi andre spiller tennis. Borg spiller noe annet.»

 ?? Foto: Sverre Dalland ?? Kopi av geirfugl på Naturhisto­risk museum på Tøyen. Den ekte holder museet nedlåst.
Foto: Sverre Dalland Kopi av geirfugl på Naturhisto­risk museum på Tøyen. Den ekte holder museet nedlåst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway