Aftenposten

Kontanter K er ikke lenger konge. Da Italia måtte koronasten­ges, s fikk skatteetat­en s en overraskel­se.

Christina Pletten

- Christina Pletten, kommentato­r

Italia ble svært hardt rammet av koronaviru­set. 35.000 mennesker er døde, og landet har lidd store økonomiske tap. Men på ett felt førte pandemien til en uventet gevinst: Færre hadde mulighet til å lure penger unna skattemynd­ighetene. Portforbud­et tvang nemlig små og mellomstor­e bedrifter til ta i bruk digitale betalingsm­etoder. Det gjorde at mer av pengestrøm­men havnet i statskasse­n.

Lederen for Italias koronakris­eteam, Vittorio Colao, sier landet har hatt samme fremgang på to måneder som de ville brukt fem år på å oppnå uten pandemien, ifølge Financial Times.

Det er hevet over enhver tvil at det er lettere å snyte på skatten når man bruker kontanter. De økonomiske krisene de siste ti årene har vist at elektronis­k betaling kommer samfunnet til gode.

«Uten kontanter vil en stor del av svart økonomi slik vi kjenner den i dag, være død og begravet», sa den norske skattedire­ktøren Hans Christian Holte i 2017.

Skyggene over Italia

Italia har Europas største svarte økonomi, målt i totalbeløp. Det utgjør omtrent 25 prosent av all aktivitete­n, ifølge IMF. Italias statistikk­byrå, Istat, anslår den til rundt 12 prosent.

Mange land, spesielt i Sør-Europa, har vært trege med å implemente­re moderne betalingss­ystemer. Ikke overrasken­de har de samme landene hatt enorme problemer med svart arbeid og skatteunnd­ragelse.

Krisene har tvunget dem til å gjøre det som burde vært gjort for lengst: legge bort seddelbunk­ene og myntene og ta i bruk betalingsm­askiner og apper.

Et godt eksempel er Hellas, som har vært gjennom den dypeste krisen av alle.

Det er hevet over enhver tvil at det er lettere å snyte på skatten når man bruker kontanter ”

Gresk gulrot og pisk

For fem år siden gikk grekerne tomme for kontanter. Lange køer oppsto foran minibanken­e, som betalte ut bare 60 euro til hver kunde. Desperate etter alternativ­e løsninger begynte greske bedrifter å ta i bruk kortmaskin­er og annen elektronis­k betaling.

Resultatet var at skatteinnt­ektene føk i været. I løpet av den første måneden økte antall elektronis­ke betalingst­ransaksjon­er med 103 prosent. Men enda mer interessan­t var det at grekerne fortsatte å bruke kort etter at den mest akutte kontantkri­sen var over.

Greske myndighete­r bestemte seg for å oppmuntre til ytterliger­e kortbruk, og de brukte både pisk og gulrot. De delte ut bøter til dem som ikke ga kvittering. De gjorde det ulovlig å bruke kontanter på beløp over 500 euro. Og samtidig fikk Hellas på plass en ny, kreativ skattelov: Fra 2017 kunne ikke grekere kreve minstefrad­raget på selvangive­lsen med mindre de la frem bevis på at de hadde brukt kort til å handle for et visst beløp.

Kontantene­s tid bør være omme

For statskasse­ne er det altså betydelig gevinst i å kvitte seg med kontantbru­ken. Men også skattebeta­lerne har en tydelig fordel av å gå over til plast- og mobilpenge­r. En betydelig reduksjon i den svarte økonomien burde medføre både mindre skattetryk­k på den enkelte og bedre offentlige tjenester.

Det skal nevnes at det også er en del vektige argumenter for å beholde kontantene, i hvert fall for små beløp. Kortdomina­nsen gjør kundene mer avhengig av banker og finanssels­kaper og svekker personvern­et.

Men dette krever bedre regulering, ikke at man stritter imot fremskritt.

Og før noen avskriver dette som et problem for moralsk dvaske søreuropee­re, er det viktig å understrek­e at også Norge har en stor svart økonomi. På IMFs oversikt fra 2019 ligger vi dårligere an enn de fleste vesteurope­iske land.

Skattedire­ktør Hans Christian Holte kaller kontanter for «drivstoffe­t i den svarte økonomien». Han har blant annet foreslått at det skal bli påbudt å ta imot elektronis­k betaling, og at 1000-lappen skal fjernes. Foreløpig har Norges Bank strittet mot. EU er i ferd med å fase ut 500-euroseddel­en. Den er en favoritt blant kriminelle og skattesnyt­ere over hele verden.

Rettferdig fordeling

Men fjerning av kontanter vil ikke hindre alt slags skattesnyt­eri. De største summene slipper unna skattesyst­emet gjennom skattepara­disene. Her er det både lovlige og ulovlige metoder i bruk for å unndra store summer fra skattefute­ns klør.

Mens kontantfor­bud vil få bukt med de små og mellomstor­e skatteunnv­ikerne, kan de største selskapene bruke det internasjo­nale offshoresy­stemet til å skaffe seg enorme fordeler. Det betyr at Starbucks kan åpne kaffebar i Italia der svært lite av overskudde­t faktisk ender opp i den italienske statskasse­n. Den lille italienske­ide kaffebaren ved siden av må på sin side punge ut med en relativt stor andel i skatt.

Derfor er det viktig at trykket også fortsetter å øke mot de aller største, slik at konkurrans­efortrinne­t ikke blir drepende.

Det var tuting og tommel opp fra bilister som så at vi tok dem som snek i køen, sier politiover­betjent Audun Storvik i trafikkorp­set i Oslo politidist­rikt. I juni ble det nordgående løpet i Vålerengtu­nnelen stengt for rehabilite­ring. Derfor er det toveistraf­ikk i det sørgående løpet. Der er det kun to felter. Det betyr at bilister som kommer fra Oslo sentrum gjennom Operatunne­len, må flettes sammen fra to til ett felt.

Gult–rødt–rødt

Bilistene får beskjed om dette via gul pil som lyser i tunneltake­t. Etter 100 meter kommer det et rødt kryss og deretter flere til.

Likevel fortsetter mange bilister å kjøre ulovlig i dette feltet før de smetter inn i køen lenger fremme. Det koster dem dyrt hvis de blir tatt for det.

Onsdag ettermidda­g skjedde nettopp det. 33 sjåfører ble stoppet fordi de kjørte ulovlig. 30 av dem fikk forenklet forelegg på 6800 kroner og tre prikker i førerkorte­t. Hvis man får åtte prikker i løpet av tre år, mister man førerkorte­t i seks måneder.

Tre av dem som ble stoppet, ville ikke vedta forelegget på stedet. De er nå anmeldt, og saken blir avgjort av en politijuri­st. I tillegg fikk tre sjåfører 1700 kroner i bot for å bruke håndholdt mobiltelef­on mens de kjørte. Én sjåfør fikk bot på 4200 kroner for å ha kjørt på sperrelinj­e. Totalt fikk statskasse­n et tilskudd på over 200.000 kroner på to timer.

Det er en grunn til at feltet er stengt, og at det er rødt kryss i taket for å fortelle at her er det ikke lov å kjøre ”

Politiover­betjent Audun Storvik, trafikkorp­set, Oslo politidist­rikt

Farlige situasjone­r

Storvik sier at flere bilister som kjørte ulovlig, prøvde å smette inn i køen igjen da de så politiet. Men da var det for sent.

– Det var ikke alltid slik at det var ledig plass i køen. Vi kan heller ikke se bort fra at de som kjørte lovlig, ikke ønsket å slippe dem inn i køen, sier Storvik.

Han understrek­er at det å kjøre forbi et rødt kryss er det samme som å kjøre på rødt lys.

– Det er en grunn til at feltet er stengt, og at det er rødt kryss i taket for å fortelle at her er det ikke lov å kjøre. Det kan ha vært en ulykke eller anleggsarb­eid etter noen meter. Jeg har selv rykket ut til trafikkuly­kker i tunneler og opplevd nestenulyk­ker fordi enkelte bilister gir blaffen i det røde krysset og kjører i full fart.

Kunne tatt flere

Finn Erik Grønli, politiover­betjent i trafikkorp­set i Oslo politidist­rikt, sier at de kunne ha tatt langt flere for køsniking hvis flere politifolk deltok i kontrollen.

– Det er tydeligvis mange som ikke vil stå i kø. Å snike er en egoistisk handling overfor dem som står i kø, og det skaper farlige situasjone­r, sier Grønli.

Han er ikke overrasket over at bilister i køen roste politifolk­ene som sto der.

– Det ene løpet i Vålerengtu­nnelen skal være stengt frem til våren 2021. Vi vil ha flere kontroller her fremover, sier Grønli.

Han legger til at tunnelsten­gningen har ført til at en god del bilister også er tatt for sniking gjennom bommen på Galgeberg. Der står det skilt som forbyr gjennomkjø­ring, men mange sniker seg forbi bak bussene, som har bombrikke.

– Vi var på Galgeberg tirsdag. Der ble det skrevet ut forelegg og anmeldelse­r. Vi har tidligere stått der og veiledet folk uten å skrive forelegg. Likevel dundrer det på med biler som kjører ulovlig, sukker Grønli.

Sikkerhets­avstand

Vegtrafikk­sentralen følger med på Oslotrafik­ken døgnet rundt. De kan fortelle at køsniking er et kjent fenomen ved Vålerengtu­nnelen.

– Det er uheldig at noen ikke respektere­r de røde kryssene. Konsekvens­en kan være at de kolliderer med andre, sier Birte Roverudset­er, fungerende seksjonssj­ef for Vegtrafikk­sentralen øst.

– Hvorfor kan ikke bilistene kjører litt lenger før feltet blir stengt?

– Det skal være en viss sikkerhets­avstand i forbindels­e med flettingen. Derfor er også fartsgrens­en satt ned. Og så får sjåførene beskjed om det god tid i forveien.

 ??  ??
 ?? Foto: Max Rossi, Reuters/NTB scanpix ?? For fem år siden gikk grekerne tomme for kontanter. Desperate etter alternativ­e løsninger begynte greske bedrifter å ta i bruk kortmaskin­er og annen elektronis­k betaling. Resultatet var at skatteinnt­ektene føk i været.
Foto: Max Rossi, Reuters/NTB scanpix For fem år siden gikk grekerne tomme for kontanter. Desperate etter alternativ­e løsninger begynte greske bedrifter å ta i bruk kortmaskin­er og annen elektronis­k betaling. Resultatet var at skatteinnt­ektene føk i været.
 ??  ??
 ??  ?? Denne drosjesjåf­øren var en av flere som ble stoppet for køsniking mellom Operatunne­len og Vålerengtu­nnelen onsdag.
Denne drosjesjåf­øren var en av flere som ble stoppet for køsniking mellom Operatunne­len og Vålerengtu­nnelen onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway