Aftenposten

Skal Norge flytte myndighet fra Økokrim til et Eu-organ?

Kampen mot hvitvaskin­g blir en nøtt for en rødgrønn regjering.

- Kjetil B. Alstadheim

Europakomm­isjonens ambisjon er høy. – Det må bli slutt på at skitne penger infiltrere­r vårt finanssyst­em, sa visepresid­ent Valdis Dombrovski­s i mai. Han la frem en plan for å trappe opp kampen mot hvitvaskin­g av penger og finansieri­ng av terror. Om et par-tre år kan planen skape strid i en rødgrønn regjering med Jonas Gahr Støre som statsminis­ter.

Aftenposte­n har de siste dagene skrevet om lekkasjen fra den amerikansk­e etterretni­ngsenheten FINCEN. Dokumenter viser at enorme mengder mistenkeli­ge transaksjo­ner flyter gjennom banker rundt om i verden uten å bli stanset.

Eu vil skjerpe seg

Det dreier seg om penger som kan kobles til hvitvaskin­g, korrupsjon og finansieri­ng av terror. Det handler om svindlere, gangstere og oligarker.

EU har innført gradvis flere regler for å stanse slike tvilsomme strømmer av penger. Men Eu-landene mener selv at det ikke er nok. Finansmini­strene i EU har bedt om nye forslag for å skjerpe innsatsen.

Kommisjone­n vil sjekke hvordan EUlandene følger opp reglene. Dombrovski­s vil sikre at de bruker «høyeste standarder».

Et annet tiltak skal sikre at reglene praktisere­s likt. Ulik tolkning skaper smutthull for kriminelle.

Et tredje tiltak er at landene skal samarbeide bedre om tilsyn og etterforsk­ning.

Et fjerde er å legge til rette for mer samarbeid mellom banker og myndighete­r i jakten på skurker.

Og her er nøtten

Mange av EUS regler mot hvitvaskin­g er tatt inn i Eøs-avtalen, som Norge er med i. Men ikke alle. Og i planen dukker det opp et nytt problem:

Nemlig et forslag om å opprette et felles tilsyn eller organ mot hvitvaskin­g.

I dag er det hvert enkelt Eu-land som sjekker om banker følger reglene mot hvitvaskin­g. Kommisjone­n mener det gir sprikende praksis. Den vil ha et felles EUtilsyn som kan kontroller­e og instruere de nasjonale tilsynene.

Dette handler ikke bare om tilsyn med banker og andre finansinst­itusjoner. Det gjelder også blant annet advokater og revisorer.

Det er for tidlig å si om dette blir noe av. Men Tyskland, Frankrike, Italia, Spania, Nederland og Latvia gikk i fjor høst inn for at det etableres et slikt felles Eu-organ mot hvitvaskin­g.

Grunnlovsk­røll

Hva med Norge? Skal Norge flytte myndighet fra Finanstils­ynet, Tilsynsråd­et for advokatvir­ksomhet og Lotteritil­synet til et slikt Eu-organ?

Det er ikke helt ukompliser­t. I 2018 sendte finansmini­ster Siv Jensen et brev til Brussel sammen med sine kolleger på Island og i Lichtenste­in. De skrev at å overføre mer makt til overnasjon­ale tilsyn kan «reise komplisert­e konstitusj­onelle og politiske spørsmål som er vanskelig å løse».

Grunnloven har to paragrafer om overføring av myndighet til en internasjo­nal organisasj­on.

Paragraf 115 krever at det skjer ved tre fjerdedels flertall. Den er brukt to ganger.

Først da Stortinget i 1992 sa ja til EØSavtalen. Så i 2016 da Stortinget sa ja til at Norge skulle bli med i EUS finanstils­yn.

Paragraf 26 krever vanlig flertall. Den er brukt i en rekke Eøs-saker der overføring­en av makt er vurdert som «lite inngripend­e». Blant sakene er energibyrå­et Acer og Schengen-avtalen om passfrie reiser.

Sp/rødt-alliansen

En liten oppvarming­srunde i debatten om et felles Eu-organ mot hvitvaskin­g ble holdt i Stortinget før sommeren. Senterpart­iet og Rødt skrev i en felles merknad at de vil «ivareta nasjonalt handlingsr­om». De mener «det ikke vil være aktuelt å gå inn for avståelse av suverenite­t til et overnasjon­alt organ i disse spørsmålen­e».

Kamp mot hvitvaskin­g og finansieri­ng av terror skal Norge håndtere selv.

Finansmini­ster Jan Tore Sanner (Høyre) viste til at dette handler om kriminalit­et på tvers av landegrens­er.

– Da trenger vi et sterkt samarbeid både på tilsynssid­en og på regelverks­siden, sa han.

Kan havne på Støres bord

Eu-landene beveger seg i retning tettere samarbeid på stadig flere områder. De søker felles løsninger på felles problemer. Som nå i kampen mot hvitvaskin­g.

Det vil ta tid før Norge må ta stilling til et slikt organ. Det blir først en stund etter stortingsv­alget neste høst. Saken kan dermed, slik målingene nå ser ut, havne på bordet til en regjering der Sp sitter sammen med Arbeiderpa­rtiet og muligens SV.

Da blir spørsmålet: Er det viktigst å verne norsk selvrådere­tt? Eller er det viktigst å være med i en felles innsats mot skitne penger og lurvete transaksjo­ner? Sp har alt valgt det første.

Les mer side 10-11

 ??  ??
 ?? Foto: Marvin Halleraker ??
Foto: Marvin Halleraker
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway