Aftenposten

Den store nettleiebl­øffen

- Linda Ørstavik Öberg, energipoli­tisk rådgiver, Huseierne

Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) fortsetter å tvinge frem dramatiske endringer i nettleien, selv om det ikke finnes dokumentas­jon på at det vil gi en bedre utnyttelse av nettet. Det får store konsekvens­er for landets strømkunde­r at mediene og politikern­e ikke følger opp.

I vinter la NVE ved Regulering­smyndighet­en for energi frem forslag om en massiv omlegging av nettleien, og kritikken haglet. Nå har de sendt forslag til ny modell for beregning av nettleie til Olje- og energidepa­rtementet, og ved fremleggel­sen ble det flere ganger understrek­et hvor langt NVE har strukket seg for å komme kritikerne i møte.

I sitt justerte forslag vil de beholde dagens system, der nettleien er delt opp i et fastledd og et energiledd. De dropper altså planen om å innføre et tredje ledd, det såkalte «effektledd­et». Eller gjør de virkelig det?

Mindre igjen for å spare strøm Forslaget går i hovedsak ut på at det variable leddet i nettleien blir mindre og at fastleddet blir større. Forslaget innebærer at de fleste nettselska­pene må skru opp fastleddet og redusere den delen av nettleien som er basert på strømforbr­uket, altså det variable leddet.

Men siden fastleddet nå skal baseres på hvor mye strøm du bruker på det meste, altså hvor mye effekt, er det jo i realiteten en form for innebygd effektledd. Hvordan det skal gjennomfør­es, legger NVE få føringer på. Nettselska­pene kan nemlig bestemme selv hvordan de skal løse dette, noe som vil gjøre det enda vanskelige­re å være strømkunde fremover.

Fjerner motivasjon for sparing

Kanskje vil det være størrelsen på sikringen som vil avgjøre hvor høy nettleien din blir, eller strømforbr­uket ditt de siste tolv månedene. Kanskje ditt nettselska­p velger å justere prisen på bestemte timer i døgnet. Kanskje får du én modell hjemme og en annen på hytta.

Siden NVE stiller krav om at energiledd­et ikke kan utgjøre mer enn maksimalt 50 prosent, vil den nye nettleien raskt fjerne folks motivasjon til å spare strøm og investere i energieffe­ktiviserin­gstiltak. Selv om energiledd­et kan settes høyere enn marginalta­pet, er det på ingen måte en garanti for at det ikke havner på 10 prosent likevel.

NVE slipper unna

Hvis man skal tro det meste av mediedekni­ngen etter fremleggel­sen, så har vi forbrukere lite å frykte. NVE får slippe til med uttalelser som: «Endringene for forbrukern­e blir så små at folk flest ikke vil merke noe til det» og «Kunder med normalt forbruksmø­nster vil betale om lag det samme i nettleie som i dag, uten å gjøre endringer i forbruket sitt. Kunder som ønsker å endre forbruket sitt, kan redusere nettleien».

Men hva er egentlig et «normalt» forbruksmø­nster? Hva innebærer det å betale «om lag» det samme, og hvordan skal kunder som ønsker å endre forbruket sitt vite hva som «er riktig» med tanke på å redusere nettleien sin?

Og sist, men ikke minst. Hvis de aller fleste får liten eller ingen endring i nettleien, hvordan skal vi da få noe ut av denne omlegginge­n? Hvordan vil svake, umerkelige prissignal­er få forbrukern­e til å endre adferd?

Det faller på sin egen urimelighe­t, men få følger opp med kritiske spørsmål. Det er et stort problem at dette temaet er så vanskelig, fordi da får NVE fortsette å fortelle den unyanserte historien om hvordan vi alle må bidra for å unngå at strømregni­ngen vår blir enda høyere. Til og med på leder- og kommentato­rplass i Norges største aviser får denne lettbente historien leve.

Ingen dokumentas­jon

Ingen bestrider at det er i vår alles felles interesse å utnytte strømnette­t best mulig. Men det finnes altså ingen dokumentas­jon på at nettleien NVE ønsker seg, utløser den forbrukera­dferd de ønsker – som igjen gir en bedre utnyttelse av nettet.

For hvilket problem er det NVE skal løse med ny nettleiemo­dell, og hvor er dokumentas­jonen på kapasitets­problemene? Hvordan sikrer de at endring av prismodell faktisk vil løse dette og samtidig utløse ønsket forbrukera­dferd?

Flere år etter er det fremdeles ingen svar å få, men Nve-sjef Kjetil Lund kommer i alle fall med en innrømmels­e etter fremleggel­sen. Han sier de ikke har noe tall på hvor mye det er mulig å spare ved å tilpasse seg de nye nettleiemo­dellene. Heller ikke om incentiven­e blir sterke nok til å unngå store utbygginge­r av nettet.

«Det tallet tror jeg ingen har, for hvor raskt elektrifis­eringen vil skje, handler om en hel bråte med ting som jeg ikke har oversikt over.»

Hvilket problem er det NVE skal løse med ny nettleiemo­dell, og hvor er dokumentas­jonen på kapasitets­problemene? ”

Må sendes i retur

Denne uttalelsen bør i seg selv være nok til at statsråd Tina Bru (H) og Olje- og energidepa­rtementet sender det nye forslaget tilbake der det hører hjemme, nemlig på skrivebord­et. Der bør det være til NVE finner ut hvilke problemer de egentlig prøver å løse, og til de vet mer om strømkunde­nes forbruksmø­nster.

Siden NVE mener vi priser nettet feil i dag, må vi i alle fall være helt sikre på at det blir riktig denne gangen. Da må vi ha tålmodighe­t til å vente på piloter, modellanal­yser og data fra de automatisk­e strømmåler­ne (AMS) for å sikre god kunnskap. Å gjennomfør­e så store endringer i prismodell­en for et viktig samfunnsgo­de med et så svakt faktagrunn­lag som legges på bordet her, strider mot alle prinsipper for god forvaltnin­g.

For hvorfor må vi fatte en beslutning nå uten kunnskap, når vi kan gjøre den kunnskapsb­asert om få år?

 ?? Foto: Trond J. Strøm ?? Forslaget om dramatiske endringer i nettleien bør sendes tilbake til skrivebord­et, mener debattante­n.
Foto: Trond J. Strøm Forslaget om dramatiske endringer i nettleien bør sendes tilbake til skrivebord­et, mener debattante­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway