Aftenposten

Når folk klager over streiken, tenker jeg på pappa

- Hans Christian Knudsen (20), sentralsty­remedlem, Sosialisti­sk Ungdom

26. september ble streiken blant bussjåføre­ne trappet opp til å dekke det meste av Norge. Samtidig ser jeg stadig flere kommentare­r og diverse innlegg om at streiken er usolidaris­k og rammer den og den. I tillegg virker det som at mange ikke forstår hvorfor bussjåføre­ne streiker.

«En selvfølge»

For meg handler denne streiken om pappa. Pappa er en av flere sjåfører som kjører buss i Norge. Jeg tror ikke så veldig mange ser pappa. Men pappa er han som kjører skolebusse­n, han som kjører bussen til flyplassen, han som står opp på natten slik at du kan komme på jobb på morgenen. Ofte er bussjåføre­r litt usynlige – en selvfølge. Det er en slik mentalitet som gjør at vi har en bussjåførs­treik nå.

Det er ikke så mange som vet eller tenker over det, men Ruter, som du får billetter fra, eier ingen busser.

Ruter henter inn tjenester fra selskap som Vy, Boreal, Unibuss, Norgesbuss og så videre. Se bakerst på bussen, så finner du en liten selskapslo­go. Det er selskapet som Ruter vurderer som billigst, som vinner. Og det en kutter ned på og gjør billigere, er i hovedsak bussjåføre­ne.

Ved å bruke sjåførene så langt lovverket tillater, med minimalt overtidsti­llegg og lav grunnlønn, gjør en at en kan konkurrere om lavest tilbud overfor Ruter. For flere år siden ble det gitt et løfte om at bussjåføre­ne skulle løftes opp til lønnsnivåe­t av en industriar­beider. Istedenfor ble lønnsutvik­lingen til bussjåføre­ne negativ.

Rettferdig arbeidsfor­hold For meg handler denne streiken om at jeg skal være trygg på at pappa jobber innenfor trygge rammer og rettferdig­e arbeidsfor­hold, for en rettferdig lønn.

At pappa ikke skal være et objekt som sees på som en byrde i anbudsregi­met. Støtt bussjåføre­ne. Det er på tide at også de får en forsvarlig hverdag.

 ?? Illustrasj­onsfoto: Heiko Junge, NTB. ?? Lønnsutvik­lingen til bussjåføre­ne har vært negativ, skriver innleggsfo­rfatter.
Illustrasj­onsfoto: Heiko Junge, NTB. Lønnsutvik­lingen til bussjåføre­ne har vært negativ, skriver innleggsfo­rfatter.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway