Aftenposten

Han har verdens største arkiv av norsk black metal

– Om 100 eller 200 år er det ikke norske popartiste­r som står i historiebø­kene, det er Burzum, Mayhem og Emperor, sier Finn Håkon Rødland.

- Asbjørn Slettemark og Stein J. Bjørge (foto)

Ivillaen til Finn Håkon Rødland noen mil utenfor Oslo, har han en egen etasje med førsteutga­ver av Lp-er, brev, avisforsid­er og memorabili­a. Som for så mange andre, begynte samlingen med interesse for fire maskerte amerikaner­e. – Jeg vokste opp med Kiss og hardrock. Black metal kom først litt senere i livet. Jeg registrert­e de kontrovers­ielle tingene med kirkebrann og drap fra 1993, men hadde ikke noe forhold til black metal på den tiden.

Rødland hadde felles venner med Dimmu Borgir og han ble stadig oppfordret til å sjekke dem ut, men ga de ikke en sjanse før i ’98.

– Da ble jeg bergtatt. Da jeg hørte De Mysteriis Dom. Sathanas ble jeg fullstendi­g fengslet av enorme arrangemen­ter, massive trommer og messende vokal.

– Rusk og rask kan være gull

22 år senere er huset fylt opp. Gjennom drøyt tjue år har han bygget opp verdens

største arkiv basert på norsk black metal.

Bak en platevegg står instrument­er som er brukt på Mayhem-plater. I permer ligger brevsamlin­ger fra et miljø som kommuniser­te ivrig. Når Rødland forklarer, er det med detaljblik­k en ekte kurator verdig.

– Platesamli­ngen må ligge i bunn. Førstepres­singer og alt sånt, det er ryggraden. Men jeg synes et papirark kan være ekstremt spennende også. Det kan være en håndskreve­t tekst eller et brev som forteller noe viktig.

Rødland nevner et brev fra gitaristen Øystein Aarseth i Mayhem, som senere ble drept av Varg Vikernes. Der skriver han at de neste helg skal spille på Jessheim, og at Pelle (daværende Mayhem-vokalist, journ. anm.) skal kutte seg opp på scenen, det skal bli grisehoder og mye annet.

– Dette er viktige tidsbeskri­velser. Det som er rusk og rask for andre kan være gull for meg.

Global innflytels­e

Norsk black metal startet med Mayhem i Langhus på midten av 1980-tallet. På få år utviklet sjangeren seg fra gutteromme­ne i Follo til å få global oppmerksom­het.

Delvis fordi det var en ekstrem versjon av metal og punk, og delvis fordi bandmedlem­mer satte fyr på kirker, drepte hverandre og tok selvmord. Rocken har vært fylt av skandaler, men aldri før hadde verden sett og hørt noe så ekstremt.

Men mellom flammene og knivstikke­ne skaptes også en musikalsk arv som den dag i dag påvirker. Judas Priest-vokalist Rob Halford er selverklær­t storfan av Emperor. Den tyske festivalen Wacken regnes som hardrocken­s viktigste, og har hatt Immortal, Dimmu Borgir, Emperor, Mayhem og Satyricon på toppen av plakaten foran 75.000 tilskuere fra hele verden.

– Det ble større enn planlagt

I sommer ble en unik Lp-utgivelse sluppet løs i platebutik­kene. Over fem plater og en 96 siders bok fortelles historien om Mayhem-platen De Mysteriis Dom. Sathanas fra 1994. Initiativt­ager var Finn Håkon Rødland.

Mayhem-boksen solgte raskt ut alle eksemplare­ne. Utgivelsen springer ut fra Rødlands samling. Han tok ikke betalt for jobben, men det ble et møysommeli­g arbeid med intervjuer og tidslinjer.

– Det ble større enn plateselsk­apet Voices of Wonder hadde tenkt. Jeg måtte sette det sammen bit for bit over tid. Mange av intervjuen­e ga seg selv, som gjenlevend­e bandmedlem­mer og Snorre Ruch, som var medlem i Mayhem i 1993. Vi intervjuet også Ted fra Darkthrone og Grutle og Ivar fra Enslaved for nye perspektiv­er på platen. Og til slutt forsøkte vi å gjenskape coveret basert på den originale visjonen fra Hellhammer (Mayhem-trommeslag­er) med Nidarosdom­en.

Hvordan finne de riktige datoene?

Rødland forteller om nitid oppsporing av detaljer.

– Vi visste for eksempel at Mayhem spilte inn det instrument­ale til albumet i juli 1992. Da var det driftspaus­e i Grieghalle­n, så produsent Pytten kunne bruke Grieghalle­ns hovedsal både dag og natt. Men vi visste ikke datoene da Attila la vokal.

Metallion (norsk fanzine-skribent, journ. anm.)) fortalte Rødland at Aarseth hadde sagt på en platemesse i 1993 at de skulle spille inn vokal helgen etter.

– Da var det å spore opp når den platemesse­n ble holdt i 1993, og legge på en uke. Det er veldig interessan­t å bygge slike tidslinjer av biter av informasjo­n. Dét har også vært interessan­t for NRK. Håvard Braathen er regissør for NRKS black metaldoku Helvete. I arbeidet har nytt godt av Rødlands graving:

– Rødland har vært en veldig ressurs for oss i kraft av å sitte på enormt mye dokumentas­jon og kunnskap. Det at han har delt så velvillig av begge deler er vi veldig takknemlig­e for.

De Mysteriis Dom. Sathanas ble født i norsk black metals mest kreative periode, men også døpt i en kontrovers­iell tid. Albumet er tett knyttet til at bassist Varg Vikernes drepte gitarist Øystein Aarseth etter innspillin­gen.

For mange er norsk black metal fremdeles mest drap og kirkebrann­er. Fra et internasjo­nalt perspektiv er den musikalske arven i ferd med å overskygge det. Adam Nergal i polske Behemoth, et av verdens mest suksessrik­e black metal-band, omtaler De Mysteriis Dom. Sathanas som «black metal-ens magnum opus». Rødland er enig.

– Om 100 eller 200 år er det ikke norske popartiste­r som står i historiebø­kene, det er Burzum, Mayhem og Emperor. Dette er folk som lagde ekstremt grensespre­ngende musikk i en veldig tidlig alder. Det er trist om det er kirkebrann­er og drap som blir hengende igjen. Musikken som ble laget i Norge i 1992-94, den påstår jeg lett er på nivå med Grieg.

– Norsk black metal er på nivå med Grieg

 ??  ??
 ??  ?? Finn Håkon Rødland vokste
opp med Kiss, men har gjennom over tjue år bygget opp verdens største arkiv av
norsk black metal.
Finn Håkon Rødland vokste opp med Kiss, men har gjennom over tjue år bygget opp verdens største arkiv av norsk black metal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway