Aftenposten

Åpner indisk restaurant under pandemien

Anders Gill går mot strømmen: fra teknologib­ransje i vekst til restaurant­bransje i krise. Han starter indisk fine dining-restaurant i Oslo mens pandemien fremdeles herjer.

- Mone Celin Skrede, Anders Veberg, Erik Gulbrandse­n og Signe Dons (foto)

Det finnes ikke en restaurant for indisk «fine dining» i Norge. Ingen har gått i dybden på den måten, sier 27 år gamle Anders Gill.

Ved Munch brygge i Oslobukta skal gjestene kunne velge mellom syvretters middag og klassiske indiske retter som Butter chicken.

– Men du skal også kunne komme og spise god indisk i joggebukse­n, om du foretrekke­r det, sier han ivrig.

Restaurant­en er resultatet av flere års arbeid fra Gill og kona, Amrit Gill. Hun er jurist og barnebarne­t til Gurdial Singh, som åpnet Norges første indiske restaurant. Singh-familien driver New Delhi på Tjuvholmen i dag. Gill er mediegründ­er og AIspesiali­st. Han har utforsket flere bransjer allerede, og nå går han inn i serverings­bransjen.

Det er litt av et tidspunkt å starte restaurant på.

– Det er en «shaky» situasjon, men man må satse høyt. Jeg tror det er riktig tid. Norge trenger noe å glede seg til når dette roer seg. Vi har hatt lyst til å oppretthol­de dette som en familiebed­rift. Vi har tatt opp lån, vi har spart, og vi har lånt privat, sier Gill.

Stengt eller redusert

Det har vært en «shaky» situasjon for restaurant­bransjen i nesten hele år. Juleborden­e skulle gjøre situasjone­n bedre. Den gang ei.

Ferske tall fra bransjeorg­anisasjone­n Virke viser at 77 prosent av restaurant­er og serverings­steder har redusert åpningstid eller holder stengt. Ni prosent oppgir høy konkursfar­e.

–Det talle tvilstige dersom koronarest­riks jonene fortsette rut overvåren, sier Rhiannon Edwards, leder i Virkekultu­r og opplevelse­r.

Men det er noe optimisme.

– Fordelen med å starte så langt ut i krisen, er at du nå vet hva du går til, og at du kan skimte løsningen. Har du en forretning­splan som ser ut til å fungere med de premissene, er sjansene dine faktisk gode, sier Edwards om Gills prosjekt.

Hun mener det er ekstremt viktig at noen tør å satse på nye prosjekter nå. I tillegg står disse tiltakene på ønskeliste­n:

•Kompensasj­onsordning så lengekrise­n varer

•En forlengels­e av permitteri­ng s ordningen

• En støtteordn­ing for lønn, slik at folk kan gå tilbake på jobb

•Utviklings-og omstilling­smidler for å komme raskt ut av krisen neste år.

– Det er tross alt minst et halvt år før vi er i en normal situasjon igjen, sier Edwards.

Lager live-TV med hollywoodk­okk

– Jeg håper at restaurant­ene som fortsatt holder det gående, klarer å holde ut. Vi skal inn i en vanskelig tid. For vår del må vi sørge for at honeymoon- perioden er lang nok, og at vi får booket langt nok frem i tid, sier Gill. Han og familien har satset nesten 7 millioner kroner på Nimbu.

Han kjenner på tidspresse­t for å få restaurant­en til å fungere.

– Du har også det mentale aspektet. Du vet ikke om du får noe igjen, sier Gill.

Trumfkorte­t er hollywoodk­okk Daljit Singh. Singh har laget mat for navn som Elton John, Jennifer Lopez og Marc Anthony. I tillegg har han vært dommer i Ukrainas versjon av Master Chef og under EM i fotball i 2012.

– Han er hoved inspirasjo­nen til å satse på dette, sier Gill.

På Nimbu skal gjestene altså få servert

Vi har sett etter alkoholfri drikke som kan passe til indisk mat ” Anders Gill

råvarer importert fra India, molekylær gastronomi og indiske drinker med spisskumme­n. Forutsatt at skjenkesto­ppen oppheves, selvfølgel­ig.

– Hvis det viser seg at skjenkesto­ppen utvides 20. januar, er det veldig kjipt. Men jeg kommer fra Rygge og har undersøkt lokale bedrifter der. Vi har sett etter alkoholfri drikke som kan passe til indisk mat. Jeg har funnet en eplemost fra Dyre gård som passer godt, sier han.

Ny gastrobar

Pandemi til tross: Flere enn Gill har åpnet nye steder i området rundt Barcode.

I september åpnet stjernekok­ken Esben

Holmboe Bang The Vandelay. I august åpnet Andreas Viestad og Dag Tjersland Salome. Få skritt unna den nye indiske restaurant­en åpner snart I Baren dørene.

– Ja, vi vet ikke helt når vi åpner. Vi avventer åpningsdag etter pressekonf­eransen 7. januar, forteller Cecilie Ova Nielsen, driftsdire­ktør i Akershusgr­uppen. De driver fra før steder som Kullt, Royal Gastropub, Skansen, Jarmann, Burger Joint og Beer Palace.

– Det blir en hyggelig gastropub i et nytt og spennende område. Akershusgr­uppen var ønsket der nede fordi vi byr på uformell stemning og god mat og drikke. Ikke minst øl! Det er vi glade for og veldig opptatt av. Kjøkkensje­fen vår er fra Portugal. Han er opptatt av havet og nærheten til sjøen, og menyen kommer nok til å gjenspeile det, opplyser Nielsen.

Hun ser frem mot sommeren.

– Vi skal åpne enn stor uteserveri­ng som bader i sol, med skvulpende bølger rett ved. Da håper jeg ting i restaurant­bransjen har normaliser­t seg, avslutter hun.

Situasjone­n til tross er Gill optimistis­k. Han mener at restaurant­en skal klare en omsetning på 20 millioner kroner det første året.

– Da må vi leve opp til standarden på restaurant­ene som ligger rundt, sier han.

 ??  ??
 ??  ?? Anders Gill, kona Amrit Gill og svigerfar Mukhtiar Singh jobber på spreng for å få ferdig restaurant­en.
Anders Gill, kona Amrit Gill og svigerfar Mukhtiar Singh jobber på spreng for å få ferdig restaurant­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway