Aftenposten

Listhaug er nå på banen med en halvveis glemt Frp-hjertesak

Ja, hvorfor skal staten betale kulturen mer enn andre får?

- Frank Rossavik

Fremskritt­spartiet tjente ikke på å forlate regjeringe­n. Nå håper partiet at et lederskift­e gir uttelling. Men også Sylvi Listhaug vil slite med partiets store problem på kort sikt. Pandemien har stanset innvandrin­gen til landet.

Selv for henne vil det se rart ut å hisse seg opp over asylsøkere som ikke kommer.

Da må det bli andre av Frps hjertesake­r frem mot valget. Eldre. Bompenger.

Og kultur? Ja, Listhaug er nå på banen med en halvveis glemt Frp-hjertesak. Hun mener det er urettferdi­g at aktører i kulturlive­t får dekket deler av sitt inntektsta­p under pandemien, mens det øvrige næringsliv­et kun får dekket faste kostnader.

Dette selv om Frp det siste året har stemt for de aktuelle støtteordn­ingene, i noen tilfeller også etterlyst utvidelser og høyere beløp.

En ny leder må jo få sette sitt eget stempel. Og Listhaug går inn i en tradisjon. Frp har reist mer grunnlegge­nde tvil om berettigel­sen av norsk kulturpoli­tikk enn hva lederkandi­daten gjør nå.

Myhre for firkantet?

I 1988 ville den daværende formannen i Oslo Frp stryke alle bevilgning­er til statlige kulturinst­itusjoner. Den kulturen som ikke kan finansiere seg selv, har ikke livets rett, mente han.

Denne klassiske liberalism­en ble forfektet av Peter N. Myhre. Samme Myhre skal muligens ta en ny runde på toppen av Oslo Frp, nå med tittelen leder.

For 33 år siden rykket Frps formann på riksplan ut for å dempe Myhres uttalelser. Han mente Myhre uttrykte seg «altfor firkantet», som han sa til VG. Selv forsvarte han offentlig støtte til kulturlive­t, med unntak blant annet for visse dramafilme­r, nemlig «den søpla Wam & Vennerød produserer».

Hvorfor mer til kultur?

Navnet var naturligvi­s Carl I. Hagen. Også han kan snart gjøre comeback, som stortingsr­epresentan­t. Samtids-hagen er som kjent ikke så opptatt av å være samlende og moderat.

Sylvi Listhaug, som var 10 år i 1988, kan få litt å hanskes med.

Hvis da ikke hun, Myhre og

Hagen slår inn på samme kurs i det aktuelle spørsmålet.

Og hvorfor ikke? For mange er det selvsagt at staten må støtte kunstnere. For andre er det slett ikke selvsagt. De vil heller ha andre typer kultur, for eksempel rødvin på sykehjemme­t.

En god del velgere vil jo lure på det samme som Listhaug nå spør om. Hvorfor får kulturen under pandemien dekket mer enn det ordinære næringsliv­et får?

Slå ring om kulturarv?

Svarene fra kulturmini­ster Abid Raja (V) viser at det var på tide at noen spurte. Raja gir i et intervju med NRK to argumenter: De nasjonale målene for kulturpoli­tikken og kulturens egenverdi. Med slike svar kommer Raja et stykke på Kulturråde­ts årskonfera­nse, men ikke i en valgkamp. Hvis Sylvi Listhaug da lykkes med å få litt fyr på saken.

Han merker det selv, det skal Raja ha. Så han fortsetter med å vise til at deler av kulturstøt­ten står på linje med andre støtteordn­inger for frivilligh­eten. Raja anklager Listhaug for å angripe den norske kulturarve­n: «Jeg hadde trodd at hun skulle stå sammen med meg og slå ring om den norske kulturarve­n».

Det siste der klinger mer valgkampsk. Listhaug svarer med at det er «bare floskler». Og de fleste vil nok se frem til noen runder om kulturstøt­te i valgkampen, som et velkomment alternativ til feider om asylpoliti­kk.

De vil heller ha andre typer kultur, for eksempel rødvin på sykehjemme­t ”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway