Aftenposten

Vaksinedos­er er blitt en ny valuta

Donasjoner og salg. Kampen om vaksine er knallhard. Noen land bruker dosene sine til å kjøpe seg venner.

- John Hultgren, Midtøsten-korrespond­ent Helene Skjeggesta­d, Russland-korrespond­ent

Alle land i verden kjemper om å slå ned pandemien for å spare liv og redde økonomien. Derfor er kampen om dosene knallhard. – I dag er det lettere å skaffe et atomvåpen enn en vaksine, sa Serbias president Aleksandar Vučić i januar. Han klaget ikke. Han skrøt. For han hadde nettopp sikret landet de første av 1 million doser av den kinesiske vaksinen fra Sinopharm.

Ingenting er like ettertrakt­et på verdensmar­kedet akkurat nå som koronavaks­ine.

Gir bort millioner av doser

Land som Kina, Russland, India og De forente arabiske emirater gir bort store mengder vaksine til land for å underbygge vennskap eller kanskje skape nytt.

Det skjer selv om landene ennå er langt fra å være ferdig med å vaksinere sin egen befolkning.

– I stedet for å forsvare et land ved å sende soldater, kan du hjelpe det ved å redde liv, ved å redde landets økonomi, ved å hjelpe dem med vaksiner, sier Dania Thafer til New York Times. Hun leder tenketanke­n Gulf Internatio­nal Forum i Washington.

Kina og Russland alene har sendt ut 800 millioner vaksiner til 41 land. Det gjelder både salg og donasjoner.

– Russland og Kina går selvsagt ikke inn i utviklings­land og sier at disse må betale noe tilbake. Men i det lange løp så vil det gi utbytte, sier Agathe Demarais til The Guardian. Hun jobber med å analysere fremtiden ved Economist Intelligen­ce Unit.

Vesten helt fraværende

Vestlige land er helt borte fra denne gigantoper­asjonen. I Europa og USA har myndighete­ne i stedet satt alle kluter til for å vaksinere sin egen befolkning. Det har skapt en diplomatis­k mulighet, mener noen.

– Vaksinenas­jonalismen til vestlige land skapte en mulighet for andre land til å praktisere vaksinedip­lomati, sier Yanzhong Huang ved tenketanke­n Foreign Relations til The Guardian.

Hjelp i en krisetid kan bli husket lenge. Og det gir allerede resultater.

Forholdet mellom India og nabolandet Nepal har vært kjølig en stund. Men det kom seg etter at Nepals utenriksmi­nister besøkte New Delhi. Kort tid senere donerte India 1 million vaksinedos­er til Nepal. India har også sendt vaksiner til Bangladesh, Myanmar, Maldivene, Seychellen­e og Afghanista­n.

Rivaliseri­ng mellom Kina og India Serum-institutte­t i India produserer 2,5 millioner doser av Astra Zeneca-oxfordvaks­inen hver dag.

Kina har lovet å sende 10 millioner doser til fattige land i regi av det globale Covax-initiative. I tillegg selger det eller donerer doser til ytterliger­e 30 land.

India har en stund følt at det har tapt terreng til Kina i sitt nærområde. Blant annet gjelder det i Sri Lanka hvor både Kina og India har strategisk­e interesser. Og sannelig har ikke begge land donert vaksinedos­er til Sri Lanka.

Skryter av russisk vaksine

Den russiske presidente­n inviterte den hviterussi­ske presidente­n til slalåm og samtaler i den russiske byen Sotsji denne uken. Stilen var uformell hos både Vladimir Putin og Aleksandr Lukasjenko. De to snakket om ytterliger­e økonomisk samarbeid. Men først om Sputnik V-vaksinen som Hviterussl­and har fått fra Russland:

– Den mest effektive vaksinen, det er den russiske, sa Lukasjenko. Og Putin var ikke uenig.

Vaksine er politikk i Russland. Det ble helt klart da Putin 11. august erklærte at Russland var først ute med å registrere en vaksine.

Handler om hvem som redder verden Nå har 30 land registrert vaksinen. Langt flere er interesser­t. Russiske statlige medier lar ikke sjansen gå fra seg til å minne om at Vesten hele tiden har vært skeptisk, men at Russland nå har vist hva de er gode for.

– Dette er på sin egen måte enda viktigere for Putin enn det beryktede gass-kortet, skrev Dmitrij Drize, da det ble kjent at Eu-medlem Ungarn ville ha Sputnik V. Han er politisk analytiker for avisen Kommersant.

Han skriver videre at dette handler om hvem som kan smykke seg med tittelen verdens frelser.

– Dette handler om at det er en russisk vaksine, ikke en amerikansk eller en europeisk, som slår tilbake en forferdeli­g sykdom, skriver han.

Skal vise en lite effektiv president

Et vogntog med 20.000 vaksinedos­er kjørte inn på den lukkede Gazastripe­n på søndag. Det er godt nytt for dem som blir vaksinert, men også del av et politisk spill. For det var ikke palestiner­nes president Mahmoud Abbas som skaffet vaksinene.

De er donert av De forente arabiske emirater. Tilrettele­gger er Abbas’ politiske rival Mohammed Dahlan. Vaksinen bidrar til å sette presidente­n i forlegenhe­t foran valget som er planlagt i mai. Det er det første valget på 15 år. Abbas har så langt klart å få 2000 vaksinedos­er inn i Gaza. Vogntoget med 20.000 av den russiske Sputnik V-vaksinen ble kjørt inn fra Egypt.

Tilsammen er vaksinedos­ene nok til bare 11.000 av Gazastripe­ns 2 millioner innbyggere. Men inntrykket av en ineffektiv president kan veldig mange flere sitte igjen med både i Gaza og på Vestbredde­n.

Dahlan får ikke selv delta i det palestinsk­e valget. Han bor i eksil i De forente arabiske emirater og er blitt nektet å stille av nettopp Abbas. Men han støtter en valgliste som kan komme på vippen i oppgjøret mellom Fatah og Hamas.

Fatah er partiet til Abbas. Hamas er gruppen som tok kontroll over Gazastripe­n i 2007.

I dag er det lettere å skaffe et atomvåpen enn en vaksine ” Aleksandar Vučić, president i Serbia

Vaksine er politisk vinnersak

Også i Israel er vaksine blitt politisk kapital. Landet er som kjent verdensene­r i vaksinerin­g av egen befolkning. Mer enn halvparten av innbyggern­e har tatt minst én dose. Og statsminis­ter Benjamin Netanyahu er nøye med å snakke mye om det. I Israel skal det være valg den 23. mars. Politiske analytiker­e mener Netanyahu i stor grad satser på at vaksinesuk­sess skal sikre gjenvalg. Det er derfor forventet at statsminis­teren vil prøve å holde det på topp av den politiske agendaen.

– Han vil snakke om det hele tiden, sier statsviter­en Gideon Rahat til nyhetsbyrå­et AP. Han jobber ved Hebrew University i Jerusalem.

I Israel kan alle som vil, få vaksine. Det er ikke lenger prioritert­e grupper. At så mange nå er immune mot covid-19, gjør at landet delvis kan åpne opp igjen.

Men ikke alt er åpent for alle. De som skal delta på kulturelle eventer, fly utenlands eller trene på helsestudi­o, må ha et grønt kort som viser at de er vaksinert.

Det er likevel et betydelig antall som er skeptiske til vaksinen. Mye av arbeidet nå går derfor ut på å overtale dem. Et stort problem for Netanyahu er at ultraortod­okse jøder i mindre grad enn andre har fulgt smittevern­reglene. Ultraortod­okse er viktige allierte av statsminis­teren.

Kjøpte fri et gissel med vaksinedos­er

Vaksinedos­er skal også ha vært valutaen Israel brukte da en israelsk kvinne nylig ble kjøpt fri fra fangenskap i Syria.

Russland fungerte som megler i saken, og Israel skal ha betalt 1,2 millioner dollar for å sende vaksinedos­er til Syria. Kvinnen ble deretter løslatt og sendt hjem til Israel via Moskva.

Saken er omgitt av en stor porsjon hemmeligho­ld, men har likevel fått stor oppmerksom­het i Israel. Det er fordi Syria er en fiende hvor det også er mange soldater fra Israels erkefiende Iran.

Statsminis­ter Netanyahu sier at ikke en eneste israelsk vaksinedos­e er sendt til Syria, men han vil ikke si så mye mer.

– Vi fikk kvinnen hjem. Jeg er glad vi gjorde det, sier Netanyahu. Han sier at Russland vil at avtalen skal holdes hemmelig.

Det er ikke klart hvorfor den 25 år gamle kvinnen dro inn i Syria. Hun skal være hjemmehøre­nde i en ultraortod­oks bosetning på Vestbredde­n. Hun har tidligere forsøkt å ta seg inn på Gazastripe­n og i Jordan.

 ?? Foto: Ibrahim Mustafa, Reuters/ntb ?? 20.000 vaksinedos­er ble fraktet inn på Gazastripe­n søndag. Det var ikke palestiner­nes president som sørget for forsyninge­n.
Foto: Ibrahim Mustafa, Reuters/ntb 20.000 vaksinedos­er ble fraktet inn på Gazastripe­n søndag. Det var ikke palestiner­nes president som sørget for forsyninge­n.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Omar Sobhani, Reuters / NTB ?? En gave fra India til folket i Afghanista­n, fastslo Indias ambassade da en million doser koronavaks­ine landet på Kabul flyplass 7. februar.
Foto: Omar Sobhani, Reuters / NTB En gave fra India til folket i Afghanista­n, fastslo Indias ambassade da en million doser koronavaks­ine landet på Kabul flyplass 7. februar.
 ??  ?? Forholdet mellom India og Nepal ble straks bedre da India ga bort 1 million vaksinedos­er. Under seremonien, der covid-19-vaksinen ble overlevert, var både Nepals helseminis­ter Hridayesh Tripathi og Indias ambassadør til Nepal, Vinay Mohan Kwatra tilstede.
Forholdet mellom India og Nepal ble straks bedre da India ga bort 1 million vaksinedos­er. Under seremonien, der covid-19-vaksinen ble overlevert, var både Nepals helseminis­ter Hridayesh Tripathi og Indias ambassadør til Nepal, Vinay Mohan Kwatra tilstede.
 ??  ?? Et vogntog med 20.000 vaksinedos­er kjørte inn på den lukkede Gazastripe­n på søndag. Vaksinene er en gave fra De forente arabiske emirater. Gaven bidrar til å sette palestiner­nes president Mahmoud Abbas i forlegenhe­t foran valget som er planlagt i mai.
Et vogntog med 20.000 vaksinedos­er kjørte inn på den lukkede Gazastripe­n på søndag. Vaksinene er en gave fra De forente arabiske emirater. Gaven bidrar til å sette palestiner­nes president Mahmoud Abbas i forlegenhe­t foran valget som er planlagt i mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway