Aftenposten

Oslos største utested inn i ærverdig bygning

Investorer er ikke redde for å satse på monumental­bygg. Nå skal den gamle Telegrafby­gningen i Oslo huse uteliv.

- Hilde Lundgaard og Signe Dons ( foto)

Se her, da! Ingen andre har dette! Morten Guldvik har åpnet de tunge dørene i Telegrafby­gningen, «festningen» i Prinsens gate, dit folk i en fjern fortid gikk for å sende telegram eller ringe rikstelefo­n.

Nå står utelivsgrü­nderen midt i den 300 kvadratmet­er store ekspedisjo­nshallen og gliser mot marmorvegg­er, en gedigen freske på fondveggen og en glasshimli­ng høyt over det hele.

Han har rett. Oslo mangler ikke utesteder. Men 3200 kvadratmet­er «moderne samfunnshu­s» plassert i et monumental­t steinpalas­s fra 1924 er faktisk noe helt nytt.

En gang var Telegrafen Norges flotteste og dyreste bygg – tegnet av de to arkitekten­e bak Oslo rådhus. Etter hvert ble det hovedkonto­r for Telenor – til det ble kjøpt av private investorer i 2016.

Kontorene i toppetasje­ne ble bygget om og tatt i bruk, mens det i 2019 var snakk om åpning av både mathall og restaurant­er på gateplan.

Så ble det stille.

Helt til finanssels­kapet Arctic Securities la 2,25 milliarder kroner på bordet og sikret seg «festningen» på vegne av en rekke investorer. Da var bygningene totalrenov­ert og kontorene leid ut, mens bruken av første etasje var åpen.

– Vi mener dette er en av Norges råeste kontoreien­dommer, med en del makeløse elementer, sier Kristoffer Røhne, leder for prosjektfi­nansiering i Arctic.

Han viser blant annet til 4–6 meter takhøyde i samtlige etasjer, store flater, unik arkitektur og høy kvalitet.

– Det er svært sjeldent slike eiendommer er tilgjengel­ige. Da muligheten bød, seg tok vi den.

Han har stor tro på at det som skal skje i første etasje, vil bidra til liv både i bygningen og strøket.

Nå er det altså Morten Guldvik og Skagstinds­gruppen som skal trekke folk og inntekter inn i det som stadig er en byggeplass. De driver ni utesteder i Oslo – de fleste på Vulkan.

Her satser de på et sted som holder åpent fra tidlig morgen til langt på natt – og som de har investert 60 millioner på å skape.

Du skal kunne kan ta en kaffe og jobbe, spise en femretter, spille dart med et utvalg på 40 ølsorter – eller danse i det som skal nærme seg nattklubb.

– Og, du kan ta med deg glasset mellom de ulike sonene hvis noen i følget vil videre, forklarer Guldvik mens han viser frem den «60-tallsinspi­rerte vinbaren», én av fem barer, de to restaurant­ene og de separate rommene i underetasj­en som både skal kunne huse møter, konferanse­r og private feiringer.

Rett utenfor kjøkkenet står kjøkkensje­f Thor Konstali med hevet malerkost. Han er hentet fra Grand Hotel og legger ut om menyspekte­ret som skal strekke seg fra «grønn profil» i restaurant­ene via spekemat og norske oster i nattklubbe­n til burgere i spillavdel­ingen.

– Vi satser på en smeltedige­l med noe for alle, sier han. – Og et unikt, historisk miljø, supplerer Guldvik.

Folk vil ikke ha glass og stål, men sjel ” Direktør Andreas Jul Røsjø, Møller eiendom

Det interessan­te er at det ikke lenger er helt unikt at utbyggere går løs på gamle monumental­bygg for å åpne dem og fylle dem med nytt liv.

Det var annerledes da pionéren Carl Erik Krefting i Søylen eiendom overtok den gamle Posthallen litt lenger ned i Prinsens gate i 2006 for å fylle den med handel og servering.

– Folk mente det var på grensen til galskap, minnes han, men må innrømme at det så langt har vært vanskelige­re å få liv i bygget enn han hadde håpet. Men han tenker langsiktig, gleder seg over at flere følger etter og ser at interessen for gamle bygg er økende.

– Men det må bli liv i dem. Ellers har det ingen verdi.

Han får følge av Martin Eia-revheim i Sparebanks­tiftelsen, mannen som i sin tid etablerte utestedet Blå i en gammel fabrikk og forvandlet Christiani­a Sparebanks hovedkonto­r til superpopul­ære Sentralen – et steinkast unna Telegrafen.

I dag gleder han seg over at flere begynner å se kvaliteten­e i de gamle bygningene

og deres historie, ikke minst fordi han er opptatt av bærekraft.

At «sannheten» om at det er billigere å rive enn å bevare må utfordres.

– Vi har bygget det vi trenger. Nå handler det om hvordan vi kan tilpasse det vi har, sier han og registrere­r at stadig nye prosjekter sprenger grenser for hva vi trodde var mulig.

Lei av glass og stål

Et svært aktuelt eksempel er gamle Deichmansk­e hovedbibli­otek, 12.500 kvadratmet­er kronglete bygning med mange restriksjo­ner. Møller eiendom vant budrunden om bygget for 245 millioner kroner i 2020 og har nettopp overtatt formelt.

– Det er jo svart belte i eiendomsut­vikling, erkjenner administre­rende direktør Andreas Jul Røsjø i Møller eiendom om oppgaven han har påtatt seg.

Men firmaet har erfaring med gamle bygninger og mener de skal kunne fylle det med aktivitet. Og de er opptatt av å bevare fremfor å bygge nytt.

– Vi ser en trend der de flotte, gamle bygningene er i søkelyset. Folk vil ikke ha glass og stål, men sjel, sier han.

Og sjel får han i hvert fall nok av i det 90 år gamle biblioteke­t.

Utsatt åpning

Tilbake i Telegrafen er Morten Guldvik glad for at den opprinneli­ge planen om stor åpning 1. mars er skrinlagt.

– Vi satser på å åpne stille og rolig når ting er tilbake til det normale. Og vi håper vi kan bli her i 20 år, sier han og konkludere­r:

– I et slikt bygg må du tenke langsiktig.

 ??  ??
 ??  ?? De færreste har satt sine ben i Telegrafby­gningen fra 1924 i Kvadrature­n. Men nå er snart Oslos største utested, med plass til 1000 gjester, klart.
De færreste har satt sine ben i Telegrafby­gningen fra 1924 i Kvadrature­n. Men nå er snart Oslos største utested, med plass til 1000 gjester, klart.
 ??  ?? Den gamle Telegrafen var i sin tid Oslos dyreste og flotteste bygning, tegnet av rådhusarki­tektene Magnus Poulsson og Arnstein Arneberg. Dette glasstaket kan man se i den gamle ekspedisjo­nshallen.
Den gamle Telegrafen var i sin tid Oslos dyreste og flotteste bygning, tegnet av rådhusarki­tektene Magnus Poulsson og Arnstein Arneberg. Dette glasstaket kan man se i den gamle ekspedisjo­nshallen.
 ??  ?? Den gedigne ekspedisjo­nshallen der folk kom inn for å sende telegramme­r, er foreløpig en byggeplass. Men for Morten Guldvik blir dette sentrum som skal binde alle sonene i utestedet hans sammen.
Den gedigne ekspedisjo­nshallen der folk kom inn for å sende telegramme­r, er foreløpig en byggeplass. Men for Morten Guldvik blir dette sentrum som skal binde alle sonene i utestedet hans sammen.
 ??  ?? Ombygginge­n har skjedd i nært samarbeid med byantikvar­en, og en del av det originale interiøret er beholdt. Som denne trappen i det som skal bli en vinbar.
Ombygginge­n har skjedd i nært samarbeid med byantikvar­en, og en del av det originale interiøret er beholdt. Som denne trappen i det som skal bli en vinbar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway