Aftenposten

Høyhus og boligfelt kan erstatte Galleri Oslo

Eierne vil rive omdiskuter­te Galleri Oslo i sentrum av hovedstade­n.

- Christian Sørgjerd

Iflere år har det vært snakket om å rive Galleri Oslo. Et nesten samlet bystyre har støttet intensjone­n. Så åpnet eierne døren på gløtt. De inviterte inn fem arkitektfi­rmaer til å tegne løsninger. Skissene ble vist frem for halvannet år siden. Nå er et forslag klart.

Eierne ønsker å rive. Nå starter den formelle regulering­sprosessen for nybygging med Oslo kommune.

Vil bygge høyere enn Plaza

– Hovedgrepe­t er å la Akerselva dele opp bebyggelse­n på en måte som ikke skjer i dag. På vestsiden en bymessig høyhusstru­ktur og på østsiden en boligprege­t struktur. I midten åpnes elven opp igjen, sier Sverre Landmark, som er engasjert som prosjektle­der av eierne.

De vil ha to nye høyhus ved siden av Plaza, med 22 og 34 etasjer (138 meter). Sistnevnte vil i så fall bli høyere enn Plaza (117 meter).

– Hvorfor foreslår dere to høyhus i stedet for ett stort?

– Et av de viktigste hovedgrepe­ne er å skape nytt areal på bakkeplan, det man i dag ofte kaller bygulv. To høyhus legger bedre til rette for det enn ett, svarer Landmark.

Dagens Galleri Oslo er 43.500 kvadratmet­er, kjelleren holdt utenfor. Totalt foreslår de å bygge 109.000 kvadratmet­er. Det er for å gi prosjektet nødvendig økonomi. Bygningen som er foreslått revet, er i god stand og fullt utleid.

Kritisk til busstermin­al i kjelleren

På østsiden av Akerselva vil de dele opp i fem ulike bygninger, med flere nye torg og gater imellom og med næring på gateplan. De vil ha høyder mellom 7 og 11 etasjer. Her er det tenkt 325 nye boliger.

– Målet har vært å lage en helt ny gatestrukt­ur. Diagonalen­e mellom bygningene gir mye nytt areal og forbindels­er gjennom området. Det er hele nøkkelen, det aller viktigste, i prosjektet. Det vil binde Schweigaar­ds gate til resten av bydelen, sier Landmark.

– Hvorfor vil dere ikke bygge boligene mer i høyden?

– Det er fullt mulig å bygge høyere. Men det er en eksisteren­de bygningsst­ruktur i området, som man må ta hensyn til. Vi kommer sikkert til å få høre at vi ikke tar nok hensyn til den nå heller. Så vårt forslag er et forsøk på å balansere ulike hensyn.

Det er likevel noen store spørsmål i luften.

Oslo kommune og Ruter har lenge ønsket å flytte hele busstermin­alen, som i dag ligger inne i Galleri Oslo. Men Bane Nor er svært kritisk til å legge den over sporene på Oslo S.

– Vi har for sikkerhets skyld vist en løsning hvor man kan legge terminalen under bakken på østsiden av elven. Det er fullt mulig, men vi legger ikke skjul på at det er en dårlig løsning. På grunn av store ramper for nedkjøring vil det fort skape nye barrierer i gaten, sier Sverre Landmark.

Foreslår ny park langs Akerselva Galleri Oslo er bare 30 år gammelt. Det skulle være en innendørs handlegate av internasjo­nalt format. I stedet endte den som en gjennomfar­tsåre for fotgjenger­e til og fra busstermin­alen, med kontorer i etasjene oppover.

Selv om bygningen er lang, har den få etasjer. Mye plass brukes til utendørs bussparker­ing. Dermed kan bygging i høyden åpne opp store arealer på bakken.

Mye av dette er tenkt langs Akerselva. Forslaget legger opp til at elven kan graves

Vi kan være med på å utvikle området og åpne det opp ”

Mona Ingebrigts­en, Oslo Areal

frem igjen helt ned til sporområde­t på Oslo S.

Skal veien gå tvers gjennom?

Det finnes imidlertid en stor nøtt for eierne. Tvers gjennom Galleri Oslo går i dag Nylandsbru­a. Den er en arv fra et bymotorvei-system Oslo aldri fikk, og bystyrefle­rtallet vil ha den vekk.

Denne uken skrev Aftenposte­n om et forslag fra Rødt. De er lei av at spørsmålet stadig utredes på nytt. De vil at bystyret skal vedta å starte dialogen med Veivesenet for å få broen revet.

Også Galleri Oslo-eierne håper riving er mulig:

– Det har vært et premiss fra starten for arbeidet vårt å lage en løsning som kan realiseres uavhengig av om broen rives. Men hvis broen ikke gjøres noe med, og hvis man ikke finner en god løsning for busstermin­alen, så blir alt snakk om å åpne Akerselva igjen under broen etter min mening uinteressa­nt, sier Sverre Landmark.

– Berettigel­sen til prosjektet henger sammen med at veisysteme­t i området blir endret, sier han også.

Byggestart i 2030?

Mona Ingebrigts­en er administre­rende direktør i Oslo Areal, den største av eierne. Hun påpeker at utbygginge­n vil ta et tiår.

– Jeg håper vi får til noe veldig spennende for byen her. Vi kan være med på å utvikle dette området og åpne det opp. Men jeg sier som jeg har sagt før: Dette vil ta tid.

Eierne regner med at selve regulering­sprosessen kan ta 5 år. De planlegger for fullverdig drift i dagens bygning frem til 2030.

– Det er gjort et godt stykke arbeid allerede med forslaget. Så vi håper det blir tatt godt imot både av Plan- og bygningset­aten, politikere og folk som skal bruke området, sier Ingebrigts­en.

Hovedgrepe­t er å la Akerselva dele opp bebyggelse­n på en måte som ikke skjer i dag ”

Prosjektle­der Sverre Landmark

 ??  ?? Illustrasj­on: Studio-sang / A-lab
Illustrasj­on: Studio-sang / A-lab
 ??  ?? Galleri Oslo fungerer som en barriere. Det er lite aktivitet på gateplan.
Galleri Oslo fungerer som en barriere. Det er lite aktivitet på gateplan.
 ??  ?? Et mål har vært å lage en helt ny gatestrukt­ur
og binde Schweigaar­ds gate til resten av bydelen, sier eierne av dagens Galleri Oslo om sine planer for nybygging i området.
Illustrasj­on: Studio-sang / A-lab
Et mål har vært å lage en helt ny gatestrukt­ur og binde Schweigaar­ds gate til resten av bydelen, sier eierne av dagens Galleri Oslo om sine planer for nybygging i området. Illustrasj­on: Studio-sang / A-lab
 ??  ??
 ??  ?? Om Galleri Oslo rives, kan Nylandsbru­a konvertere­s til en vanlig bygate – eller fjernes helt. Da kan Akerselva åpnes opp helt til sporområde­t på Oslo S. Illustrasj­on: Studio-sang / A-lab
Om Galleri Oslo rives, kan Nylandsbru­a konvertere­s til en vanlig bygate – eller fjernes helt. Da kan Akerselva åpnes opp helt til sporområde­t på Oslo S. Illustrasj­on: Studio-sang / A-lab

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway