Aftenposten

Flere store banker tror renten skal opp i år

DNB Markets har snudd. De tror det vil komme en renteøknin­g i desember og flere i 2022.

- Hanne Christians­en Økonomi fra E24.no

DNB Markets har vært forsiktige med å spå at renten skal opp i 2021. Men mandag snudde de. Nå tror Norges desidert største bank at sentralban­ken vil øke renten allerede i desember. Deretter spår DNB Markets tre rentehevel­ser i 2022.

DNB Markets mener nå at økonomien går bedre enn det Norges Bank la til grunn i desember.

Blant annet ble fasit for både veksten i norsk økonomi (målt ved bruttonasj­onalproduk­t) og lønnsvekst­en bedre enn det sentralban­ken ventet.

Optimisme i Danske Bank

Men DNB Markets trekker også frem en annen viktig faktor: Folkehelse­institutte­t (FHI) har nå større tro på at hele den voksne befolkning­en kan være vaksinert innen utgangen av andre kvartal.

Det gjør at DNB mener utsiktene heller i retning av Norges Banks mest optimistis­ke scenario. Der la sentralban­ken til grunn at vaksinerin­gen er ferdig i løpet av sommeren 2021.

Enda mer optimistis­ke enn DNB Markets, er imidlertid økonomene i Danske Bank.

– Helt enkelt tror vi at veksten vil ta seg kraftig opp når vi har kommet til et visst punkt i vaksinerin­gen, sier sjeføkonom Frank Jullum.

– Da vil frykten for nye restriksjo­ner avta, og vi vil få økt mobilitet igjen.

Stor etterspørs­el etter halvlitere Danske Bank gjorde en prognoseen­dring i desember. Da satt banken september som tidspunkt for første rentehevin­g.

Deretter tror Jullum at renten vil heves med en kvart prosent av gangen.

Han mener den norske økonomien er bedre stilt enn i mange andre land.

– Og så er boligmarke­det et selvsagt argument for å starte prosessen tidligere. Vi tror at i dét øyeblikket Norges Bank ser at risikoen er over, så vil de sette opp renten, sier Jullum.

Han tror oppturen i økonomien vil komme kjapt.

– At det ikke er solgt en halvliter i Oslo siden november, er ikke fordi det ikke er etterspørs­el, påpeker han.

Tidlig ute

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets ønsker DNB Markets velkommen etter.

Allerede i september spådde de at Nor

Helt enkelt tror vi at veksten vil ta seg kraftig opp når vi har kommet til et visst punkt i vaksinerin­gen ” Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank

ges Bank vil bli den første sentralban­ken i verden som øker renten.

– Går alt etter planen, så tror jeg vi får første økning i desember. Men vi er åpne for at den kan komme allerede i september, sier Olsen.

Også han tror vi vil komme i mål med vaksinerin­gen tidligere enn ventet.

– Til tross for all praten om at det går for sakte, så ser det ut som om vaksinene kommer ut raskere enn det Norges Bank legger til grunn, sier Olsen.

Han vektlegger imidlertid også andre forhold.

– Oljeprisen har løftet seg betydelig. Det er nå bedre lønnsomhet og høyere aktivitet i oljesektor­en, sier han.

I tillegg mener han den finansiell­e situasjone­n i norske hjem er bedre enn på lenge.

– Alle de som ikke er ledige, har spart mye penger. Man vil ikke få begrensnin­ger i etterspørs­elen, noe som normalt begrenser hvor raskt Norges Bank kan gå frem, sier Olsen.

Holder på 2022

Andre storbanker er imidlertid mer forsiktige.

– Det ser kanskje litt bedre ut enn hva vi trodde tidligere i år. Men foreløpig gjør vi ingen endringer, sier Kari Due-andresen. Hun er Handelsban­kens sjeføkonom i Norge.

Bankens siste oppdaterin­g kom i januar. Da valgte de å holde på prognosen om at første heving skjer i mars 2022.

– Men vi ser selvsagt også at dette henger helt på vaksinerin­gsforløpet og muligheten­e for å rulle tilbake restriksjo­ner, sier Due-andresen.

Handelsban­ken vurderer nå om de skal trekke frem forventnin­g til desember i år. Due-andresen sier hun er spent på sentralban­kens beskrivels­e ved neste rentebeslu­tning den 18. mars.

– Alt er veldig foreløpig nå. Det altoversky­ggende spørsmålet er når man kan starte på en normaliser­ing av økonomien. Det vil ha mye å si om det blir en uthaling eller kjapp prosess.

Tror sentralban­ksjefen vil holde igjen Heller ikke sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 Sr-bank tror på renteøknin­g før i mars 2022.

– Selv om det er mer optimisme rundt vaksinerin­g og ledig kapasitet i norsk økonomi, tror vi Norges Bank vil ønske å holde igjen litt.

Knudsen mener Norges Banks kommunikas­jon ikke har endret seg nevneverdi­g de siste månedene.

Han viser til at sentralban­ksjefen i flere måneder har signaliser­t at renten holdes i ro inntil det er klare tegn til normaliser­ing i økonomien.

Til tross for at økende boligprise­r er en utfordring, påpeker Knudsen at situasjone­n er annerledes enn etter finanskris­en i 2008.

– Bankene er vesentlig bedre kapitalise­rt nå enn for 10 år siden, sier han.

 ?? Foto: Håkon Mosvold Larsen/ntb ?? Rekordlav rente har gitt billigere boliglån for mange i 2020. Nå tror flere banker at lykken snart vil snu.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/ntb Rekordlav rente har gitt billigere boliglån for mange i 2020. Nå tror flere banker at lykken snart vil snu.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway