Aftenposten

Krigen mot seksuell trakasseri­ng blir langvarig

-

Tre av fire kvinnelige menige og studenter i Forsvaret har opplevd seksuell trakasseri­ng. En av tre kvinner i førstegang­stjenesten har møtt uønsket seksuell adferd. Rundt halvparten av alle kvinnene i Forsvaret er blitt seksuelt trakassert, mot 14 prosent av mennene.

Dette er bare noen av de sørgelige funnene fra fjorårets Most-undersøkel­se (mobbing og trakasseri­ng). Rapporten ble lagt frem mandag. En skal åpenbart være nokså tykkhudet for å være kvinne i Forsvaret. Særlig om en er ung.

Både forsvarsmi­nister Frank Bakke-jensen og forsvarssj­ef Eirik Kristoffer­sen er skuffet. De hadde håpet på raskere resultater. Når sant skal sies, hadde de fortjent det.

Forsvaret tok selv initiative­t til den første Most-undersøkel­sen i 2018. Resultaten­e var nedslående.

Holdninger skulle endres. En arbeidsgru­ppe utformet nye retningsli­njer. Varslingss­ystemet ble oppdatert og synliggjor­t. Ledere på alle nivåer fikk ny kompetanse og nytt ansvar. Forsvaret inngikk et samarbeid med

Likestilli­ngs- og diskrimine­ringsombud­et. Det ble opprettet en prosjektst­illing som skal følge opp tiltakene. For å nevne noe.

En kan kritisere Forsvaret for å ha latt en slik kultur etablere seg, men ikke for å se en annen vei når det først har gått så galt. Da Ombudsmann­snemnda for Forsvaret leverte sin årsrapport for 2019 til Stortinget i fjor, uttrykte den tilfredshe­t med at problemene ble tatt alvorlig.

Særlig fornøyd var nemnda med at Forsvaret iverksatte omfattende tiltak i løpet av svært kort tid. Den understrek­et imidlertid at arbeidet må styrkes og videreføre­s. Tallene som ble publisert denne uken, bekrefter behovet for det.

Et lite lyspunkt er det at forekomste­n av både mobbing og seksuell trakasseri­ng er noe lavere i 2020 enn i 2018. Men nedgangen er minst blant unge kvinner, som er den mest utsatte gruppen.

Det viser at en kultur ikke endres i en håndvendin­g. Det blir som å manøvrere en diger fregatt i høy hastighet. Det tar tid å endre kurs, for ikke å snakke om å stanse.

Forsvaret må forberede seg på langvarig krig mot mobbing og seksuell trakasseri­ng.

En skal åpenbart være nokså tykkhudet for å være kvinne i Forsvaret ”

 ??  ?? Forsvarssj­ef Eirik Kristoffer­sen har en stor jobb foran seg.
Forsvarssj­ef Eirik Kristoffer­sen har en stor jobb foran seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway