Aftenposten

Det «heldige» kullet som fikk gode karakterer selv om de ikke lærte så mye

Så var det det året da alle fikk gode karakterer og slapp eksamen slik at kullet før dem ble utkonkurre­rt på alle studieplas­sene. Men er systemet fornuftig ellers?

- Therese Sollien, kommentato­r

Kan hende tiden er moden for en g jennomgang av hva som ligger til grunn for opptak til høyere studier, koronakara­kterer eller ei ”

Tenk deg å tilhøre det ungdommen kaller 00-kullet – altså elevene som ble født i år 2000. De gikk ut av videregåen­de skole året før pandemien traff. Det året var det ikke noen hjemmeskol­e og tilhørende sympatikar­akterer. Eksamen måtte de også ha.

Skriftlig eksamen trekker gjennomsni­ttskarakte­rene ned. Muntlig eksamen trekker litt opp.

I fjor gikk det inflasjon i standpunkt­karakteren­e, og eksamen ble avlyst. I år er skriftlig eksamen avlyst, men muntlig eksamen skal avholdes for avgangskul­let. Dobbel bingo for årets kull, altså.

I sum er det en oppskrift på en vanskelig situasjon for 00-kullet. Lærere oppgir at de føler på et økt press fra både skoleledel­se og foreldre til å la elever bestå eller få bedre karakterer enn det er faglig grunnlag for. Det er ikke egentlig noe nytt, men 70 prosent av lektorene sier at presset ble større på grunn av korona.

Opptakskra­vene til høyere utdannelse fikk et realt byks i fjor som resultat. Så hva skal man gjøre da?

Surt for noen uansett

Et forslag som har fått luft under vingene blant det vidgjetne 00-kullet, er å dele inn opptaket til høyere utdannelse i tre bolker: én bolk for 00-kullet, en annen for 01-kullet og en tredje for 02-kullet. Slik kan elevene konkurrere på like fot med sitt eget kull istedenfor å måtte konkurrere med kullene som har fått kunstig høye karakterer på grunn av krisen.

Undervisni­ngsministe­r Guri Melby (V) og forsknings­minister Henrik Asheim (H) sier at de ikke har sett på om noe slikt er teknisk mulig.

En annen mulighet er å holde eksamenska­rakterene utenfor for alle sammen.

Surt for den lille andelen som fikk bedre karakter på eksamen enn på standpunkt, selvsagt. Og hvordan vil det påvirke neste års kull?

Dårlig bagasje til neste stopp

Uansett hva ministrene bestemmer blir det urettferdi­g for noen. Dypest sett er det koronakull­ene som sitter igjen med svarteper. De får kanskje bedre karakterer, men de lærer mindre enn kullene før dem. Seks av ti elever i Oslo-skolen mente læringsutb­yttet var dårligere i fjor, selv om karakteren­e gikk opp.

Hva slags ballast har de med seg til høyere utdannelse? Hvis de i tillegg kommer inn på studier de kanskje ellers ikke ville kommet inn på, hvordan vil det gå med dem på universite­tet?

I år har politikern­e altså konkludert med det følgende: Årets undervisni­ng er god nok til å gi vitnemål som skaper grunnlag for opptak til høyere studier og godkjent fagutdanne­lse på yrkesfag. Men den er likevel så dårlig at man ikke kan ha eksamen.

Privatist-racet

I fjor var svaret fra politisk hold å opprette 4000 nye studieplas­ser. Det blir videreført i år.

Selv i normale år sitter elever over hele landet og tar opp fag som privatiste­r for å komme inn på de mest populære studieretn­ingene. De får poeng for å gjennomfør­e førstegang­stjeneste, og de får alderspoen­g bare ved å bli eldre. I tillegg kommer realfagspo­eng, språkpoeng og kjønnspoen­g ved enkelte studieretn­inger.

Ikke alt av dette er særlig klokt. I perspektiv­talen tidligere denne måneden trakk finansmini­ster Jan Tore Sanner (H) frem nettopp betydninge­n av å få unge tidligere ut i yrkeslivet når eldrebølge­n kommer.

Andre opptakskri­terier? Opptakskra­vene til de mest attraktive studieretn­ingene er så høye at man ikke engang kommer inn med blanke seksere i snitt på vitnemålet. Årets krise får frem hva slags beinhard konkurrans­e det er. Helt uten koronakris­e kan man spørre seg hvor hensiktsme­ssig det er å ha et system der deler av metoden for å komme inn på et studium, er å vente på at alderspoen­gene tikker inn.

Fortsetter inflasjone­n i karakteren­e, vil andre opptakskra­v til høyere utdannelse tvinge seg frem. I USA må man gjerne vise til aktivitete­r utenfor skolegange­n, legge ved et anbefaling­sbrev og skrive en rørende søknad for å komme inn på universite­tet. Det er ikke nødvendigv­is noe mer rettferdig.

Ikke alle kan bli lege, psykolog eller tannlege. Man kan tenke seg flere metoder for å unngå at folk ikke kaster bort verdifulle år på å forbedre allerede eksepsjone­lt gode karakterer. Loddtrekni­ng blant dem som er best kvalifiser­t, kanskje?

Urettferdi­g blir det nok uansett. Men kan hende tiden er moden for en gjennomgan­g av hva som ligger til grunn for opptak til høyere studier, koronakara­kterer eller ei.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway