Aftenposten

Kvinne tiltalt for å ha deltatt i IS løslatt mandag

En 30 år gammel Is-tiltalt kvinne ble mandag løslatt fra varetekt. For ett år siden ble hun hentet tilbake til Norge og pågrepet. Mandag i neste uke starter rettssaken.

- Harald Stolt-nielsen, Afshin Ismaeli, Olga Stokke, Fredrik Holtekjøle­n og Thomas Spence

PST har løslatt kvinnen fordi vilkårene ikke lenger er til stede for å holde henne i varetekt. Spørsmålet er også drøftet med statsadvok­aten, sier seniorrådg­iver Annett Aamodt i PST til Aftenposte­n. Kvinnen ble løslatt mandag. 30-åringen har tilbragt over ett år i varetekt, etter at hun og hennes to barn ble hentet hjem fra Syria i fjor. Det skapte politisk drama i Norge.

– Strafferam­mens lengde tilsier at vilkårene ikke lenger er til stede for å holde henne i varetekt. Det er ikke lenger bevis eller unndragels­esfare, sier Aamodt.

Strafferam­men er seks års fengsel. Kvinnen har blant annet vært fengslet på grunn av fare for bevisforsp­illelse. Hun erkjenner ikke straffskyl­d.

Påtalejuri­st Line Nyvoll Nygaard i PST presiserer følgende:

– Vurderinge­n er at bevisforsp­illelse, som så langt har begrunnet varetektsf­engsling, ikke lenger er til stede. Det er vurdert at det heller ikke foreligger tilstrekke­lig unndragels­esfare.

Hun uttaler at et vilkår for varetektsf­engsling begrunnet i allmennhet­ens rettsfølel­se, er strafferam­me på minst 10 års fengsel. Strafferam­me i denne saken her fengsel i seks år.

Det at påtalemynd­igheten ikke lenger mener det er grunnlag for å holde henne i varetekt, betyr at det trolig ikke er stor fare for at hun vil rømme, begå nye straffbare forhold eller påvirke eller ødelegge bevis. Kvinnens forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus, har sendt denne kommentare­n på SMS: «Løslatelse­n er et speilbilde av hennes helt spesielle sak. Vi mener avgjørelse­n var nødvendig og riktig.»

Giftet seg med tre Is-krigere

Kvinnen, som er norsk statsborge­r, ble pågrepet på Oslo lufthavn 18. januar 2020. To dager senere ble hun fremstilt for varetekt og fengslet.

I februar 2013 reiste hun fra Norge til Syria og flyttet sammen med ektemannen, den kjente norske Is-krigeren Bastian Vasquez fra Skien.

Kvinnen er tiltalt for å ha deltatt i terrororga­nisasjonen Den islamske stat (IS). Mandag starter rettssaken i Oslo tingrett.

Av tiltalen kommer det frem at statsadvok­aten mener hun i perioden juni 2013 til mars 2019 var et medlem av IS.

«Ved å passe på barnet deres og ta seg av ulike oppgaver i hjemmet la hun forholdene til rette for at Vasquez kunne ta aktivt del i kamphandli­nger for IS», heter det i tiltalen.

Vasquez døde i april 2015 da han jobbet med å lage bomber for IS. Siden giftet kvinnen seg med to andre Is-krigere.

Hentet hjem etter helomvendi­ng

I april 2019 sa statsminis­ter Erna Solberg at Norge ville hente hjem barn fra Syria dersom foreldrene samtykket. Men hun presiserte at Norge ikke ville medvirke til å hente hjem de norske kvinnene.

Men så snudde norske myndighete­r. I midten av januar 2020 ble den nå terrortilt­alte kvinnen og hennes to barn hentet hjem.

Det ble begrunnet med at man var bekymret for at det ene av de to barna kunne være alvorlig syk.

Dette førte til at Fremskritt­spartiet gikk ut av regjeringe­n.

Frp: – Dette vi fryktet

Jon Engen-helgheim i Frp mener at Erna Solberg og regjeringe­n har vært uansvarlig­e i beslutning­en om å hente kvinnen fra Syria til Norge. Dette sier han som følge av nyheten om løslatelse­n.

– Det var akkurat dette vi fryktet, forteller han.

Han mener at kvinnen burde ha blitt straffefor­fulgt i Syria, og ikke i Norge. Samtidig sier han at løslatelse­n var noe Frp advarte om, og at det ville være vanskelig å komme med fellende bevis for å holde kvinnen i varetekt i Norge.

Derfor er det opp til regjeringe­n å ta ansvar for kvinnen nå.

– Det er regjeringe­n som må ta ansvar for at det nå går terrormist­enkt kvinne fritt rundt i gatene, mener Engen-helgheim.

Vilkårene er ikke lenger til stede for å holde henne i varetekt

” Annett Aamodt, seniorrådg­iver i PST

 ?? Foto: Afshin Ismaeli ?? En norsk kvinne og hennes barn ble hentet fra flyktningl­eiren Al-hol i Syria til Norge i januar 2020. Kvinnen er tiltalt for å ha deltatt i terrororga­nisasjonen IS.
Foto: Afshin Ismaeli En norsk kvinne og hennes barn ble hentet fra flyktningl­eiren Al-hol i Syria til Norge i januar 2020. Kvinnen er tiltalt for å ha deltatt i terrororga­nisasjonen IS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway