Aftenposten

Foreslår Resett-skribent på fjerdeplas­s for Oslo Frp

Maria Zähler represente­rer «en ny generasjon Frp-ere», sier partiet. Partiveter­an Carl I. Hagen har de ikke funnet plass til på stortingsl­isten i Oslo.

- Christian Sørgjerd Thomas Spence

Oslo Frp la tirsdag frem et nytt forslag til liste for høstens stortingsv­alg. På fjerdeplas­s foreslår nominasjon­skomiteen å sette Maria Zähler. Hun er et ubeskrevet blad i Frp-sammenheng. Zähler har i flere år skrevet for det innvandrin­gskritiske nettstedet Resett. Nettstedet presentere­r henne som «journalist og kommentato­r».

Zähler, som er født i 1992, var opprinneli­g foreslått på 10. plass. Nå har nominasjon­skomiteen stokket om på listen og foreslått henne på 4. plass.

Oslo Frp har i dag to representa­nter på Stortinget.

Ferskt medlem av Frp

«Zähler represente­rer en ny generasjon Frp-ere som vil være med å styre landet», skriver partiet i en pressemeld­ing. Hun meldte seg inn i Frp i 2019 og ble nylig valgt som leder av lokallaget i Grünerløkk­a bydel.

– Jeg er beæret over å bli foreslått og innstilt. Det er jeg klar for, forteller Zähler til Aftenposte­n.

Selv om hun relativt nylig meldte seg inn i Frp, forteller hun at engasjemen­tet startet i tenårene.

– Personlig frihet var min inngangspo­rt til politikken. Jeg ble spesielt inspirert av Siv Jensen. Jeg var nok predispone­rt for å havne i Høyre på grunn av familiebak­grunnen min. Men jeg ble inspirert av Siv og hadde en reise gjennom årene, som endte med at jeg meldte meg inn, forteller Zähler.

– Innvandrin­gspolitikk var også utslagsgiv­ende for det. Der mener jeg de andre partiene, også Høyre, har vært for veike, sier hun også. «Trans, Frp-er og stolt av det»

Zähler har det siste året bygget opp en politiker-side på Facebook for seg selv, med 8000 følgere. På bloggen sin har hun tidligere beskrevet seg selv som «trans, Frper og stolt av det».

Hun beskriver seg der som en utypisk Frp-er. En som kolliderer med bildet en del hun møter, har av partiet:

«Vi som er patrioter, tror på nasjonalst­aten, en streng innvandrin­gspolitikk, familiever­dier og personlig frihet, vi er nærmest en pariakaste for de verste utskuddene på ytre venstre», skriver hun.

At hun valgte å skrive for Resett, forklarer hun slik:

– Da jeg startet å skrive der, var det fordi jeg ble forespeile­t at det var et prosjekt som skulle gi et korrektiv fra høyre og til de etablerte mediene. Så vet jeg veldig godt at det er mye som er skrevet og gjort hos Resett som jeg ikke er enig i eller står inne for, sier Zähler, før hun legger til:

– Det trenger jeg heller ikke gjøre. Jeg står for det jeg har skrevet.

Hun forsvarer fortsatt valget om å skrive for nettstedet.

– Det er elementer blant publikum hos Resett som er frustrerte og har problemer med en del av det som skjer i norsk offentligh­et. Jeg represente­rer et mer moderat standpunkt, og jeg mener det kan være nyttig å ha kontakt med disse elementene for å vise at man kan delta i samfunnsde­batten på en konstrukti­v måte, sier Zähler.

Fant ikke plass til Carl I. Hagen Partiveter­an Carl I. Hagen hadde i forkant meldt sin interesse for å stå på listen, men nominasjon­skomiteen har ikke funnet plass til ham. Hagen forteller Aftenposte­n at han ikke er skuffet av den grunn.

– Det var som forventet. De har rykket opp Tybring-gjedde og satt opp Jon EngenHelgh­eim. Jeg har støttet begge deler. I hovedsak har de fulgt den gamle nominasjon­skomiteens liste med Aina Stenersen på tredje plass. – Håpet du å komme inn på listen?

– Jeg har lagt til grunn hele tiden at de bruker det som kom fra den forrige nominasjon­skomiteen. Nå ble det plutselig mann på første og annenplass. De kan ha følt behov for en kvinne på tredje plass.

– Jeg har alltid vært mot kvotering og ment at den beste skal stå på listen uansett kjønn, sier han også. – Stiller du til kamp mot Stenersen?

– Jeg avventer reaksjonen fra lokallagen­e og om det er noen lokallag som fortsatt vil ha en erfaren, avdanket politiker som meg. Hvis noen av lokallagen­e tror at jeg på kampplass kan få noen ekstra stemmer, så vurderer jeg fortsatt å stille.

Tybring-gjedde og Helgheim på topp På førsteplas­s på Oslo Frps liste er nåværende stortingsr­epresentan­t Christian Tybring-gjedde foreslått.

På annenplass er Jon Engen-helgheim foreslått. Han er i dag innvandrin­gspolitisk talsperson i partiet og stortingsr­epresentan­t fra Buskerud, men han tapte før jul kampen om renominasj­on i hjemfylket sitt.

På tredjeplas­s er Aina Stenersen foreslått. Hun sitter i dag i partiets bystyregru­ppe i Oslo.

Oslo Frp måtte utsette nominasjon­en av stortingsl­iste i vinter etter bråk i fylkeslage­t. Det endte med at daværende fylkeslede­r Geir Ugland Jacobsen ble ekskludert og fylkeslage­t satt under administra­sjon.

Da partileder Siv Jensen nylig varslet at hun gir seg og ikke ønsket gjenvalg, ble det behov for å gjøre endringer på listen.

Stortingsl­isten til Oslo Frp skal vedtas 13. mars. Fra Ullern Frp er både Carl I. Hagen og kona Eli Hagen valgt som delegater.

– Hva Eli stemmer, vet ikke jeg. Hun er en selvstendi­g dame som du vet, sier Hagen.

 ?? Foto: Skjermdump fra Facebook ?? Maria Zähler har det siste året profilert seg kraftig som Frp-politiker på Facebook.
Foto: Skjermdump fra Facebook Maria Zähler har det siste året profilert seg kraftig som Frp-politiker på Facebook.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway