Aftenposten

Nytt forslag fra Miljødirek­toratet kan tvinge Ruter over på diesel

Nye anbefaling­er fra Miljødirek­toratet blir møtt med hard kritikk fra flere kanter.

- Sigrid Gausen

Miljødirek­toratet kom nylig med nye anbefaling­er for offentlig innkjøp. Det har skapt problemer for kommuner som har sett til flytende biodrivsto­ff som en måte å gjøre klimakutt.

Direktorat­et har sammen med direktorat­et for forvaltnin­g og økonomisty­ring (DFØ) lansert nye anbefaling­er for innkjøp av tungtransp­ort.

Anbefaling­ene er til de som gjør innkjøp for det offentlige.

Miljødirek­toratet ønsker ikke lenger å fremme flytende biodrivsto­ff.

Dette får blant annet byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Berg (MDG), til å reagere.

– Bærekrafti­g og palmeoljef­ritt biodrivsto­ff kutter utslipp. Det er helt uforståeli­g at regjeringe­n ber oss om å bruke mer fossilt drivstoff, sier hun til Aftenposte­n.

Anbefaling­en gjør at byrådet må vurdere om Ruters busser nå skal gå fra biodrivsto­ff til fossilt drivstoff.

– Fritt frem å følge anbefaling­ene

Berg mener at denne politikken vil gjøre at Norge går glipp av tonnevis med utslippsre­duksjoner, som kunne brakt landet nærmere målene i Parisavtal­en.

– Regjeringe­n har ikke engang tatt seg bryet med å vurdere hvor store utslippsre­duksjoner Norge går glipp av, sier Berg.

Klimaminis­ter Sveinung Rotevatn (V) sier forslaget fra Miljødirek­toratet kun er en anbefaling. Byrådet trenger ikke følge det, om de ikke vil.

– Oslo kommune kan fortsette å anskaffe biodrivsto­ff, om de vil det. De kan velge å la være å følge anbefaling­en, om de ønsker det, sier han.

Drivstofft­ilbydere har krav om at en fast andel av omsetninge­n skal komme fra salg av flytende biodrivsto­ff. Dette kalles omsetnings­kravet. Det ligger i dag på 24,5 prosent.

Rotevatn sier han vil råde kommunen til å ha en god avtale med dem som selger drivstoffe­t, om de velger å fortsette med bruk av biodrivsto­ff.

– Da er det viktig at det biodrivsto­ffet kommer i tillegg til omsetnings­kravet. Om de klarer å lande en slik avtale, vil det kunne ha en effekt på klima, sier han.

Dette er ordningen Berg ønsker for Oslo kommune og andre som ønsker å fortsette å bruke transport som går på flytende biodrivsto­ff.

Oslo kommune kan fortsette å anskaffe biodrivsto­ff, om de vil det

Ønsker nytt system for salg Miljødirek­toratet mener dagens ordning ikke fører til noe mer klimakutt samlet sett. De håper rådene kan føre til løsninger som går på elektrisit­et, hydrogen og biogass i stedet.

Dette får blant annet Drivkraft Norge til å reagere. De er en forening for dem som selger drivstoff i Norge.

– Vi mener utspillet fra MDIR og DFØ er på kollisjons­kurs med regjeringe­ns ambisjoner i Klimaplan 2021-2030, sier IngerLise Melby Nøstvik. Hun er generalsek­retær i Drivkraft Norge.

Oslo kommune har med 16 andre aktører foreslått en ordning der aktører kan kjøpe biodrivsto­ff utenfor omsetnings­kravet. De har en forutsetni­ng om at drivstoffe­t er bærekrafti­g produsert og fritt for palmeolje.

Miljødirek­toratet har vurdert forslaget

Sveinung Rotevatn (V), klimaminis­ter

om en slik ordning, men går ikke inn for det i sin anbefaling. De har ikke gitt noen råd for hva som skal gjøres med transportm­iddel som allerede går på biodrivsto­ff i dag.

De påpeker at omsetnings­kravet kan økes ytterliger­e fremover dersom det er ønskelig, men at dette er en politisk avgjørelse.

Betydninge­n av offentlig innkjøp?

Drivstoff Norge mener at man ikke bør begrense noen teknologie­r for å bidra til reduksjon av klimagassu­tslippene.

– For at Norge skal nå klimamålen­e, er det er viktig å få mest mulig fornybart drivstoff i transports­ektoren. Biodrivsto­ff er viktig for all transport. Det bidrar med lik klimaeffek­t, uavhengig av om det er privat forbruker eller offentlig kunde, sier Nøstvik.

Miljødirek­toratet påpeker imidlertid at siden regelverke­t allerede krever at drivstoffo­msetterne selger en viss andel biodrivsto­ff, er det ikke viktig at det offentlige krever det samme i sine innkjøp.

– Det blir bare dobbel virkemidde­lbruk uten at det gir flere liter og mer klimanytte, sier Siri Sorteberg. Hun er avdelingsl­eder i Miljødirek­toratet.

NHO bekymret for millioner av kroner

For å nå vedtatte klimamål er det viktig for det offentlige å kunne stille konkrete klimakrav når tjenester settes ut på anbud. Mange busselskap­er har fulgt oppfordrin­gene fra staten om å investere i grønne transportm­iddel.

Nå er NHO Transport bekymret for at investerin­gene i transport som bruker biodiesel er bortkastet.

– Det er ekstremt lite samfunnsøk­onomisk om bussene som nå er blitt investert i, ikke skal brukes, og man skal begynne å kjøpe nye busser, sier Jon H. Stordrange, som er administre­rende direktør i NHO Transport.

Ifølge NHO Transport brukte deres medlemsbed­rifter i fjor 369 millioner kroner ekstra på flytende biodrivsto­ff sammenlign­et med autodiesel.

 ??  ??
 ?? Foto: Stein Bjørge ?? Ruter er et av selskapene som har investert i busser som går på flytende biodiesel. Nå ønsker de en løsning hvor de kan fortsette å kjøpe flytende biodrivsto­ff.
Foto: Stein Bjørge Ruter er et av selskapene som har investert i busser som går på flytende biodiesel. Nå ønsker de en løsning hvor de kan fortsette å kjøpe flytende biodrivsto­ff.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway