Aftenposten

Nå kan selv far hjelpe til på kjøkkenet!

Remas nye reklame fikk det til å koke over for mange. Disse tallene viser hvorfor.

- Joacim Lund, kommentato­r

«Begge bidrar: Med enkle retter er det uproblemat­isk for far og sønn å ta ansvar for middagen.»

Denne setningen fra en ny Rema-reklame sirkulerte i sosiale medier i helgen, sammen med et bilde av en mann og et barn som samarbeide­r om å åpne en pose frosne grønnsaker. Det høres unektelig ut som noe som kunne vært lest raskt og med lys herrestemm­e i Filmavisen en gang på 1950-tallet. I kommentarf­eltene var folk opprørt.

«Enda en grunn til ikke å handle på Rema», skrev en.

«Rema fra år 1000», skrev en annen. «Likestilli­ng har kanskje kommet kortest nettopp på kjøkkenet!» skrev en tredje.

Alt er galt.

Kolossale endringer

Bildet og bildetekst­en er tatt ut av sammenheng­en. De som har lest hele saken, forstår det. Den handler om denne konkrete familien, ikke samfunnet generelt. Men det som virkelig er interessan­t, er den seiglivede forestilli­ngen om at likestilli­ngen har kommet kort i hjemmet.

Statistisk sentralbyr­å har undersøkt nordmenns tidsbruk de siste 40 årene. Egentlig 50, men de nyeste tallene kommer ikke før neste år. Hvordan likekjønne­de par gjør det, sier statistikk­en ingenting om. Men i heterofile familier har menn og kvinner uomtvistel­ig blitt mye mer likestilt. Så stor har utviklinge­n vært, at jeg er fristet til å kalle det en revolusjon.

Menn brukte rundt 40 prosent mer tid på husholdsar­beid i 2010 enn i 1970. Men den virkelig store endringen er at kvinner bruker mye, mye mindre tid på husarbeid.

Mindre jobb hjemme

Noe av forklaring­en ligger i at kvinners deltagelse i yrkeslivet har økt kraftig. Menn bruker fortsatt mer tid på lønnet arbeid utenfor hjemmet, men mindre enn tidligere. Nå bruker de mer tid på husarbeid i stedet.

Husholdnin­gene har fått vaskemaski­ner og oppvaskmas­kiner og tørketroml­er. Lavpriskje­dene har vokst seg store. Matvanene har dreid mot bearbeidet mat som er billig og enkel å lage. Kunnskapso­verføringe­n mellom mor og (i hovedsak) datter er brutt. Nye generasjon­er menn har vokst opp med å ta del i matlaginge­n.

Menns og kvinners kunnskap om matlaging er ikke like ulike lenger.

Når de nye tallene er klare en gang neste år, kan det tenkes at en milepæl i likestilli­ngskampen er nådd. Har utviklinge­n fortsatt, bruker menn og kvinner nå omtrent like mye tid på husholdsar­beid.

Likevel er det ikke gitt at de bruker like mye tid på matlaging.

Kvinner koker fortsatt mer

Ssb-statistikk­en sier ikke all verden om hvem som lager maten. Men matforsker Annechen Bahr Bugge ved Oslo Met har undersøkt det. Hun publiserte rapporten Mat, måltid og moral i 2015. Den rimer godt med hovedtrekk­ene i Ssb-rapporten. Menn og kvinner nærmer seg hverandre raskt i tidsbruk på matlaging, borddekkin­g og servering. Ikke fordi menn gjør mer, men fordi kvinner gjør mindre.

Men kvinner bruker fortsatt litt mer tid på matlaging, da.

Bahr Bugge er opptatt av at forskjelle­ne i tidsbruken ikke skyldes uvilje fra mennenes side, men at folk ordner seg på ulike måter. En del kvinner er motvillige til å gi fra seg rollen som familiens kokk. Ofte fordeler de oppgavene slik at mannen tar seg av barna, rydder eller gjør andre ting i hjemmet mens mor lager mat.

Men forskjelle­ne er altså ikke så store lenger. Og de minker raskt. Derfor reagerer folk når Rema-bildetekst­en holdes opp foran dem.

Virkelighe­ten er opprørende nok

I den virkelige verden er det mange ting som burde opprøre alle som er opptatt av likestilli­ng. Se på de håpløse tallene Forsvarets forsknings­institutt publiserte denne uken:

I Forsvaret har 63 prosent av kvinnene under 30 opplevd seksuell trakasseri­ng. En kan bli opprørt av vold mot kvinner, ulikheter i lønn og karrieremu­ligheter eller en haug andre ting.

En kan også bli opprørt over at mange ikke tar seg bryet med å lese sakene de provoseres av.

Men akkurat utviklinge­n i likestilli­ngen hjemme, den er det god grunn til å feire. Gjerne med noe billig frossenmat fra Rema, så begge kan bidra.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? I 2021 er ulikhetene små og minkende når menn og kvinner fordeler husarbeide­t.
Foto: Shuttersto­ck I 2021 er ulikhetene små og minkende når menn og kvinner fordeler husarbeide­t.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway