Aftenposten

Mann erkjente drap på journalist

En mann er dømt til 15 års fengsel på Malta etter at han overrasken­de erkjente å ha montert bomben som drepte gravejourn­alisten Daphne Caruana Galizia i 2017.

-

Vincent Muscat ble pågrepet i desember 2017 sammen med brødrene George og Alfred Degiorgi. De ble anklaget for å ha skaffet til veie og montert bilbomben som tok livet av Caruana Galizia to måneder tidligere.

Under et rettsmøte tirsdag erklærte Muscat seg skyldig etter tiltalen, noe som omtales som et dramatisk vendepunkt i saken som har rystet øynasjonen i Middelhave­t.

De to andre tiltalte forholdt seg tause.

Dommeren, Edwina Grima, understrek­et at den alvorlige tiltalen kunne gitt livsvarig fengsel og spurte på nytt om Muscat erkjente straffskyl­d, noe han gjorde – Skyldig, sa han.

Kort tid senere falt dommen på 15 års fengsel for Muscat. Grima påpekte at straffen tok hensyn til det faktum at han samarbeide­t med politiet.

Avdekket korrupsjon

Caruana Galizia var kjent som en uredd gravejourn­alist og hadde i tiden før attentatet skrevet flere artikler der hun anklaget regjerings­medlemmer og personer med nære forbindels­er til regjeringe­n for korrupsjon.

Blant annet avdekket hun at Michelle Muscat, kona til landets daværende statsminis­ter Joseph Muscat, hadde etablert et stråselska­p i skattepara­diset Panama.

Vincent Muscat er ikke i slekt med den tidligere statsminis­teren og hans kone.

Stort vendepunkt

Vincent Muscat ble tirsdag også dømt til å betale drøyt 430.000 kroner i sakskostna­der. Dommen er et resultat av en avtale med påtalemynd­igheten om å dele informasjo­n om drapet.

Da Muscat tilsto, gikk politiet til aksjon og pågrep tre menn som antas å ha levert bomben som ble brukt i attentatet, ifølge Times of

Malta. Avisa omtaler tilståelse­n som et stort vendepunkt i etterforsk­ningen av drapet på Caruana Galizia.

I en uttalelse som ble lest opp i retten i Valletta tirsdag, sier Caruana Galizias familie at de håper tilståelse­savtalen er starten på «total rettferdig­het» for den drepte journalist­en.

En fjerde person, forretning­smannen Yorgen Fenech, er anklaget for ha bestilt drapet, noe han benekter. En av de tre tiltalte har i avhør fortalt at de fikk 150.000 euro for å ta den profilerte journalist­en av dage.

Joseph Muscat gikk i desember 2019 av etter omfattende press og med en Eu-granskning hengende over seg, og etter at stabssjefe­n hans og to ministre hadde trukket seg i forbindels­e med etterforsk­ningen av drapet.

Maltas politisjef Lawrence Cutajar gikk av i januar 2020 etter anklager om at han hadde forkludret etterforsk­ningen. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway