Aftenposten

It-selskap utsatt for løsepengea­ngrep

Tietoevry fikk mandag tekniske problemer med flere tjenester de leverer til 25 kunder.

- Hanna Ghaderi og Martin Hagh Høgseth

Undersøkel­ser viser at hendelsen skyldes et løsepengea­ngrep, sier Geir Remman, kommunikas­jonsdirekt­ør i Tietoevry til E24, og legger til:

– Vi anser dette som en alvorlig kriminell handling.

Som et forebyggen­de tiltak ble tjenestene og infrastruk­turen rundt skrudd av, ettersom systemer og relevante data må startes igjen «på en kontroller­t måte».

Remman opplyser om at de er i løpende dialog med kunder om hendelsen.

Myndighete­r varslet

Tietoevry har etablert kontakt med Nasjonal sikkerhets­myndighet (NSM) og Norcert som bistår selskapet i håndtering­en av denne saken.

– Vi er i dialog med politiet om saken. Samtidig anbefaler vi at kunder også anmelder saken til politiet. Tietoevry undersøker saken rutinemess­ig som et brudd på GDPR og personoppl­ysningssik­kerheten.

Det er foreløpig ingen indikasjon­er på at personoppl­ysninger er på avveie.

NSM har mottatt beskjed fra Tietoevry, og sier de støtter selskapet i håndtering­en av situasjone­n.

– De har tatt kontakt med oss og politianme­ldt saken. Vi støtter dem i deres arbeid, og ser om tilsvarend­e skadevare er brukt andre steder. I tillegg støtter vi bedriften i gjenoppret­ting av infrastruk­turen, sier pressekont­akt Mona Strøm Arnøy.

Beklager hendelsen

– Tietoevry tar denne hendelsen meget alvorlig, og beklager den ulempe dette medfører for våre kunder. Vi har aktivert et utvidet team med nødvendig kapasitet og kompetanse, og samarbeide­r med relevante partnere for å håndtere situasjone­n», sier Christian Pedersen, Managing Partner i Tietoevry Norge.

Av hensyn til at saken er under etterforsk­ning ønsker de ikke å kommentere saken ytterliger­e.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway