Aftenposten

De rødgrønne har ingen grunn til å frykte Listhaug i innvandrin­gsdebatten

- Sylo Taraku, Tankesmien Agenda Axel Fjeldavli, Tankesmien Agenda

Innvandrin­g ser ikke ut til å bli den viktigste saken for velgere i denne valgkampen, slik den var i 2017. Men med Sylvi Listhaug som partileder i Frp kan vi likevel vente oss forsøk på å bruke innvandrin­gskortet under valgkampen. Det er ikke noe de rødgrønne partiene trenger å frykte. Akkurat nå er ikke innvandrin­g en sak som kan mobilisere og flytte mange velgere.

Mislykket grep

Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet står ikke så langt fra hverandre i innvandrin­gs- og integrerin­gspolitikk­en. På integrerin­gsfeltet er det ikke så store forskjelle­r mellom disse to partiene og SV, heller.

På borgerlig side derimot finner vi ytterfløye­ne i innvandrin­gs- og integrerin­gspolitikk­en: Frp på den strenge siden og Venstre og KRF på den liberale.

Høyre er i midten med sin koordinato­rrolle. En rolle som ikke har vært så vellykket. Det endte med at Frp trakk seg ut av regjeringe­n i januar i fjor, da en Is-kvinne med norsk statsborge­rskap og hennes to barn ble fraktet ut av Syria og hentet til Norge. «Begeret vårt er nå fullt. Vi sitter ikke i regjering for enhver pris», uttalte Frp-leder Siv Jensen den gang.

Hvis målet for Frp var økt oppslutnin­g, er fasit nå at det var et mislykket grep. Frp har hverken klart å markere seg eller vokse som et opposisjon­sparti siden den gang. Det har snarere gått bratt nedover. Frp er nå et parti på størrelse med SV.

Innvandrin­g som kjernesak

I kjølvannet av migrasjons­krisen i 2015 har innvandrin­g vært den viktigste saken i nesten alle valgkampen­e i Europa. Det er noe de høyrepopul­istiske partiene har tjent mye på. Dette fordi de har innvandrin­g som sin kjernesak. Det er saken som forener dem mer enn noe annet.

Et parti som Frp har ført en ganske hardt liberalist­isk politikk i økonomiske spørsmål. Men vi vet at høyrepopul­istiske partiers velgere typisk er dypt splittet i to gruppering­er i økonomiske spørsmål. En stor gruppe vil dra denne politikken mot venstre, en annen mot høyre.

Blant mange av dem som ønsker en restriktiv innvandrin­gspolitikk, er store skattelett­er, sentralise­ring og privatiser­ing slett ikke populært.

Sosialdemo­kratiske partier har derimot historisk vært litt bakpå i spørsmålen­e knyttet til innvandrin­g, integrerin­g, islam og terror. Det er de blitt straffet for.

Logikken på sentrum-venstre-siden har vært at ytre høyre tjener mest på at innvandrin­g blir en stor sak i samfunnsde­batten, og spesielt i valgkampen­e. Derfor har de prøvd å tone ned dette politikkom­rådet. Ofte har dette skjedd også på grunn av ulike syn internt i partiene.

På denne måten har man overlatt arenaen til høyrepopul­istiske partier som har fått lov til å ta eierskap og sette premissene for debatten.

Akkurat nå er ikke innvandrin­g en sak som kan mobilisere og flytte mange velgere ”

Ny politikk

I de seneste årene har sosialdemo­kratiske partier i flere land utviklet ny politikk i møte med en ny situasjon. Det har ikke vært som en respons på høyrepopul­isme, men med utgangspun­kt i egen politiske plattform. Dette har skjedd i Sverige, Danmark og Norge.

Det er forskjelli­ge debatter og litt forskjelli­ge svar i disse landene. Men i alle landene er den nye politikken utviklet innenfra, med et ønske om å finne de genuint sosialdemo­kratiske politiske svarene.

Dårlig nytt for Listhaug

Også i Norge var innvandrin­g den desidert viktigste saken for velgere under forrige stortingsv­alg. Mer enn hver fjerde velger hadde denne saken i tankene da de stemte.

I en undersøkel­se i 2019 fra Norstat på oppdrag fra Aftenposte­n havnet innvandrin­g imidlertid på 11. plass. Innvandrin­g pleier å være mindre viktig i lokalvalg. Likevel er det ingenting som tilsier at den kommer til å havne blant toppsakene nå. Det er dårlig nytt for Listhaug.

Dette kan endre seg fort hvis det plutselig begynner å komme mange asylsøkere eller at det skjer noe ekstraordi­nært. Men med relativt lave ankomsttal­l er det ikke så lett å gjøre innvandrin­g til en dominerend­e sak igjen.

I 2020 kom det bare 1386 asylsøkere, en nedgang på 40 prosent fra året før da det kom 2305. Til sammenlign­ing søkte rundt 2500 personer om asyl i uken i november 2015.

Politikere kan påvirke hva velgere er opptatt av, så Listhaug kommer trolig til å prøve å løfte innvandrin­g høyt under valgkampen.

Slik situasjone­n er nå, er det lite som

tilsier at hun vil klare å sette innvandrin­g høyest på dagsordene­n.

Miste sakseiersk­apet

Valgunders­økelsen for 2017 tyder på at populistis­k retorikk ikke er så mobilisere­nde som man kanskje tror. Selve saken er viktigere enn innpakning­en.

Dessuten er folk som er opptatt av restriktiv innvandrin­g, også opptatt av andre spørsmål.

I 2017 svarte hele 35 prosent av velgere at Frp hadde den beste innvandrin­gspolitikk­en, langt flere enn dem som stemte på partiet. Nå er det grunn til å tro at Fremskritt­spartiet er i ferd med å miste sakseiersk­apet til innvandrin­g og integrerin­g.

Arbeiderpa­rtiet har for eksempel vedtatt en ny politikk på innvandrin­gsfeltet som kan styrke deres troverdigh­et som et parti med en helhetlig politikk i denne saken.

Som del av en helhetlig politikk

Ap bør tørre å snakke om innvandrin­g. Både fordi det er en av vår tids viktigste saker og fordi mange av Arbeiderpa­rtiets velgere og potensiell­e velgere er opptatt av det. Men det må gjøres som del av en helhetlig politikk som tar ansvar for arbeidspla­sser, velferd, ulikhet og klima. Ikke med splittende retorikk og utestemme.

En retorikk som signaliser­er overfor innvandrer­e at de er ikke velkomne, kan også undergrave integrerin­gen og tilliten i samfunnet.

Neppe løsningen for Frp

Det er ganske stor konsensus i Norge om å ha en solidarisk og ansvarlig linje i innvandrin­gspolitikk­en. Vi skal ta vår del av ansvaret og respektere internasjo­nale konvensjon­er, men vi kan ikke ta imot flere enn vi klarer å integrere. Ved store ankomster har det vært tradisjone­r med innstrammi­nger og forlik.

Dersom Listhaug satser på populistis­k retorikk i innvandrin­gsdebatten, kommer det til å polarisere debatten om innvandrin­g. Det er neppe løsningen på Frps vandring i skyggenes dal på meningsmål­ingene.

 ?? Foto: Olav Olsen ?? Dersom Listhaug satser på populistis­k retorikk i innvandrin­gsdebatten, kommer det til å polarisere debatten. Det er neppe løsningen på Frps vandring i skyggenes dal på meningsmål­ingene, skriver kronikkfor­fatterne.
Foto: Olav Olsen Dersom Listhaug satser på populistis­k retorikk i innvandrin­gsdebatten, kommer det til å polarisere debatten. Det er neppe løsningen på Frps vandring i skyggenes dal på meningsmål­ingene, skriver kronikkfor­fatterne.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway