Aftenposten

Helseminis­teren forsterker pårørendes skam

- Jeanette Flagstad, pårørende til rusavhengi­g

Alle rusavhengi­ge befinner seg ikke i Brugata i Oslo eller i fengsel. Rusproblem­er kan skje i alle familier – i hele Norge. For hver rusavhengi­g finnes flere pårørende.

Når helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie (H) i Dagbladet og VG 19. februar legger hovedansva­ret for rusavhengi­ghet på oppvekst, bidrar han til økt skam og stigma i mange familier som gang på gang har tatt imot når noen falt: «Ja, det finnes unntak, mennesker som har hatt en fantastisk fin barndom og alle muligheter i livet, som er blitt rusavhengi­ge. Men de er unntakene. Hovedregel­en er at rusavhengi­ge ofte er utsatt for store overgrep, vold, manglende omsorg i barne- og ungdomsåre­ne.»

Mange årsaker til rusmisbruk Inntrykket Høie skaper, er at mennesker med rusproblem­er kommer fra ødelagte hjem med omsorgssvi­kt. Men Høie løfter bare frem en bit av sannheten. Det er mange grunner til at et menneske blir rusmisbruk­er. Vi er tusenvis av pårørende til tungt rusavhengi­ge som ikke er blitt utsatt for overgrep og manglende omsorg – og som ofte ikke ønsker hverken hjelp eller behandling. Psykiatris­pesialist og professor Jørgen Bramness, som er seniorfors­ker hos Folkehelse­institutte­t, presentert­e i februar 2020 anslagsvis­e tall for rusavhengi­ge i Norge:

200.000-300.000 for alkohol 20.000-40.000 for vanedannen­de legemidler

15.000-30.000 for illegale rusmidler

Dette er til sammen et sted mellom vel 200.000 til oppimot 400.000 mennesker.

Pårørende trenger også hjelp Rusreforme­ns intensjon om ikke å straffe mennesker som trenger hjelp, er god. Men samfunnet og hjelpeappa­ratet er preget av en retorikk hvor skylden for rusmisbruk legges på oppveksten og gjør at mange pårørende kjenner på følelsen av skam og fortvilels­e. Disse familiene burde fått støtte, men strever i stillhet.

Usynlige tigre er en organisasj­on som represente­r pårørende. Vi kjemper for de rusavhengi­ge vi er glad i. Målet er å bli synlige tigre, bli kvitt skammen og våge å be om den støtten vi som pårørende trenger. Bent Høie forsterker dessverre denne skammen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway