Aftenposten

Nei, trikken er ikke en velsignels­e i byutviklin­g

- Didrik Hvoslef-eide, sivilarkit­ekt MNAL og byplanlegg­er Ivar Sørlie, siv.ing./cand.oecon. og tidligere samferdsel­ssjef i Oslo kommune

Den snart ett år lange pandemien er en påminnelse om hva Oslo en gang var, ved en markant nedgang i utslipp av CO2. Den største nedgangen relateres til nær stopp på Gardermoen, transport av passasjere­r gjennom Oslo på bakkenivå og biler til og fra alle hjemmekont­orene.

Det må være fraværet av disse støykilden­e som gjør at trikken er blitt mer hørbar i byen – og for tusenvis av beboere i Thereses gate, Thoralf Meyers gate eller i Frognervei­en.

Støy er helsemessi­g dokumenter­t som det mest skadelige ved siden av forurenset luft. Slik sett er det ganske oppsiktsve­kkende at Oslo kommune, Ruter og Oslo Sporveier i forbindels­e med det siste årets oppgraderi­ng av kollektivt­ransporten på gatenivå, fremdeles satser på trikk.

En viktig helseskade­lig støykilde kan elimineres ”

Hvorfor T-bane, trikk og buss? Leddbusser er nå også utslippsfr­ie og flyter relativt stille og fleksibelt gjennom alle byens temporære hindringer. Trikken er et tvilsomt element i Oslos bybilde. Det vises tydelig ved at den må ha egne trafikkreg­ler for å fungere. Den har ikke engang stoppplikt i fotgjenger­overganger.

Fremtiden ligger kanskje der kommunen selv er på sporet det siste året, med sine førerløse elbusser mellom Vippetange­n og Rådhusbryg­gen?

Da T-banen ble bygget ut på 60–70 tallet til de nye drabantbye­ne, vedtok Oslo bystyre å legge ned trikken. Oslo kommune kjøpte opp de private busselskap­ene for å sikre tilførsel til T-banesystem­et. Vedtaket om nedlegging av trikken ble imidlertid omgjort rundt 1978.

Få byer i verden har satset på T-bane, trikk og buss. Ikke Stockholm, ikke København, ikke Paris, ikke London. Trikkepros­jektet i Oslo er en skandale.

Dyrt og risikofylt

For å tilpasse de nye trikkene til gatenettet brukes 4 milliarder kroner. Legg til alle ulemper med graving og mer. Spanske trikker er bestilt, 87 stykker, 50 mill. pr. stykk, totalt blir det minst 4,1 milliarder kroner.

Det ville være helt umulig for Oslo kommune å finansiere dette alene. Ingen der ville prioritert dette. Finansieri­ngen skjer gjennom bompenger, billettinn­tekter og bevilgning­er fra staten, Oslo kommune og Akershus fylkeskomm­une.

En buss med tilnærmet lik kapasitet som en trikk, utslippsfr­i, koster ca. 5 millioner, og har bare en brøkdel av drift- og vedlikehol­dskostnade­ne sammenlign­et med trikken.

Det er nå knyttet stor usikkerhet til omfanget av fremtidige bompengein­ntekter. Da er det en dristig politikk Oslo kommune har lagt seg på som garantist for opplåninge­n for å finansiere kjøp av trikkene. Har Oslo bystyre vært seg denne risikoen bevisst?

Skinnegang­en er og blir problemet

I en e-postforesp­ørsel til Oslo Sporveier i 2020 om de nye trikkene, fikk vi som et av svarene at de har «et noe lavere støynivå». Problemet ligger i skinnesyst­emet:

Støyen som naboer eller forbipasse­rende opplever, er altså en kombinasjo­n av selve trikken og kvaliteten på infrastruk­turen trikken kjører på. Buldring og rystelser er eksempler på støy hvor kvaliteten på underlaget og infrastruk­turen spiller en vel så stor rolle som kvaliteten­e til selve trikken.

Sporveiens «buldring» er en god beskrivels­e.

Det er altså selve skinnegang­en som er og blir problemet. Det gjelder ikke minst vedlikehol­det av traseen. Slitasjen som de tunge trikkene påfører asfalten, er lett synlig over hele byen i form av sprekkdann­elser på hver side av skinnegang­en. Spesielt i vinterhalv­året topper driftsprob­lemene seg med stadig «buss for trikk».

Se til København

Trikken taper i det totale transportr­egnskapet, på alle måter: Pris på produksjon Frakt av produktet Drift og vedlikehol­d Trafikksik­kerhet

En viktig helseskade­lig støykilde kan elimineres. Oslos gater kan igjen få et mer fornemt belegg, slik vi erfarer blant annet i København – som oppga sporvognen allerede i 1972.

Fremtiden for Oslo ligger i førerløse busser i et format som kler bybildet, med korte tidsinterv­aller mellom hvert tilbud langs de nåværende hovedårene, med et datastyrt behovssyst­em.

Kanskje sågar døgndrift? Dette vil glede mange når byen igjen åpnes.

 ?? Foto: Sporveien ?? I 2018 inngikk Sporveien kontrakt med den spanske leverandør­en CAF om 87 nye trikker til hovedstade­n. Trikkepros­jektet i Oslo er en skandale, mener innleggsfo­rfatterne.
Foto: Sporveien I 2018 inngikk Sporveien kontrakt med den spanske leverandør­en CAF om 87 nye trikker til hovedstade­n. Trikkepros­jektet i Oslo er en skandale, mener innleggsfo­rfatterne.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway