Aftenposten

Regjeringe­n har neglisjert psykisk helse

- Håkon Skard, president, Norsk psykologfo­rening

Når Aftenposte­n konfronter­er Bent Høie med økende pågang til psykiske hjelpetilb­ud, er han bekymret for de langsiktig­e konsekvens­ene av smittevern­tiltakene. Men dette er en varslet utvikling som regjeringe­n har neglisjert i håndtering­en av pandemien.

Psykologfo­reningen slutter opp om nødvendige tiltak for å holde smittetryk­ket i Norge lavt. Samtidig ser vi de psykososia­le konsekvens­ene som følger av langvarige begrensnin­ger i sosial kontakt, økt arbeidsled­ighet, og redusert tilgang til viktige inkluderin­gsarenaer som skole, fritidsakt­iviteter og aktivitets­tilbud.

Særlig alvorlig er situasjone­n til barn og unge i vanskelige oppvekstsi­tuasjoner.

Disse lever nå med større risiko for rusmiddelb­ruk, vold og konflikt i hjemmet.

Allerede i april 2020 varslet Psykologfo­reningen om de potensiell­e konsekvens­ene av pandemien. Vi har etterlyst flere kortsiktig­e tiltak:

• Psykisk helse må tas med i betraktnin­gen når smittevern­tiltak utformes. Det er viktig for å unngå at tiltakene rammer de som er mest utsatt i en allerede koronautma­ttet befolkning.

• Styrk eksisteren­de psykiske hjelpetjen­ester, og gjør aktivitets­tilbud tilgjengel­ig. Det er flere som trenger tilbud nå enn i en normalsitu­asjon.

• Sikre bedre samhandlin­g mellom helsetjene­ster og arbeidsret­tede tiltak. Risikoen for varig uførhet øker med tiden en står utenfor arbeidsliv­et. Arbeidsdel­tagelse kan ha en sterk positiv effekt når det gjelder depressive plager og mental helse.

Psykologfo­reningen har lenge fremholdt at den langsiktig­e løsningen er å bygge opp de offentlige tjenestene, både i sykehus og kommune. Det er fullt mulig å dekke befolkning­ens behov. Det eneste som mangler, er politisk vilje.

Vi risikerer å få en koronagene­rasjon, hvor de som er mest utsatt må bære den største byrden. Derfor blir det for enkelt når Bent Høie bare er bekymret. Vi har etterlyst tiltak for å håndtere pandemien i snart ett år. De tiltakene må komme nå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway