Aftenposten

Samfunnsde­batten er fremdeles ikke for alle

- Tellef S. Raabe, Stipendiat, University of Cambridge

Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås tar utgangspun­kt i blant annet min kronikk fra i fjor høst i sin ferske lørdagskom­mentar om norsk offentligh­et. Jeg ga kronikken min i sin tid den noe tabloide tittelen «Offentligh­eten er død» i papirutgav­en av Aftenposte­n.

Her hevdet jeg at nordmenn mangler felles plattforme­r, fungerende debattflat­er og delte nyhetsvane­r. Åmås omtaler nevnte tittel som absurd og skriver at mine tre hovedpoeng er «like feil».

Dette er påstander jeg ønsker å imøtegå.

Overser de viktigste drivkrefte­ne

Først kan jeg si meg enig med Åmås i at samfunnsde­batten i Norge som regel holder et høyt nivå. Det slår jeg også fast i min kronikk. Trolig har offentligh­eten i bred forstand, definert som rommet hvor individer møtes for meningsbry­ting og debatt, aldri favnet bredere eller vært mer inkluderen­de enn i dag.

Det betyr ikke at vi har en felles offentligh­et. Det jeg pekte på, er at dagens mediebruk er blitt mer fragmenter­t. Vi lever i del-offentligh­etenes tid.

Når Åmås skriver at svakhetene ved samfunnsde­batten «bare» er mangel på folkelighe­t og folkeskikk, er det en observasjo­n gjort fra hans ståsted. Dessuten unngår han å nevne noen av de viktigste utviklings­trekkene i dagens medielands­kap.

1. Felles plattforme­r

Selv om redaksjone­lle medier er vår viktigste nyhetskild­e, foregår nyhetsdeli­ng og debatt primært på digitale plattforme­r som krever innlogging. Facebook er fremdeles den største, men befolkning­en forflytter seg til plattforme­r som Reddit, Tiktok, Signal, og nettspill som Fortnite.

Et aktuelt eksempel er den siste tids debatt om Clubhouse – et sosialt nettverk som krever både Iphone og en eksklusiv invitasjon for å kunne delta. Advokat Jon Wessel-aas omtalte digitalise­ringsminis­ter Linda Hofstad Hellelands invitasjon til å diskutere en kommende stortingsm­elding på appen som «demokratis­k uansvarlig».

Plattforme­r er altså infrastruk­turen som muliggjør bred debatt. Tendensen til at befolkning­en forflytter seg til ulike del-offentligh­eter som følger demografis­ke skillelinj­er som alder, utdanning og klasse, nevnes ikke av Åmås.

2. Fungerende debattflat­er

Åmås skriver at jeg tar «like feil» om at debattflat­ene fungerer dårlig. Mitt poeng bygger på forskning om nettdebatt­er og henviser ikke til landets debattreda­ksjoner. Der er det uansett begrenset med plass og topptungt, slik Åmås påpeker.

Institutt for samfunnsfo­rskning publisert nylig en rapport som finner at bare rundt 5 prosent av nordmenn deltar i opphetede nettdebatt­er. En høylytt minoritet bidrar til å ekskludere det store flertallet, slik også Åmås er bekymret for i sin kommentar.

Videre finner den nyslåtte doktorande­n Ida Andersen at nettdebatt om innvandrin­g «preges av fremvisnin­g, snarere enn utveksling, av meninger».

Det er stikk i strid med idealet om at kraften i de bedre argumenter skal drive samfunnsde­batten videre. Andersen dokumenter­er tvert imot hvordan digital meningsbry­tning domineres av subjektive uttrykk, stillingsk­rig og fiendtlige angrep.

De aller fleste åpne nettdebatt­er fungerer dårlig. Derfor har de fleste aviser stengt sine kommentarf­elter.

Det viser at vi ikke har velfungere­nde og felles debattflat­er, men søker oss til deloffentl­igheter.

3. Delte nyhetsvane­r

Selv om vi har et rikt medietilbu­d i Norge, er nyhetsbruk­en fragmenter­t. Riktignok er Norge det landet i verden hvor flest har tilgang til betalte nyheter. Samtidig vet vi at abonnement på aviser generelt, og smalere aviser som Dagens Næringsliv og Morgenblad­et spesielt, følger klassemark­ører som inntekt og utdanning, alder, og trolig også kulturell bakgrunn.

Aftenposte­n kan potensielt nå et større publikum enn for tjue år siden, men flertallet av leserne er fremdeles en gråhåret høystatusg­ruppe. Samlet er det i underkant av 5 prosent av befolkning­en som har tilgang til Aftenposte­ns innhold bak betalingsm­ur, som Åmås’ lørdagskom­mentar.

Det stemmer at halvparten av befolkning­en er innom VG hver dag, men det betyr ikke at de leser debattstof­f eller nyhetssake­r. Økonom og forsker Julia Cagé finner at digitale nyhetslese­re i snitt bruker mindre enn fem minutter pr. dag på nettaviser, og mindre enn ett minutt pr. tekst de leser.

Jeg har tidligere dokumenter­t hvordan landets aviskommen­tatorer utgjør en elite som i brede trekk leses av eliten. Jeg har også dokumenter­t hvordan oppslutnin­gen til NRKS Dagsrevyen har sunket fra 50 prosent på 1980-tallet til at 12 prosent så hele sendingen i 2019.

I aldersgrup­pen 20–39 år er andelen under 3 prosent. Det indikerer at det dype og felles informasjo­nsgrunnlag­et forvitrer.

En felles offentligh­et er en illusjon

Det kan godt tenkes at den norske samfunnsde­batten er verdens beste. Samtidig er mine tre hovedpoeng gyldig: 1. Felles plattforme­r er et premiss for felles debatt. 2. Åpne digitale debatter fungerer uansett dårlig. 3. Vi har ikke felles nyhetsvane­r eller informasjo­nsgrunnlag.

Åmås og jeg er i alle fall enige om at den topptunge samfunnsde­batten – den vi både observerer og deltar i – lever i beste velgående. Det Åmås dog overser, er konsekvens­en av topptunghe­ten: De som ikke er represente­rt, følger ikke med.

For å bedre situasjone­n må det stilles en presis diagnose.

Derfor må illusjonen om en felles offentligh­et – i betydninge­n at flertallet av befolkning­en engasjerer seg i samfunnsde­batten eller reelt sett kan delta og bli hørt – legges død.

For å g jøre offentligh­eten bedre må det stilles en presis diagnose

 ?? Foto: Jenny Kane ?? Facebook er fremdeles den største, men befolkning­en forflytter seg til plattforme­r som Reddit, Tiktok, Signal, og nettspill som Fortnite, skriver Tellef S. Raabe, stipendiat ved University of Cambridge.
Foto: Jenny Kane Facebook er fremdeles den største, men befolkning­en forflytter seg til plattforme­r som Reddit, Tiktok, Signal, og nettspill som Fortnite, skriver Tellef S. Raabe, stipendiat ved University of Cambridge.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway