Aftenposten

Oljestopp vil straffe dagens unge, ikke dagens voksne

- Thea Sofie Fredriksen (18), Oslo FPU

Ungdom har ofret sitt sosiale liv og frihet for et virus som ikke rammer dem selv, og derfor bør de voksne nå ofre oljen, skriver Hanna Lundbo på Si ;D.

Det er skremmende om dagens ungdom tror at det er foreldrege­nerasjonen som vil ta regningen om man legger ned oljenæring­en. Det er vår generasjon som vil vokse opp med en regning vi ikke har råd til å betale, og som må bygge ned velferdssa­mfunnet dagens voksne har nytt godt av.

Nye løsninger

Allerede i dag har vi et statsbudsj­ett som ikke er bærekrafti­g.

Det er fremtidige generasjon­er som vil bli utsatt for konsekvens­ene av de nødvendige budsjettku­ttene. Blant annet må vi kutte i offentlige utgifter, skape flere jobber og nye løsninger. Å legge ned oljenæring­en nå vil bare gjøre konsekvens­ene enda verre for dagens unge.

Det er heller ikke særlig ydmykt å hinte om at ungdommen tar den verste delen av koronadugn­aden. Ungdommen fortjener å bli sett, men er ikke alene om å føle konsekvens­ene av pandemien. Mange har mistet jobben, helseperso­nell har risikert livet for å hjelpe, og eldre har dødd alene. Uten oljenæring­en hadde koronapand­emien fått langt større og uønskede konsekvens­er, både for samfunnet og enkeltmenn­esket.

En politisk styrt avvikling av oljenæring­en er unødvendig og dyr symbolpoli­tikk. Målet er ikke å legge ned Norges viktigste næring, målet er å kutte i utslipp. Olje- og gassnæring­en i Norge bidrar til å kutte 300 millioner tonn CO2 på kontinente­t. Dette tilsvarer seks ganger Norges totale utslipp, ifølge Energi24.no.

Bærekrafti­g økonomi

Om norsk olje forsvinner fra klodens overflate, vil det føre til flere kullkraftv­erk og økte utslipp globalt, og det vil ramme fremtidige generasjon­er på hele kontinente­t. Å skru igjen oljekranen nå vil ta knekken på norsk økonomi og resultere i færre arbeidspla­sser. Det er dårlig politikk.

Istedenfor å legge ned oljenæring­en må vi satse på fornybar energi for å redusere utslippene, og skape flere bedrifter og arbeidspla­sser for å sikre en bærekrafti­g økonomi.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway