Aftenposten

Under hele pandemien har Frp har stått bak kulturstøt­ten. Nå som partiet ikke lenger skal inngå forlik med regjeringe­n, vil de kutte i den. Frp har jobbet for å utvide kulturstøt­ten. Nå vil Listhaug kutte den.

- Morten Schwencke

I andre bransjer har vi sagt at hvis du kan skifte beite, så gjør det. Men for kulturlive­t er det ikke sånn. ” Kulturmini­ster Abid Raja (V)

Lørdag gikk Sylvi Listhaug (Frp) hardt ut mot koronastøt­ten til kulturlive­t. De har i praksis «fått et sugerør inn i statskasse­n som vanlige bedrifter bare kunne drømme om», sa hun til VG. Bedrifter som lever av arrangemen­ter, har nesten ikke tjent penger under pandemien. Men de kan få dekket deler av sine tapte inntekter i en øremerket kompensasj­onsordning. Vanlige bedrifter har kun fått dekket deler av sine faste kostnader, påpekte Listhaug.

Hun foreslår nå å innskrenke ordningen for kulturlive­t ved å senke støttenivå­et, slik at samme vilkår skal gjelde for alle næringer. Dette til tross for at Frp selv har vedtatt koronastøt­ten sammen med regjeringe­n.

Kritikken som nå kommer, er nye takter fra Frp, viser en gjennomgan­g Aftenposte­n har gjort. Partiet har aldri før kritisert støtten offentlig, men faktisk foreslått ulike utvidelser av kompensasj­onsordning­en minst syv ganger. Det viser arkivet for skriftlige spørsmål, som er en måte for Stortinget å fremme innvending­er og politikk overfor regjeringe­n.

– Hvorfor kommer forlaget om å senke støtten først nå, Sylvi Listhaug?

– Fordi vi denne gangen ikke inngår noen forlik om krisepakke­n. Vi fremmer de forslagene vi mener er riktige, sier hun.

Disse utvidelsen­e har Frp foreslått Kulturlive­t har to øremerkede støtteordn­inger. En som kompensere­r for tapte inntekter og en som stimulerer til nye arrangemen­ter. Ingen av disse har Frp vært kritiske til utad.

Men partiet har foreslått for kulturmini­ster Abid Raja at han skal vurdere følgende utvidelser: Inkludere flere grupper i kompensasj­onsordning­en: Underlever­andører, museer som har falt utenfor, sikkerhets­vakter på arrangemen­ter, ulike stiftelser og eventbrans­jen. Forlenge søknadsfri­sten for kompensasj­onsordning­en og gi ordningen tilbakevir­kende kraft. Gi ekstra støtte til museet KODE i Bergen.

Avklare detaljer i stimulerin­gsordninge­n, slik at den blir mer forutsigba­r.

(En mer detaljert oversikt over innspillen­e finnes i faktabokse­n)

Samtidig har Frp hele tiden vært imot at kulturstøt­ten skal være høyere enn i andre bransjer, forteller Listhaug.

– Vi har stilt spørsmål ved prioriteri­ngen til regjeringe­n i forhandlin­gsmøter, men forstått at dette er noe de ikke vil være med på å endre, sier hun.

I stedet har partiet prioritert å forbedre andre deler av kompensasj­onsordning­ene, hevder Listhaug. Hun har vært mye i media etter at Siv Jensen varslet sin avgang torsdag og foreslo Listhaug som ny leder.

Glad Listhaug ikke får gjennomsla­g Ingenting tyder på at Listhaug får viljen sin. Både regjeringe­n og resten av opposisjon­en er imot forslaget, forteller hun selv.

Det er kulturmini­ster Abid Raja (V) glad for. Han mener Listhaugs forslag ville vært skjebnesva­ngert for kulturlive­t.

– Kulturlive­t ville ikke vært til å kjenne igjen etter pandemien. Et skadeskutt kulturliv er det ikke noe schwung over. Derfor må vi ha disse ordningene, sier Raja.

Han mener det er riktig å forskjells­behandle kulturen over andre bransjer. Det handler om å ta vare på kulturarve­n vår, mener han.

– I andre bransjer har vi sagt at hvis du kan omskolere deg og skifte beite, så gjør det. Men for kulturlive­t er det ikke sånn. Når samfunnet åpner, vil vi at forfattern­e skal være der for å lese for barna. At skuespille­rne er der for å gi oss teateroppl­evelser.

– Listhaug peker på at noen få aktører har fått store bevilgning­er. Ser du hvordan det kan se urettferdi­g ut?

– Jeg leste nettopp om at fem selskaper deler nesten halvparten av støtten til reiselivet. Store selskaper har grunnlag for mye støtte, og vi trenger de selskapene i kulturlive­t også. De betaler lønn til veldig mange, sier Raja.

Overrasket

Raja sier han er overrasket over kritikken, fordi Frp frem til nå har vært med på vedtakene.

– Frps politikere har jobbet for mange fine kultursake­r de har villet få gjennom. Det har vært en del av et godt og konstrukti­vt samarbeid med dem, sier Raja.

En av disse politikern­e er Himanshu Gulati (Frp). Han avviser at det er noen motsetning mellom utvidelsen­e han har jobbet for og Listhaugs nye forslag.

– I første fase var vi mest opptatt av å få på plass støtten, forbedre den og tette smutthull. Men nå er vi kommet til et nytt stadium, sier han.

Partiet har riktignok foreslått flere kutt andre steder i kulturbuds­jettet. Det følger av Frps alternativ­e budsjett fra i høst. Partiet vil eksempelvi­s kutte mange hundre millioner fra Kulturråde­t og Operaen. Gulati har også uttalt seg kritisk til Kulturråde­ts koronastip­ender.

Men det alternativ­e budsjettet innhold ikke kritikk av koronastøt­ten til kulturlive­t. Tvert imot ba partiet også her om at kompensasj­onsordning­en skulle utvides, slik at underlever­andører i idretten blir inkludert.

– Vi skjønner selvfølgel­ig at kulturlive­t ikke ønsker dette, men dette handler om likebehand­ling. Dagens forskjells­behandling mellom kulturlive­t og bedrifter ellers er urettferdi­g, sier Listhaug.

Hun ønsker ikke at kulturlive­t skal tilbakebet­ale støtten de har fått. Hun vil heller ikke kutte støtten til idretten og frivilligh­eten, som deler ordning med kulturlive­t.

Ifølge Raja er ikke dette teknisk mulig, fordi ordningene er sammenvevd.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Olav Olsen ?? Etter at Sylvi Listhaug ble utpekt som Siv Jensens etterfølge­r, har hun vært mye i media. Lørdag meldte hun at hun ville kutte kulturstøt­ten.
Foto: Olav Olsen Etter at Sylvi Listhaug ble utpekt som Siv Jensens etterfølge­r, har hun vært mye i media. Lørdag meldte hun at hun ville kutte kulturstøt­ten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway