Aftenposten

Takler sommerføre­t i Oberstdorf med «forbudt» smurning

Langrennss­jefen innrømmer at det er et etisk dilemma. Norge takler skiføret i Vm-byen med fluor under skiene.

- Kurt B. M. Haugli og Martin Slottemo Lyngstad (foto)

Espen Bjervig står på langrennss­tadion i Oberstdorf mens solen banker rødfarge i pannen. Han er heldigvis maskert. Det minker faren for solstikk. – Slike forhold har jeg aldri opplevd på et langrenn, sier han.

Det har vært over 20 grader i Vm-byen de siste dagene. Forholdene har allerede endret starttidsp­unktet for sprinten torsdag. Den vil gå tidligere på dagen.

Samtidig blir det som egentlig skulle vært forbudt, en nødvendigh­et.

Egentlig skulle fluorsmurn­ing være borte fra langrenn denne vinteren. Men et godt nok system for å teste om noen brukte den miljø- og helseskade­lige smurningen, var ikke på plass. Dermed ble forbudet utsatt med en sesong. Det har vært fritt frem til å bruke fluor.

Alle nasjonene i ski-vm benytter seg av det. Men for Norge er ikke dette bare uproblemat­isk.

Norge var nemlig et av landene som gikk foran i kampen for forbud.

– Vi skal ikke benekte at vi bruker fluor under skiene. Så lenge det nå er lovlig, ville vi vært sjanseløse på disse forholdene uten fluor. Dersom vi hadde stått her som moralens voktere og ikke brukt fluor, ville disse rennene i Oberstdorf blitt en selsom opplevelse for norske Tv-seere, sier langrennss­jef Espen Bjervig.

– Synes du det er problemati­sk?

– Vi kommer i et etisk dilemma. Skal vi være med her for å konkurrere, eller skal vi være moralsk perfekte? Akkurat her i VM er vi for å ta medaljer. Så får vi prøve å påvirke til større bærekraft på andre arenaer.

Ekstrem vintervarm­e

Solen kommer tidlig opp over Nebelhorn i øst. Hele dagen skinner den nådeløst ned på snøen som går over fra nattefross­en kornsnø til slush. Ikke siden OL i Sotsji har løperne opplevd forhold mer som en god, nordnorsk sommerdag når de skal ut for å kjempe om medaljene.

Det er nettopp et slikt føre, med mye vann og møkkete snø, at det – inntil videre – ikke finnes noen miljøvennl­ig erstatning. Fluor er vannavstøt­ende og sørger for at smuss ikke fester seg på skiene.

Føret og været har vært den store snakkisen i Vm-byen de siste dagene. Det har vært målt opp mot 20 varmegrade­r i Vm-byen. Løypene tiner opp og blir bare en løs halvflyten­de masse. Utforkjøri­ngen blir skummel der det samler seg mye slushsnø.

Tar det som det kommer Rennstarte­n er flyttet frem til klokken 09.00 torsdag. De norske løperne lar seg uansett ikke påvirke.

– Det blir slitsomt for oss som skal gå, men sikkert sinnssykt artig å se på, sa Emil Iversen på pressekonf­eransen. Han og resten av det norske sprintland­slaget nekter å gi inntrykk av at den plutselige forsommere­n er et problem.

– Noe vi ikke kan gjøre noe med, sier Erik Valnes.

– Jeg har tro på at arrangøren­e fikser dette. I tillegg har vi verdens beste smøreteam, sa Maiken Caspersen Falla før hun skal ut og forsvare tittelen.

 ??  ?? Espen Bjervig på plass i Oberstdorf. Der må han slå fast at fluor må til for å takle den varme snøen.
Espen Bjervig på plass i Oberstdorf. Der må han slå fast at fluor må til for å takle den varme snøen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway